У закарпатському Міжгір’ї мери 18 малих міст України підготували список вимог до Юлії Тимошенко

У закарпатському селищі Міжгір’я відбулася нарада 18 мерів малих міст різних областей України. Саме на Закарпатті вони обговорювали ті необхідні на їх погляд законодавчі зміни, які найближчим часом лобіюватимуть перед урядом. Що потрібно малим містам сьогодні і що вирішили їхні очільники на міжгірській зустрічі, — про це йшлося на виїзному засіданні Ужгородського прес-клубу реформ.

У закарпатському Міжгір’ї мери 18 малих міст України підготували список вимог до Юлії Тимошенко

Голова секції малих міст в Асоціації міст України та громад Павло Козирєв розповів, що усього в Україні є понад 450 так званих малих міст (населення яких становить до 50 тисяч осіб). 350 із цих міст входять до Асоціації, представники якої зібралися у Міжгір’ї. "Ми об’єднуємо зусилля, щоб спільно лобіювати потреби наших громад у центральних органах влади", — пояснив П. Козирєв.

6 липня відбудеться розширена конференція Асоціації, на яку запрошено і прем’єр-міністра країни Юлію Тимошенко. До цієї зустрічі, сподіваються мери, прем’єр вже розгляне їхні пропозиції (сформульовані саме на нараді у Міжгір’ї) та дасть чітку відповідь щодо шляхів втілення їх у життя.

Наймолодший мер України, селищний голова Міжгір’я Василь Щур, підсумовуючи нараду, зауважив, що, проблем назбиралося доволі: "Найважливіше — це те, що ми просимо не грошей, а системних змін. Бо сьогодні декілька змін на законодавчому рівні, навіть без додаткового фінансування, здатні покращити ситуацію, дозволити містам розвиватися ефективніше. Нинішні проблеми — це біди не особисто мерів, а українців. До 17 % громадян країни мешкають саме у малих містах, від них "живляться" і довколишні села, тобто йдеться вже про 22 % громадян держави".

Серед конкретних змін, яких прагнуть мери — кілька блоків питань.

Щодо виборчого законодавства, то мери просять дозволити законом балотуватися у депутати міських рад лише мешканцям конкретного населеного пункту чи регіону. Бо нині є ситуація, коли у міських радах частина депутатів ніколи в цьому місті не проживали і, відповідно, не знають його проблем. "Узагалі ми пропонуємо повернути мажоритарну систему, бо пропорційна зруйнувала систему місцевого самоврядування. Обравши не конкретних відповідальних депутатів, а партії, люди не мають реальних представників своїх інтересів у радах. Крім того, ми просимо надати дозвіл мерам бути депутатами рад вищих рівнів, наприклад, обласної. Адже хто краще за міського голову може відстояти інтереси свого міста?", — прокоментував Павло Козирєв.
Зміни, яких домагаються очільники міст, стосуються також, наприклад, врегулювання землевідведення та, найважливіше — бюджетного законодавства.

"Сьогодні громада не може сама розпоряджатися власними грішми, віддає зароблене, натомість чекаючи "подачок" згори. У місті погані дороги — всі звинувачують мера. Проте ніхто не зважає, що коштів у бюджетів на дорогі дорожні роботи просто немає", — зауважив міський голова Бережан, що у Тернопільській області, Степан Токарський.

Намагаючись вирішити ситуацію, мери пропонують, наприклад, щоб гроші із так званого "екологічного збору" з підприємств можна було перерозподілити на закупівлю ліків і оздровлення громадян. "Це логічне використання коштів, отриманих за забруднення екології. Ми просимо також залишити ПДВ з комунальних підприємств на місці, щоб використати його на модернізацію комунальної сфери міста. Наразі ці гроші прямують до державного бюджету, тоді як комунальна галузь потерпає від катастрофічної нестачі коштів. Гроші йдуть до Києва, а проблеми залишаються на місцях", — констатував мер м. Городок Хмельницької області Віктор Хоптинець.

Він також наголосив, що у Міжгір’ї його колеги зібралися не "поплакатися над важкою долею мера", а підготувати конкретні прикладні пропозиції для оптимізації роботи. Думки, узагальнені у вигляді пакету пропозицій змін до законодавства, будуть подані на розгляд Кабміну вже найближчим часом.

Обговорюючи проблеми міст, мери підняли також питання про такі ситуації, коли групка депутатів з 15 осіб можуть блокувати роботу усієї міської ради чи скинути мера, обраного більшою частиною мешканців. Вони пропонують відмінити таку норму в законі, натомість замінивши її правом народу відізвати неефективного мера.
Коментуючи потреби самого Міжгір’я, Василь Щур заявив: "Для нас наразі важливими є питання про гірський статус та відповідні надбавки, які отримують мешканці. Я радий, що колеги з інших міст підтримали нас у цьому і проситимуть уряд не скасовувати "гірські надбавки". Порівняно з іншими малими містами України, у нас багато практично ідентичних проблем. Спілкування всередині Асоціації дає можливість дізнатися, як ті чи інші проблеми вирішують керівники інших міст. Це позитивний досвід для нас. Водночас, приємно, що мої колеги з інших українських міст і селищ, які бували у Міжгір’ї під час конференції майже 2 роки тому, відзначили, що наше селище за цей час значно покращилося. Панорама нічного повністю освітленого міста узагалі здивувала багатьох. Я повністю підтримую свого колегу Івана Ревтія, мера Сваляви, що усі ми керуємося потребами й ідеалами однієї партії. Наша партія — це громада нашого міста. Наразі я сам не вступаю до жодної з партій і намагаюся працювати так, щоб ще й на моїх внуків дивилися з повагою через зроблене для Міжгір’я їхнім дідом".

Ужгородський прес-клуб
10 червня 2009р.

Теги: Міжгір’я, мери малих міст, список, вимоги, Прем’єр-міністр України, Юлія Тимошенко

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини