Голова Закарпатської облради провів виїзний прийом громадян у Перечині (ФОТО)

Основні проблеми, які зазвичай приводять людей на прийом до голови облради, стосуються благоустрою населених пунктів краю, ремонту доріг, вирішення земельних спорів, соціального захисту ветеранів, сиріт та багатодітних сімей, надання матеріальної допомоги тощо. Більшість із них керівник облради вирішує невідкладно. Щодо складніших, то звертається в обласні інстанції з проханням вивчити ситуацію і прийняти рішення на користь заявників, яких скарги є справедливими.

3 червня ц.р. голова облради Михайло Кічковський провів прийом громадян з особистих питань у м. Перечині, який мав відбутися раніше, і записалося на нього 52 осіб. Та у зв’язку з відрядженням голови облради цю зустріч з жителями міста було перенесено на 3 червня, яка не тільки висвітила наші біди-проблеми, вона глибоко вразила реаліями сьогодення у всіх його проявах.
     Пенсіонерка Світлана Олексів просила за 17 річного онука, який через ваду серця три роки тому переніс складну операцію в інституті ім. Амосова. Сьогодні він потребує планового огляду фахівців. То ж поїздки в столицю не уникнути, а на це потрібні кошти. Михайло Михайлович тут же зв’язався з завідувачем Закарпатського кордіоцентру Романом Соскидою і попросив оглянути юнака, за потреби пролікувати в стаціонарі. Адже на сьогодні наш край має унікальний медичний центр, де до послуг спеціалістів новітнє європейського рівня медичне обладнання, сучасні приміщення. Більше того, з вересня ц.р. у стінах Закарпатського кардіоцентру за попередніми планами досвідчені кардіохірурги, які практикуються нині в Інститут хірургії і трансплантології Академії медичних наук України, проводитимуть планові операції на серці з подальшим комплексом оздоровчих заходів.
     Настоятель римо-католицького храму о. Антон прийшов з одним проханням – винайти можливість допомогти будматеріалами чи коштами у спорудженні будинку сімейного типу, який церква спільно з громадою і міською владою будують для сиріт.
     А група депутатів міськради ( близько 20 осіб) просили сприяння у подальшій очистці каналів Доморач ( тут частину очисних робіт проведено) та Вульшав. Клопотали депутати і щодо включення в титульний список, бодай на другий рік, реконструкцію колишнього військового клубу, який міський бюджет віддав на державні цілі, а точніше – під дитячий садочок. На ці потреби відповідно до проекту необхідно 3,5 млн.грн. „Усі райони щось будуть, реконструюють, - далі вели депутати, - а на Перечинщині за всі роки нашої незалежності не збудовано жодного об’єкту ні в галузі освіти, ні в галузі охорони здоров’я“.
     – Міський бюджетний кошик – скромний, - підтримала розмову міський голова Мирослава Гуранич, - а проблеми – чималі. Приміром, ми донині без нормативно-грошової оцінки, без генплану, а це означає, що місто не має меж. А генплан – це свого роду путівник у стратегічній діяльності будь-якої ради та її виконкому щодо ефективного розвитку самоврядної території. Він окреслює ті завдання, які необхідно поетапно реалізовувати. У нашому варіанті все це в майбутньому, яке потрібно спішити наближати. Бо життя не стоїть на місці.
     Михайло Михайлович на всі порушені депутатами питання дав вичерпні відповіді та направив службам відповідні доручення. Водночас зазначив, що сам факт, як депутати уболівають за розбудову рідного міста і добробут його городян, у т.ч. і юних, додає оптимізму. На рівні області керівництво влади приділяє дошкільнятам та школярам величезну увагу. З усіх збудованих за останні два-три роки нових шкіл в Україні кожна 4 – на Закарпатті. За цей час збудовано і чимало нових дитсадків, які стали „дефіцитом“ в краї за роки незалежності. І черги бажаючих віддати своїх дітей у дошкільний заклад не рідшають. Адже життя показало, що саме в ранньому віці дитина має і повинна розвиватися у тому ж таки дитячому садочку, знайомитися з азами творчості, виховувати в собі риси колективізму, вміння обслуговувати себе.
     Сільський голова с.Вільшинки Іван Цибина, дізнавшись про виїзний прийом керівника області, приїхав у райцентр з надією на вирішення питання, яке турбує його найбільше: про ремонт дороги, яка збудована 70 років тому, і яка жодного разу не ремонтувалася ніким. Сьогодні вона катастрофічно руйнується, – казав сільський голова, – а в селі мешкає близько 600 осіб, серед яких – старенькі та діти, які часто хворіють. За викликом карета швидкої допомоги не їде, а „повзе„ по ямах у село. Михайло Михайлович зв’язався по телефону з начальником Служби автодоріг у Закарпатській області Василем Марковичем, щоб з’ясувати ситуацію. Той повідомив, що реконструкція автодороги Турички-Вільшинки очолювана ним Служба розпочне в липні ц.р.
     Сестра Корнелія прийшла подякувати голові облради за допомогу і підтримку з боку облради дитсадкові „Веселка“, що облаштований на базі греко-католицького монастиря. Та, на жаль, тут досі нема телефону. М.Кічковський запевнив, що матиме розмову з керівництвом „Укртелекому“ на рахунок телефонізації дитсадка і монастиря, про що сестра Корнелія буде повідомлена особисто.
     Директор Тур’я-Реметівської ЗОШ І-ІІІ ст. Йосип Товтин просив допомогти у придбанні для зразкового танцювального колективу „Турянська долина“ костюмів, а точніше – ступаків для танцюристів.
     Головний бухгалтер Перечинської аптеки №8 Емма Масалович розповіла голові облради про свій клопіт: структура має борги по заплаті. Ясна річ, гроші з неба не впадуть, тому вона вирішили просити сприяння голови облради на предмет відчудження майна ( йдеться про гараж), що дасть змогу продати його і вийти з боргами благочестиво.
     Медсестра Елеонора Жовтин вела мову про свою біду: її дитині після операції потрібно пройти обстеження, а для цього необхідно здати аналізи в лабораторії, де послуги надто дорого коштують.
     Мар’яна Колесник хоче повезти на консультацію в Київ свою хвору дитину-інваліда. Натомість обласні невропатологи, як казала жінка, мають своє бачення на цей рахунок. Допоможіть, - благала мати.
     Позитивне вирішення усіх цих питань керівник облради, не відкладаючи на потім, проговорив із начальником управління охорони здоров’я Василем Скрипом, який уже наступного дня прийняв людей у робочому кабінеті.
     Уповноважені від групи мешканців міста, як вони назвали себе, прийшли із своєю турботою: їм би на вул. Сонячній облаштувати дитмайданчик, а архітектор району не дозволяє. У приписі архітектора сказано: оскільки на вул. Сонячній проходить газопровід середнього тиску, то будь-яке будівництво заборонено. Мер міста запропонувала городянам іншу земельну ділянку, але люди стоять на своєму. М.Кічковський доручив це питання вивчити головному архітектору області Олександру Андялошій та начальнику головного управління земельних ресурсів у Закарпатській області Івану Калиничу.
     – Але у нас ще одна справа, – казали заявники, – це спірне земельне питання в урочищі „Реформа“. Тут голова облради роз’яснив вимоги чинного законодавства, відповідно до якого будь-які спори, у т.ч. й земельні, вирішуються у судовому порядку.
     Заввідділом освіти району Надія Девіцька розповіла, що, у зв’язку з проблемами теплопостачання в місті, влада вирішила Перечинську ЗОШ І-ІІІ ст. перевести на автономне опалення, бо ж добрі господарі до зими готуються влітку, і тут сприяння з боку депутатів облради вкрай потрібне.
     Низка людей прийшли просити матеріальну допомогу, а це, в основному, – одинокі, пенсіонери, інваліди, оскільки оздоровитись за нинішніх реалій майже неможливо самотужки.
     Коли в приймальні міського голови порідшало людей, завітав екс-мер міста Іван Погоріляк. Він сходу взявся якось гарячкувато стверджувати, що під час останніх виборів міського голови були допущені порушення чинного виборчого законодавства і він чекає від голови облради відповідних дій. На що М.Кічковський відповів: „Якщо ви маєте доказові матеріали, то зверніться в правоохоронні органи для встановлення істини та визначення відповідальності за порушення чинного законодавства, якщо це підтвердиться. Тоді це може стати предметом уваги депутатів як районного, так і обласного рівнів“. На жаль, заявник тільки й висловив своє упереджене ставлення до правоохоронців...
     Підбиваючи підсумки прийому громадян, керівник облради відмітив, що проблеми, які постали перед громадою Перечина, його органами місцевого самоврядування притаманні малим і великим містам нашої держави. Найбільш актуальні – у сфері житлово-комунального господарства, водо- та тепло постачання, водовідведення у місті. Але їх вирішення залежить від ефективної співпраці всіх гілок влади та громадськості. Бо лише спільними зусиллями, коли є взаємоповага, бажання вести конструктивний діалог, знаходити компромісні рішення, можна розраховувати на успіх. І щоб ти не робив, – наголосив він, – роби з любов’ю, з великим бажанням, бо без цього навіть найлегше здається важким.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
05 червня 2009р.

Теги: Перечин, голова Закарпатської облради, Михайло Кічковський, прийом громадян, фото

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини