Закарпаття: У центрі Європи з’явиться еколого-освітній візит-центр

Рахівщина має багато унікальних природних, туристично-рекреаційних об'єктів як для України, так і закордоння. Один із них— географічний центр Європи, яким вважається територія Карпатського біосферного заповідника (КБЗ). Тут його адміністрація створює візит-центр, який незабаром стане одним з найважливіших об'єктів для екологоосвітньої діяльності серед широкого кола туристів, інших відвідувачів Рахівщини, нашого краю. Про призначення згаданого центру — в інтерв 'ю з директором заповідника, професором Федором ГАМОРОМ.

Закарпаття: У центрі Європи з’явиться еколого-освітній візит-центр

— Федоре Дмитровичу, що лежить в основі концепції створення візит-центру в центрі Європи?

— Старожили ще з кінця XIX століття запам'ятали, що поблизу села Ділове австро-угорськими військовими, узбіч дороги, яка тут пролягає, було встановлено пам'ятний бетонний знак з написом латинською мовою, що в перекладі означає: "Постійне, точне, вічне місце. Дуже точно, з спеціальним апаратом, який виготовлений в Австрії та Угорщині, з шкалою меридіанів та паралелей, встановлений центр Європи. 1887". Географічні координати цього центру — 48°30' північної широти та 23 23' східної довготи.

На якийсь період усе це забулося. Аж у 80-ті роки минулого століття знак поновили, збудували поряд із ним стелу, яка також символізує центр Європи. Практично, саме відтоді це місце стало об'єктом масових відвідувань туристів, про нього заговорили. А з часу, коли територія, на якій знак і стела встановлені, передана заповіднику, відтоді вони і перебувають під нашою опікою.

Концепція про створення на згаданому місці візит-центру КБЗ саме тому й виникла, що цей об'єкт — символічний для України, області й району. При належному підході, облаштуванні, створенні умов для туристів, інших відвідувачів, це місце може стати і вже стало візиткою держави. Тим більше, що на наші клопотання у 2002 році Верховна Рада України прийняла відповідну постанову про створення на території Карпатського біосферного заповідника впродовж 2003-2004 років еколого-освітнього центру в географічному центрі Європи. А до цього було видання у 1997 році українською, англійською та угорською мовами кьііжки-путівника "Рахів — місто в географічному центрі Європи". Якраз у ній вперше дано роз-шифровку латинського напису на згаданому знакові, широко поінформовано громадськість про це місце, а також про Рахів, якому тоді виповнилося 550 років від часу першої згадки.

Поряд із цим у різних ЗМІ мені доводилося оприлюднювати багато інформації, яка популяризувала географічний центр Європи поблизу Рахова, природні, соціально-культурні цінності, проблеми та перспективи розвитку цього чарівного куточка Українських Карпат. Особливий резонанс мала стаття "Чи курсуватиме до "Центру Європи" пасажирський потяг?". Вона змусила багатьох іменитих людей замислитися над тим, чи ефективно використовуємо надбання, дані природою, які держава має на Рахівщині?

— Знаю, що вам неодноразово, навіть на міжнародному рівні, доводилося відстоювати право України на знаходження на її території, зокрема на Рахівщині, географічного центру Європи!?

— Справді, серед певної частини фахівців, у т. ч. й науковців, існують різні думки стосовно розміщення географічного центру Європи. Окремі з них, як не дивно, навіть у нашій державі заперечують   його розміщення у межах України. Пригадую у зв'язку з цим одну із публікацій, автор якої — професор Шевченко із Київського національного університету. Тому дуже часто не тільки на теренах нашої держави, а й за кордоном доводилось захищати належність центру Європи саме Україні. З цією проблемою, наприклад, я зіткнувся безпосередньо під час підготовки до друку у Швейцарії книги німецькою та українською мовами "Праліси в центрі Європи". На моє прохання швейцарськими колегами проведено спеціальні дослідження архівів Відня та Лондона щодо достовірності розташування у нас, на околиці села Ділового, точки, яка символізує центр Європи. Було виявлено, що ця мітка є результатом важливих вимірів кайзерівського і королівського військово-географічного товариств, які займалися на той час геодезичною зйомкою в Австро-Угорщині. Знайшлися документальні підтвердження, що такі зйомки справді було здійснено у 1 887 році з встановленням у нас відповідного геодезичного знака. На підставі цього в одному з провідних видавництв Німеччини "Гаупт" було опубліковано цю інформацію. Принципово було також підкреслено, що при застосуванні інших, ніж у нашому випадку, методик можливе розміщення подібних центрів і в інших місцях Європи. Отже, опублікування цього факту в такому авторитетному виданні для багатьох європейців зараз служить одним із аргументованих
доказів визнання того, що центр Європи справді знаходиться в Україні. І коли, до речі, нещодавно на одній з міжнародних конференцій у Німеччині один із ораторів почав свою презентацію із ілюстрації великого фото українського центру Європи, я ще глибше усвідомив, що українцям потрібно пишатися його наявністю і можливостями, які сприяють підвищенню привабливого іміджу України як центру європейської держави, а також розвитку туризму в нашому регіоні.

— Що таке візит-центр, так би мовити, у натурі?

— Незважаючи на економічні труднощі, які мала Україна і заповідник у 1999 році, було виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво візит-центру, а в 2001-му наші будівельники заклали його фундамент. Трохи пізніше тут звели двоповерхову будівлю із деревини-кругляка в сучасному гуцульському стилі. Переважно робилося все це за кошти заповідника, певну суму грошей виділив державний фонд охорони навколишнього природного середовища України. Також розпочали оформлення з використанням засобів наочності прибудинко-вої території. Там розміщено стенди, які інформують відвідувачів про це історичне місце на території заповідника, характеристику його ландшафтів, флори і фауни тощо.

— Незабаром, знаю, приступаєте до наступного етапу оформлення візит-центру.

—  Так, тут з’являться українською та англійською мовами скульптурна вивіска, алея європейських країн, стенди про ці держави, — а їх 49; інформація про їх площу, герби, прапори, населення, карти територій тощо. На двох великих стендах, які складатимуться із трьох композицій, помістимо карти — фізичну та георгафічного перехрестя в центрі Європи. Буде охарактеризовано Європу в загальному як континент, а також Карпатський екорегіон.

На першому поверсі будівлі розмістимо експозиції про природно-заповідний фонд України, різні дискусійні матеріали щодо точності визначення координат центру Європи. А на другому — великий блок інформації про природні і культурні цінності Євроконтиненту. Красиво оформлені панорами будуть доповнені необхідною інформацією про моря, ріки та озера Європи, гірські га лісові екосистеми, антропогенні ландшафти та екологічні проблеми. Великий розділ тут присвятимо Закарпаттю як землі в центрі Європи. Окремо буде представлено Рахів як місто у центрі Європи, музеї та інші привабливі об'єкти на цій землі.

Інформаційний центр буде обладнано відеоапаратурою — транслюватимемо фільми про історію, природу і культуру нашого краю. Тут також можна буде придбати сувеніри і друковану продукцію про Закарпаття, Рахівщину, Рахів та заповідник. А в гарно облаштованій кав'ярні подадуть смачну закарпатську каву, духмяні лісові чаї.

Обсяг робіт значний. Він вимагає великих затрат коштів, матеріальних і людських ресурсів, впоратися і здати об'єкт в експлуатацію до кінця літа нинішнього року. Із появою згаданого інформаційного центру поряд з музеями екології гір та нарцису вузьколистого у Хусті, інформаційних пунктів у кожному з відділень та рекреаційних будиночків у горах на території КБЗ, промаркованих і проафішованих міжнародних маршрутів Закарпатського туристичного шляху у нас буде створено потужний комплекс засобів для екоосвітньої роботи. Усе це сприятиме піднесенню нашої екологічної культури, формуванню позитивного іміджу України, регіону та біосферного заповідника.

Інтерв 'ю взяв Василь Бйчук
07 червня 2009р.

Теги: Рахів, центр Європи, візит-центр, екологія, освіта, туризм, Карпатський біосферний заповідник, Федір Гамор

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини