Закарпаття: Вміст важких металів у річках краю визначатиме спеціальний спектрометр

Закарпатський облводгосп презентував нещодавно закуплений унікальний прилад, який стане одним з найкращих серед відповідного оснащення в області і дозволить оперативно визначати вміст важких металів у р. Тиса. Це особливо актуально в умовах періодичного забруднення транскордонної Тиси Румунією, – повідомив завідувач лабораторії облводгоспу Іван Монич.

Закарпаття: Вміст важких металів у річках краю визначатиме спеціальний спектрометр

Прилад, про який йдеться, – атомно-абсорбційний спектрометр, вартістю 65 тисяч євро. Він закуплений за кошти проекту, що здійснюється в області у рамках грантової угоди на реалізацію розробленого спеціалістами облводгоспу проекту програми сусідства Румунія – Україна "Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса", підписаної водгоспом у липні 2008 року.

Іван Монич також розповів, що в області діє автоматична станція визначення якості поверхневих вод (в м. Тячів), яка дає можливість кожні дві години фіксувати вміст 9 інгредієнтів у поверхневих водах, у тому числі 4 важких металів (цинк, кадмій, мідь, свинець).

Використовуючи станції та прилад, фахівці матимуть можливість оперативно інформувати закарпатців та допомагати місцевій владі приймати управлінські рішення для зменшення негативних наслідків забруднення Тиси важкими металами.

Довідка

Метою проекту "Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса" є досягнення мінімізації значних збитків від природних лих, зокрема, швидкоплинних паводків, що є характерними для території басейну Верхньої Тиси, і покращення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса. Діяльність проекту на українській території зосереджена у Тячівському та Рахівському районах Закарпатської області, період його реалізації становить 2 роки, а вартість – 891 936 євро. Партнерами Закарпатського облводгоспу з впровадження проекту виступають: Повітова рада Марамуреш (Румунія), Тячівське міжрайонне управління водного господарства, Тячівська райдержадміністрація, Карпатський біосферний заповідник та Закарпатський регіональний центр соціально-економічних досліджень. Асоційовані партнери проекту – Державне підприємство "Об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області" та Водогосподарська система Повіту Марамуреш (Румунія).

Проект спрямований передусім на розробку Комплексної схеми стабілізації русла р. Тиса на українсько-румунській прикордонній ділянці. Цей довгостроковий стратегічний документ включатиме існуючі та заплановані гідротехнічні споруди, різнопланові дані, а також результати досліджень, які будуть проведені у рамках проекту.

Важливим заходом проекту стане створення Інформаційного протипаводкового центру в басейні р. Тиса на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства з метою оперативного інформування населення, місцевих органів влади про паводки. Це покращить співробітництво між установами, які займаються моніторингом і управлінням паводками на регіональному та місцевому рівнях.

Проектом також передбачається розширити автоматизовану інформаційно-вимірювальну систему АІВС-"Тиса" шляхом встановлення 2 автоматизованих станцій у с. Хмелів Рахівського р-ну і смт. Солотвино Тячівського р-ну, спроектувати та збудувати мікрохвильовий зв'язок до м. Тячів. Іншими заходами проекту є, зокрема, здійснення екологічних, сільськогосподарських та соціально-економічних досліджень. Також заплановано провести гідроморфологічні, біологічні і хімічні дослідження якості води згідно з вимогами Рамкової Водної Директиви ЄС.

ЗІК
11 червня 2009р.

Теги: спектрометр, Закарпаття, облводгосп, річки, важкі метали, Тиса, прикордонні води, забруднення

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини