В Ужгороді корупція дісталася і до ...дитсадків

"Ми платимо податки, а куди вони діваються з міської казни? Принаймні наш садочок вони обходять стороною...", - скаржаться батьки в обласному центрі Закарпаття.

Прочитав нещодавно у регіональній газеті "ФЕСТ" статтю про те, що сьогодні ніде стало провести в Ужгороді з дитиною дозвілля. Матеріал зачепив мене за живе - в самого росте двоє малолітніх діточок. Проте хочу поглянути на "дитячу" проблему обласного центру трохи ширше. З тим, що прогулятися разом із малечею вихідними в Ужгороді немає де - сперечатись не буду, авторка листа до редакції дуже влучно висвітлила цю проблему. Зверну увагу на інше - стан освіти в місті, адже про численні побори в школах і садочках чомусь мало хто пише...

Діти - наше щастя. Але сьогодні дозволити собі таке щастя може далеко не кожен. Ще до того, як у вашій родині з'явиться малюк, він уже вимагає коштів на медичні обстеження, аналізи, вітаміни... Про пологи взагалі говорити не доводиться, бо який стан справ нині в Ужгороді в пологовому будинку, вже писано-переписано багато, висновок напрошується тільки один - навести лад у пологовому будинку не під силу ні міському управлінню охорони здоров'я, ні безпосередньо С.Ратушняку. Тому потрібно народжувати дітей в інших містах та сусідніх країнах.

Поневіряння батьків починаються уже тоді, коли вони зіштовхуються з наступною проблемою - потрібно віддавати дитину в один з ужгородських дитячих садків. Наслухавшись історій від мам і тат, як важко влаштувати дитину в дитячий садок в обласному центрі, я рік тому відчув це і сам, коли влаштовував в ДНЗ свого молодшого. Виявляється, щоб відправити дитину до дитячого садка, треба записуватися наперед і ставати в чергу ледь не до народження дитини, оскільки на одне місце є кілька десятків охочих. В обласному центрі ця проблема стоїть особливо гостро, бо керівництво міста замість будівництва нових шкіл та садочків останнім часом взяло за моду продавати школи та садки, що ні для кого не є секретом, і цілком очевидним є те, що коли батьки не мають змоги чекати півроку чи рік, вони починають шукати способи "прискорення" процесу.

Теоретично на корупцію в дошкільних установах (збір коштів на харчування, вікна, двері, ремонт) можна поскаржитися так само, як, приміром, на вимогу хабара у вузі. Якщо буде доведено факт хабарництва в суді, завідуючій "світить" цілком конкретна стаття. Але таких випадків, принаймні в Ужгороді, щось не пригадується. Чому? Та тому, що переважна більшість батьків розуміє: в чергах і в нестачі коштів на фінансування потреб садка в першу чергу винні не завідуючі чи вихователі, а уряд міста на чолі з міським головою С.Ратуш-• няком, який згадує про дитячі садки і школи тільки тоді, коли є можливість вигідно продати один із них, або ж перед виборами.

Ось що розповіла мені Ольга, мати трирічного маляти: "В Ужгороді сьогодні хороших садків мало, а щоб потрапити в один із них, необхідно заплатити. Ціна коливається від 100 до 500 у.о. і залежить від "престижності" дошкільного закладу, а також від того, чи хочуть батьки чекати в черзі, чи ні. Кажуть, що гроші потрібні міськвно на розвиток освіти. У нашому випадку також була така ситуація і довелось заплатити. Але в тому, що в садках розвал і черги, варто звинувачу™ не тільки завідуючих, а й владу. Ми платимо податки, а куди вони діваються з міської казни? Принаймні наш садочок вони обходять стороною...."

Найцікавішим є те, що батьки між собою говорять про такі речі відкрито - який садок найкращий, куди варто записатися і де скільки беруть. Це тільки підтверджує думку про те, що в нашому місті буква закону залишається просто буквою, а прокуратура і міліція - тільки вивіскою. Якщо не вірите, спробуйте записатись на прийом до мера чи написати скаргу в управління освіти. Там вас швидко пошлють куди подалі - і неврівноважений мер, і, відчуваючи безкарність, його підлеглі.

Утім, влаштуватися в садок - ще півбіди. А що чекає батьків далі? Враховуючи те, що гроші на фінансування садочків практично не виділяють, весь тягар лягає на плечі батьків. Ремонт приміщень, закупівля меблів, постільної білизни, іграшок, канцтоварів, книг, мийних засобів і т.ін. Спитайте будь-кого з батьків і почуєте відповідь - купувати доводиться все, починаючи від туалетного паперу. А що отри мує дитина взамін? Так, наприкінці ми нулого року Ужгород був єдиним містом і області, в якому діти не отримали вчасне тепло. Малеча змушена була сидіти в гру пах у верхньому одязі і обігріватись електроприладами.

Скажу, що в школах, із розмов батьків, ситуація з поборами не є набагато кращою. Навіть гіршою для самої дитини, адже в разі несплати батьками "внесків" у різноманітні благодійні фонди, які з'явилися в школах міста в останні роки як гриби після дощу і діють ледь не узаконено, дитину карають оцінками. Фактично батьки тепер платять за лояльне ставлення до своєї дитини. Якщо раніше майже традиційною була здача грошей батьками тільки на ремонти та на подарунки вчителям до свят, то тепер побори стали майже добровільно-примусовою "фінансовою підтримкою" адміністрації школи.

Подейкують, що це узаконено міськвно і самим...

Так, додаткові платні уроки є нормою для багатьох ужгородських вчителів. Зазвичай для них обираються учні із середньою успішністю з випускного класу, у яких є достатньо амбіцій, щоб думати про хороший атестат і вступ до вузу. Тут виявляється, що предмет учню, який отримував за нього 9-10 балів, тепер "не по зубах" і оцінюється в 6-7. Мовляв, дитина не дотягує до необхідного рівня і з нею треба додатково позайматися. Довести таку неуспішність практично неможливо.
Іншим аспектом шкільної проблеми є те, що ремонт шкіл, закупівля обладнання, меблів, комп'ютерів знову ж таки лягає на плечі батьків. У той час, як Ратушняк разом із кишеньковими депутатами наприкінці минулого року розказував у газетах про те, що майже в усіх школах Ужгорода старі вікна замінено на новенькі склопакети за рахунок бюджетних коштів. Тільки забував додати, що кошти направлялись без тендерів на підконтрольну йому фірму з виготовлення неякісних вікон та ще й не найдешевших у місті. Батьки більшості ужгородських школярів дивувалися - за що тоді збирали в школах батьківські гроші?

Очевидним є одне: єдиний спосіб позбутися корупції і черг у дитячих садках та школах - побудувати нові додаткові заклади, забезпечити належним фінансуванням ті, що наявні, а також забезпечити більший контроль з боку правоохоронних органів. Але у вирішення цих завдань, особливо за нинішнього керівництва Ужгорода, щось не дужевіриться...

Андрій Бондар, Ужгород, "Фест"
12 червня 2009р.

Теги: Ужгород, діти, дозвілля, дитячий садок, корупція, Сергій Ратушняк, міськвно, школи

Коментарі

Реаліс-практик 2009-07-23 / 15:52:00
а ОЛІ І МАШІ ПОРАДА: ЯК НЕ ЗНАЄТЕ, ЯК Є НАСПРАВДІ, ТО НЕ ЛІЗЬТЕ! 5 ЧИ 10 КОП.

Реаліс-практик 2009-07-23 / 15:49:00
ПРАВДА!!! ПРАВДА! ВСЕ ТАК І Є!!!!!! Доки це не торкнеться кожного, НІХТО НЕ МОЖЕ СКАЗАТИ ТАК ЯК ВОНО Є!Ми в садочку тільки місяць, що я там бачу, це словами культурно не скажеш! І в той же час ВСІМ НА ВСЕ ПЛЮВАТИ! Лише Дурні і Пропащі люди можуть це терпіти!!!! До того все і йде! ЛЮДИ ДУМАЙТЕ ПРО ТЕ ЯК ВАША ДИТИНА ПРОВОДИТЬ ДЕНЬ, В ЯКИХ УМОВАХ,ЩО ЇСТЬ!!!!! і НЕ ДОЗВОЛЯЙТЕ ЩОБ СИТІ,ТОВСТІ ДОРОСЛІ МУЧИЛИ НАШУ КРОВИНКУ!!! Починаючи від меріїї, органом, що відповідає за дошкільну освіту і ЗАВІДУЮЧИХ САДКАМИ!!!!Нікому наші діти не треба,ЛИШЕ НАМ!Давайте разом ПИСАТИ СКАРГИ і У НАС ВИЙДЕ!!!!!!!!!!

маша 2009-06-13 / 18:59:00
погоджуюсь з Ольгою! стаття настільки розмита і неконкретна, що аж розізлила. так, безперечно, проблема є і достатньо серйозна. але скажіть, хіба тільки в Ужгороді? а то вже зробили з нашого міста і мера фіг знає що... не такий страшний чорт, як його малюють. хабарники є усюди. це факт. а в статті жодного окремого випадку не описано, жодного прикладу. як кажуть росіяни: "обо всем да ни о чем". таке враження, що матеріал написав якийсь пятикласник, який десь шось там чув...

Ольга 2009-06-13 / 00:32:00
Мої 5, а, може, й 10 копійок:




Андрію, стаття страшно розмита: де конкретні факти (хто взяв, де саме, скільки, тощо)? Де свідчення очевидців, чи то "постраждалих" мам чи татусів? Написати "мама Олена скаржилася..." можна і не бачачи вживу ніякої мами Олени... Я це до того, що за КОЖНЕ своє слово журналіст повинен НЕСТИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ і у будь-якому випадку довести, що він не просто набирає літери для гонорару, розмір якого від кількості тих самих літер і залежить.

Я в жодному разі не захищаю ту чи іншу сторону, але промовчати не можу, бо НЕ ТАК ВОНО Є! Я знаходжуся по ту сторону барикади, де і більшість ужгородських батьків. Моя дитина ходить до одного з престижних садочків. Ми ні копійки не дали, аби влаштувати дитину. Щоправда, чоловік допомагав власними руками там поремонтувати дещо. Але скажіть мені, що в радянські часи ваші батьки ні разу не фарбували парти чи вікна в школі? Не повірю! У мене багато подруг, в яких діти пішли в садочки. Перерахую, хто що давав: одна купила 12 рушників чи то по 2 чи то по 4 гривні в "Економці", інші - миючі засоби на 80 грн, ще одна - машину щебню, бо в садочку асфальтували доріжки. І все для садочка. Я, наприклад, не проти, знаючи, що це дітям.

Щодо того, що місць нема: так, це дійсно правда, бо садочки позакривалися. Але я записала дитину, коли їй не було ще 6 місяців. А молодшого, коли йому виповнився один (!!!) тиждень! Хто записаний, ніколи не має проблем з чергами. Підняти попу і сходити записати дитя в садок - не складно. Однак, більшість сидить до останнього, а потім скаржиться.

ужгородка 2009-06-12 / 21:17:00
та невже, хтось спромігся написати правду.

гроші у дитячих садках гребуть лопатою. проте, я точно знаю, що до міськно вони не йдуть, ніхто не зберає дань із садочків, ве це - суто справа вихователів. половина із зібраних ними грошей йде на садочок, половина - на карман.

це треба вирішувати, бо скоро до садочків зможуть ходити лише діти мільонерів, а простим діткам ніде буде дітись



Калмик 2009-06-12 / 18:37:00
Андрію, все що ти написав є правдою!!!

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини