Закарпатський Монте–Крісто. Слово про поета Андрія Патруса–Карпатського

Видавництво "Закарпаття" у своїй вельми поважній серії "Письменство Закарпаття" видало об’ємний том (440 сторінок) вибраних поезій Андрія Патруса–Карпатського — "Голуба далечінь" (з ґрунтовною передмовою Омеляна Довганича). Здається, нема в історії літератури Закарпаття суперечливішої постаті за уродженця села Теребля на Тячівщині. Його доля зазнавала таких карколомних поворотів, що з біографії цього письменника можна написати авантюрний роман незгірш за всесвітньо відомого "Графа Монте–Крісто".

Закарпатський Монте–Крісто. Слово про поета Андрія Патруса–Карпатського

Симпатизував Волошину, а прославляв Сталіна

Закарпатський поет брав активну участь чи не в усіх політичних процесах у краї. Перших переслідувань Андрій Патрус зазнав ще студентом, коли його було виключено з Мукачівської гімназії за ліві політичні переконання. У 20 років він видав першу збірку "Плетью по совести", написану з позицій русофільства. Водночас пише українською мовою і друкується в комуністичній "Карпатській правді", особисто контактує з очільником місцевих комуністів Олексою Борканюком. Діяльність Патруса поширюється далеко за межі його рідної землі: у Празі ставлять його п’єсу "Сватання", а у Нью–Йорку видають книжку "Рідний край кличе" (1938).

У часи існування Карпатської України поет стає активним громадським діячем: він симпатизує уряду Августина Волошина і проголошує свої погляди, працюючи в редакції офіційної газети "Нова свобода". Під час окупації Андрій Патрус потрапляє в угорський концтабір у селі Крива, звідки після звільнення нелегально переходить на галицькі землі. По возз’єднанні Західної України з УРСР він починає працювати в кам’янець–подільських газетах "Червоний кордон" та "Форпост соціалізму".

Друга світова війна, звісно, не могла обійти стороною активного закарпатця: він вступає в лави Червоної армії у чині лейтенанта. Поранений в одному з боїв та евакуйований у тил, Патрус перекваліфіковується в перекладача Чехословацької військової дипломатичної місії, що працює в Куйбишеві та Москві. Між усім іншим він виконує таємні доручення уряду Чехословаччини, який був у Лондоні. До слова, саме Андрій Патрус–Карпатський порушував питання про звільнення закарпатців зі сталінських таборів і формування з них як громадян Чехословаччини чехословацького військового корпусу.

У 1943 році поет написав книжку "Батьківщина кличе до бою" — вірші з неї стали агітаційним матеріалом, що активно поширювався на Закарпатті в листівках та радіозверненнях. Війна дала змогу Патрусу поїздити по всіх усюдах не лише неосяжного Союзу, а й закидала його аж до Індії.

По закінченні війни Андрій Патрус очолює щойно створене Закарпатське відділення Спілки письменників України. Але через рік його заарештовують і везуть на допити в Москву. Вирок — 25 років таборів за участь у Карпатській Україні та шпигунство під час війни. Уникнути суворого покарання Патрусові не допомогла й поема "Слово великому Сталіну", написана наприкінці війни.

Відсидівши дев’ять років, Патрус ігнорує шлях дисидента і йде на компроміс із системою: таким чином він отримує можливість регулярно видавати свої книжки. Помер Андрій Патрус–Карпатський у 63–річному віці — самотній, у Києві, незважаючи на те, що був тричі одруженим і мав трьох дітей.

Заново відкритий лірик

На думку критиків, в історію літератури поет увійде не тільки своєю складною біографією (найдовший строк політв’язня серед закарпатських письменників), а й як лірик із надзвичайно легким, пісенним стилем. Вершиною творчості Андрія Патруса–Карпатського є його "шухлядні" поезії, які за комуністичного режиму не могли побачити світ.

А цикли його тюремної лірики є взагалі винятковим явищем у літературі Закарпаття. У родини Андрія Патруса–Карпатського, яка мешкає у Минаї в будинку, збудованому його руками, досі зберігається рукописна збірка його поезій. Це унікальний документ тоталітарної доби, коли відверто висловлюватися можна було тільки в таких саморобних книжечках, які пильно переховувалися. Самвидав містить навіть кольорові ілюстрації, виконані львівською художницею.

Поет Андрій Патрус–Карпатський таки повернуся до нас своїм вибраним під символічною назвою "Голуба далечінь". Тут, як і в долі самого поета, вміститься все: і русофільство ("Плетью по совести"), і Червона Армія ("Батьківщина кличе до бою"), і подорож до Індії ("Із Бгаратського щоденника"), і табірні сонети, і поезії останніх років.

Він так і залишився людиною–загадкою, котра яскраво жила і легко писала. У ньому поєднувалося все: поезія і проза, гумор і переклади, Воркута і Верховина, Київ і Прага, Індія і Москва, русофільство і Карпатська Україна, комуністичні погляди і екзильний уряд Чехословаччини, "Слово великому Сталіну" і 25 років ГУЛАГу.

У житті Патруса–Карпатського змінювалося багато, але незмінною залишалася його любов до України.

Олександр Гаврош, "Україна молода"
16 червня 2009р.

Теги: Патрус-Карпатський, поет, Омелян Довганич, письменник, Теребля

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини