В Ужгороді проходить семінар по реалізації державної мовної політики в школах нацменшин

Учора, 9 червня 2009 р. В Ужгороді розпочав роботу міжнародний науково-методичний семінар на тему „Реалізація державної мовної політики України та положень протоколів міжурядових Змішаної Українсько-Угорської, Змішаної Українсько-Румунської, Двосторонньої Українсько-Словацької комісій з питань забезпечення прав національних меншин щодо вивчення української мови як державної в загальноосвітніх навчальних закладах Закарпатської області з навчанням мовами національних меншин”.

В Ужгороді проходить семінар по реалізації державної мовної політики в школах нацменшин

Як повідомили "Закарпаття online" у відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ виконавчого апарату Закарпатської обласної ради, у роботі семінару беруть участь члени Української частини міжурядових зазначених вище комісій: науковці Ужгородського національного університету, Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, Мукачівського державного університету, Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Інституту педагогіки Академії педагогічних наук України, Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, Будапештського університету ім. Л.Етвеша (Угорщина), Ніредьгазької Вищої Школи (Угорщина), атори підручників та програм з української мови і літератури для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин; керівники районних (міських) методичних об’єднань вчителів української мови і літератури, а також представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування регіону; Міністерства освіти і науки України, експерти; лідери обласних національно-культурних товариств.

Мета заходу – у відкритому діалозі за участі фахівців провести відкриті консультації та обговорити шляхи подальшого вдосконалення вивчення державної мови в загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин, а також визначити що, коли і кому необхідно робити, аби забезпечити для учнів шкіл і вихованців дошкільних навчальних установ той рівень знань з української мови і літератури, який мають учні і дошкільники навчально-виховних закладів з української мовою навчання.

На відкритті семінару з привітанням його учасників виступили заступник голови – керівник апарату Закарпатської обласної державної адміністрації, член Міжурядової Змішаної Українсько-Угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин Михайло Попович.

Відтак до присутніх звернувся з вітальним словом заступник голови обласної ради Василь Брензович. Він також поінформував учасників міжнародного форуму про діяльність Закарпатської обласної ради V скликання щодо забезпечення в регіоні прав національних меншин.

На урочистому відкритті семінару виступив також завідувач сектора сприяння освіті рідною мовою департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко.

В обговоренні питань, винесених в порядок денний семінару виступила голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки і культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики, президент Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, доктор філософії Ілдіко Орос.

Вона висвітила педагогічний аспект оцінювання знань учнів шкіл із навчанням мовами національних меншин з української мови та літератури в системі незалежного тестування.

Сьогодні в рамках міжнародного семінару відбулося засідання круглого столу з обговорення питань удосконалення методики та сучасних технологій викладання української мови як державної у загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин.

10 червня 2009р.

Теги: Ужгород, семінар, мовний, нацменшина, школа

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини