На Закарпатті ринкова вартість землі - одна з найвищих в Україні

Попереду Закарпатськоъ області тільки Крим, Одещина та Київщина. Ціна на земельні ділянки сформувалась переважно протягом декількох останніх років. Вартість закарпатських соток впродовж цього періоду постійно зростала, подекуди галопуючими стрибками. Тільки за останній час ціна дещо стабілізувалась, сягнувши в деяких районах максимально високого рівня. Однак із настанням в Україні гострої фінансової та економічної кризи відбулись значні переміни.

На Закарпатті ринкова вартість землі - одна з найвищих в Україні

Кризові процеси вплинули на земельний ринок Закарпаття дещо по-іншому, ніж на ринок нерухомості в цілому. Для порівняння: житло у нашій області значно подешевшало. В Ужгороді ціни на квартири впали на 30-40% прямо пропорційно зростанню курсу долара (у гривнях ціна не змінилась). Але що стосується землі, то купівля, продаж ділянок призупинився взагалі.

ЧИННИКИ, ЩО ВПЛИНУЛИ НА ЦІНОУТВОРЕННЯ

Вартість землі в нашій ебласті залежить, в першу чергу, від розташування ділянки. На Свалявщині та Хустщині вона вища через близькість розвиненої санаторно-курортної інфраструктури та цілющих мінеральних джерел, у Перечинському та Рахівському районах - через гірські курорти. Стабільно високі ціни на ділянки в Ужгородському та Мукачівському районах. Неподалік обласного центру найдорожча земля під житлове будівництво у селах Минай, Розівка, Великі Лази, Баранинці, де на чорному ринку сотку продають від 2,5 до 7 тисяч доларів. Важливим фактором, що впливає на вартість землі, є також наявність комунікацій, близькість до дороги, доступ до електромережі, водопроводу і тощо. Адже найчастіше землю скуповують під туристичні об'єкти та ведення бізнесу.

ЛЮДЕЙ СЬОГОДНІ МЕНШЕ ЦІКАВИТЬ ЗЕМЛЯ

Вкладення грошей у землю в першу чергу являють собою інвестиції з метою одержання прибутку. Тому у зв'язку з кризою динаміка ринку землі на сьогодні дуже сповільнилась. В'ячеслав Міщенко, директор фірми ЮРК "Апріорі", яка займається операціями з нерухомістю, стверджує, що на землю зараз великого попиту нема, бо всі очікують, наскільки подешевшають будівельні матеріали. Ось його слова: "... раніше ділянками цікавились більше, зараз так, між іншим. Варто відмітити, що трохи більшим попитом користуються недобудови, тобто - фундамент, коробка і т. д. Щодо цін на землю, то криза зачепила їх, але не настільки, як порівняти хоча б із квартирами. Це в першу чергу пов'язано з тим, що земельні ділянки, здебільшого, не купувалися в кредит. Окрім того, є такі категорії громадян, які мають мінімум 5-6 ділянок. І це; як правило, забезпечені громадяни, тобто їм "не горить", вони можуть почекати до кращих часів. Тим паче, якщо землі дістались їм за певні послуги. Та, й взагалі земля завжди цінилась, просто у нас зрозуміли, що це товар, буквально 2-3 роки тому, коли її вартість почала зростати стрімко. У цілому світі її вважають за найкращий товар. І хоч земля на ринку сьогодні трохи подешевшала, я думаю, вона завжди буде в ціні. По- перше, регіон хороший - рекреаційний, і, по-друге - зараз кожен хоче жити окремо, мати свій власний будинок".

Василь - працівник ужгородської фірми, яка займається геодезичними та землевпорядними роботами, розповідає: "Продавати і купувати землю стали набагато менше. Люди чекають кращих часів. Усі хочуть тримати ціни на старому рівні, але реалії вже не ті. Поки у людей були гроші, поки роздавали кредити наліво й направо, - землю продавали й купували, у нас було багато замовлень. Тепер же ринок принишк, і тому в нас практично нема роботи. Я прийшов працювати в цю галузь у 2005 році, і то вже був пік пожвавлення земельного ринку. А зараз ми переживаємо спад, і поки що без прогнозів. Скільки це триватиме, невідомо, все залежить від Києва". Ще один спеціаліст, який працює у подібній фірмі і займається оформленням земельних ділянок, стверджує: "Земля на ринку є, але її не купують і відповідно менше оформляють. Пік жвавості ринку припадає на останні три роки. Зараз це не припинилося, сьогодні земельні ділянки купують і продають, але вже далеко не в тих обсягах, як до кризи. Людей просто меншецікавить земля".

Варто відзначити той факт, що нині близько 60% продавців - це спекулянти, тобто другі-треті власники, які бачать перспективи районів і накручують ціни. Інші 40% - все-таки перші власники ділянок, проте вони орієнтуются на ціни перекупників.

УПОВІЛЬНИЛИСЯ ТЕМПИ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

За словами компетентних людей, темпи приватизації земельних ділянок також уповільнилися. Стало набагато важче отримати рішення. За останні два роки внесли багато змін до земельного кодексу. Уже зараз процедура ускладнилась настільки, що людям стало важче оформити документацію. На порядок більше стало всіляких погоджень, підписів, висновків і, відповідно, витрат. Тут варто відзначити, що майже всі нові рішення дають тільки через відвід. Це стосується земельних ділянок, які раніше не були виділені у власність, чи для користування. Тобто, якщо людина вже користувалась нею до цього часу, проект відводу не потрібен. Коштує такий проект по-різному. Від 2000 гривень. Окрім того, це доволі тривала процедура: потрібні погодження та висновки різних інстанцій (санепідемстанції, якщо землі багато - археології і т.д.). А це все коштує грошей. Там 200 гривень, там 150, плюс вартість самого проекту відводу.

ЧИ ПРИПИНИТЬСЯ БЕЗОПЛАТНА ПРИВАТИЗАЦІЯ

Деякі експерти висувають прогнози, що через рік або два припиниться безоплатна приватизація. Багато хто вважає, що будуть внесені відповідні зміни до земельного кодексу, і первинний ринок зазнає значних змін. Тобто в майбутньому всі громадяни будуть купувати землю у держави за ціною, яку встановить держава, а не просто приватизувати її. Звичайно, це тільки один із імовірних варіантів розвитку подій. Окрім того, про відміну безоплатної приватизації наші законотворці дискутують уже три роки, однак поки що цей проект залишається на стадії обговорення. До цього треба додати, що, наприклад, ужгородцям сьогодні ділянки дістаються не так просто. За всі землі, що виділяються в районах Озерної та Загорської, потрібно заплатити 25 гривень за квадратний метр - на розвиток інфраструктури міста.

МАНІПУЛЯЦІЇ ІЗ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ

На жаль, нині можна констатувати, що держава втратила контроль над землекористуванням. Маніпуляції із земельними ресурсами стали нормою і грунтом для поширення корупції. Сьогодні доступ до землі має вузьке коло людей, які використовують своє привілейоване становище у власних інтересах.

Сільськогосподарська земля за законом в Україні ще не товар. Але насправді за неї вже давно йде боротьба на так званих сірих і чорних ринках. Начальник управління земельних ресурсів у Закарпатській області Іван Калинин іще у 2007 році сказав, що фахівці очолюваного ним управління поставили собі за мету вивчити "чорний ринок" землі. Однак відтоді нічого не змінилось. Деякі неофіційні джерела повідомляють, що в радах землі частенько виділяють депутатам за "потрібні" голоси. Рішення про виділення ділянок отримують також або працівники апарату, або інші особи за великі гроші чи певні послуги. Взагалі подібні чутки вже давно перетворились на громадську думку. Це щось на кшталт: усі знають, але всі мовчать. Заяви ж на виділення земельних ділянок від простих людей лежать роками, і ніхто нічого не отримує, якщо не "підмазати". Люди, які мені це розповіли, не хотіли повідомляти надто багато і просили не згадувати їхні імена. Конкректих прізвищ також ніхто не називає, бо, за їхніми ж словами, земельними махінаціями займаються дуже впливові в краї люди. Директор ЮРК "Апріорі" В'ячеслав Міщенко розповів тільки про те, як виділялася земля у столиці: "Там на одній земельній ділянці заробляли мільйони гривень. Наскільки мені відомо, практикувалася така схема: виділяли ділянку на підставну особу, яка так чи інакше була пов'язана з міськрадою. Потім ця особа за немалу суму передавала цю землю компанії-забудовнику, і на цьому непогано наживалася. Забудовники, в свою чергу, теж хотіли хороших прибутків, і, відповідно, ціна зростала як на дріжджах. Та й попит був".

Взагалі подібні процеси потребують більш ґрунтовного вивчення та дослідження. А через те, що земля являє великий інтерес в першу чергу для чиновників, і, головне, саме їх влаштовує теперішня ситуація, - відповідне розслідування провести досить проблематично.

Ставлення сучасного закарпатця до землі сформувалось переважно протягом соціалістичного періоду нашої історії. Тоді земля належала державі, тобто всім і водночас нікому. її ціна була штучно занижена до "копійок", і навіть сьогодні багато людей, особливо старшого покоління, не розуміють її справжньої вартості. Цим і користуються всякого роду шахраї і махінатори, які мають міцні зв'язки у владних структурах. Криза дещо уповільнила масштаби земельного дерибану, однак до справжнього вирішення проблеми нам ще далеко, оскільки корінь зла — це бюрократія, корупція і система в цілому.

Руслан Фатула, "Срібна Земля"
14 червня 2009р.

Теги: земля, грошова оцінка землі, нерухомість, бізнес, земельні ділянки, криза, ринок, приватизація

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини