Кліщі атакують мешканців Закарпаття

У теплі вихідні дні мало хто може всидіти вдома. Саме в цей час городяни все частіше йдуть відпочивати у парки чи в ліс. Але "відпочивають" у таких місцях і бридкі дрібні істоти, які завжди раді зустрічі з людиною і не проти не лише відпочити, але і підкріпитися людською кров'ю. Це не комарі, це більш небезпечні кровососи - кліщі, які вже починають нагадувати про себе на Закарпатті. Обласні ентомологи почали на них полювати, декотрих збирають для вивчення, а інших просто знищують.

Кліщі атакують мешканців Закарпаття

Тим, хто планує відпочити в зелених зонах, лікарі радять бути обережнішими, адже не рідко кліщі є переносниками небезпечних хвороб. Перший період активності кліщів розпочинається навесні та закінчується всередині липня, а другий триватиме з вересня по жовтень. Ці павукоподібні істоти живуть у траві, у кущах та листях дерев. Мешкають в усіх лісах, за винятком хвойних. Потрапляючи на тіло людини, вони переміщуються у ті місця, де є легкодоступними кровоносні судини.

- Укус кліща безболісний, бо окрім слини він вводить у рану анестезуючу речовину. Лише через декілька годин виникає відчуття болю. Після таких укусів є ризик, що у кров потрапить інфекція. Та заразитися людина може не лише під час укусу, але і після вживання сирого молока худоби, яка була інфікована кліщем, - розповідає завідуючий відділом особливо небезпечних інфекцій обласної СЕС Володимир Маркович.

Насмоктавшись крові, кліщ стає значно більшим, але, на щастя, вже менш небезпечним. Кровоссання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується у 80-150 разів.

Ентомолог обласної санепідемстанції Олена Боднар запевняє: цьогоріч випадків інфікування ще не було, але от з укусами люди звертаються доволі часто, проте кількість таких звернень в санепідемстанції не підраховують. Кліщі можуть переносити небезпечні захворювання, такі як хвороба Лайма, або кліщовий енцефаліт. Минулоріч на Закарпатті на хворобу Лайма хворіло п'ятеро людей. Закарпаття, на щастя, не входить до тих регіонів, де є найбільший спалах "кліщових" захворювань, як-от Волинська область і АР Крим.

Лікарі радять:

Найкраща профілактика від укусів кліщів - це як слід одягатися, вирушаючи на природу, вдягати світлий одяг (на такому кліщів краще видно) з довгими рукавами. Брюки краще заправити в шкарпетки, а на голову накинути капюшон або будь-який головний убір. Після приходу додому варто промити одяг та прийняти душ. Деякого оптимізму додає те, що кліщі, як правило, не нападають у холодну і дощову погоду, тому в цей час гуляти можна сміливо.

У разі нападу кліща слід звернутися до найближчої медустанови. Якщо немає такої змоги, видалити комаху можна й самостійно. Для цього слід змастити її олією, проте олією не зловживати - задихаючись, кліщ може впорснути додаткову порцію своєї слини, що збільшує ризик підхопити яку-небудь заразу. Далі потрібно повільно видаляти разом із хоботком, розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування потрібно змастити тривідсотковим розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після цього необхідно ретельно вимити руки з милом, а кліща спалити. Особам, які стали жертвами укусу кліща, рекомендують впродовж двох тижнів стежити за самопочуттям. Якщо виникнуть будь-які ознаки захворювання (підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі) слід звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Віктор Тар, "НЕДІЛЯ"
09 червня 2009р.

Теги: кліщ, укус, здоров’я, інфекція, кров, профілактика

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини