Закарпаття від Євро-2012 очікує збільшення туристичного потоку

Хоча ігри європейського футбольного чемпіонату 2012 року на Закарпатті не відбуватимуться, але й тут готуються до великого спортивного свята. Область - транзитна, отож горяни чекають іноземних гостей, які через численні пункти пропуску з країнами ЄС по дорозі до міст, де проводитимуться футбольні поєдинки, відвідають і їхній край.

Закарпаття від Євро-2012 очікує збільшення туристичного потоку

- Хтось захоче перепочити з дороги, помилуватися гірською природою,- говорить начальник управління євроінтеграції, туризму і курортів Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Марченко,- іншому заманеться побувати на екскурсії... Адже у нас є що показати гостям - маємо чимало пам'яток природи, історії, культури. Отож підготовку до Євро-2012 здійснюємо, так би мовити, у туристичному аспекті. Тобто основну увагу приділяємо готовності до обслуговування уболівальників-туристів, які прямуватимуть через Закарпаття до "футбольних" міст. Займаємося ремонтом доріг, будівництвом готелів і мотелів, придорожних паркінгів і пунктів харчування, базарчиків і кіосків для торгівлі місцевими сувенірами, овочами і фруктами...

Підготовка до свята великого футболу здійснюється за двома програмами, продовжує О.Марченко: торік у березні була затверджена Регіональна програма, а в квітні - обласна цільова програма підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Ті, хто готував ці програми, передбачали передусім забезпечення економічних та організаційних умов для належного прийому гостей на Закарпатті. Регіональна програма фінансується за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів, приватних інвесторів, а також з інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Кошти ж на обласну цільову програму очікуємо з держбюджету. Вже цьогоріч, як передбачалося, область отримає 231,5 млн грн: ці гроші будуть спрямовані в основному на будівництво доріг. Але як економічна криза позначиться на фінансуванні, сказати важко.

Особливого значення надаємо облаштуванню закарпатської ділянки дороги Київ-Чоп, якою, розраховуємо, численні уболівальники добиратимуться до Львова та столиці, а звідти - й до інших міст, де відбуватимуться матчі Євро-2012. Обабіч цієї траси вже нині встановлено знаки, які вказують дорогу до мотелів, старовинних замків, храмів, що мають історичне значення... Якщо згадана траса і шляхи обласного значення знаходяться у нормальному стані, то цього, на жаль, не скажеш про дороги районного значення. Потрібно дотувати, гадаю, і впорядкування шляхів у селах, селищах та містах.

Програмами, у т.ч. й регіональною, передбачено привести у відповідність з європейськими стандартами пункти перетину державного кордону, належно підготувати об'єкти туристично-рекреаційної сфери, дорожнього сервісу та супутньої інфраструктури. Паралельно здійснюватиметься й підготовка фахівців для обслуговування гостей у туристично-рекреаційних закладах. Значна увага приділятиметься і розвитку рекламно-інформаційній діяльності. Євро-2012, безумовно, стане імпульсом і для інтенсивного розвитку вітчизняного підприємництва в різних галузях економіки та сфери послуг. Розраховуємо й на залучення інвестицій, збільшення кількості робочих місць. Запрошуватимемо й волонтерів. Благо, Закарпаття - край поліетнічний, населення, у т.ч. й студентська молодь, володіють іноземними мовами.

До початку Євро-2012, інформує О.Марченко, буде проведена інвентаризація об'єктів туристично-рекреаційної та придорожньої інфраструктури, моніторинг реалізації проектів розбудови туристичних об'єктів, проведення інвестиційного ярмарку, створення туристично-інформаційних центрів та пунктів на основних транспортних магістралях, прокладання нових туристичних маршрутів і відкриття нових заповідних територій. Вже нині в області діють чотири природні заповідники.

Передбачено розширити й мережу готелів. Так, невдовзі будуть оголошені конкурси на будівництво готельно-ресторанних і торговельних комплексів у селах Астей, Мужієво і Квасово Берегівського району, вже триває спорудження санаторного комплексу "Деренівська купіль" та готелю-санаторію "Термал-Стар" в Ужгородському районі. У готелях "Червона гора", "Карпатський мисливець" і мотелі "Золоті ворота" /Мукачівський район/ передбачена реконструкція. Стали до ладу мотелі "Наталі" на Воловеччині та "Шале" - на Свалявщині. Тут пропонують європейський сервіс, багату кухню - страви всіх національностей, представники яких проживають у нашому краї. І таких VIP-закладів до 2012 року в області з'явиться чимало.

Один з основних напрямів підготовки до Євро-2012 - облаштування діючих пунктів пропуску через державний кордон країни і відкриття нових. Адже область знаходиться на стику рубежів України і чотирьох інших держав - Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. Тому обласна влада виступає ініціатором прийняття відповідних рішень на державному рівні, а також є виконавцем доручень керівництва країни. Скажімо, нещодавно відкрито новий вантажний термінал на українсько-словацькому кордоні, на черзі - капітальна реконструкція пасажирського напряму. Заплановано відкриття нових пунктів пропуску на українсько-польському та українсько-словацькому кордонах.

Як я вже казав, зазначив О.Марченко, програмами передбачена розбудова дорожнього господарства. Заплановано, зокрема, капітально відремонтувати діючі Бескидські тунелі, збудувати новий тунель та прокласти швидкісну залізничну гілку. Маємо налагодити випуск сувенірної продукції з національною символікою, путівників, географічних карт і т.д.

Словом, наступні роки будуть напруженими не тільки для тих міст і областей, де проходитимуть матчі Євро-2012, але й для закарпатців, переконаний Олександр Марченко. Слід зробити все, аби зарубіжні гості, проїжджаючи через наш гостинний край, захотіли ще раз повернутися сюди. Тут мали б постаратися передусім органи виконавчої влади та місцевого самоврядування. Вони повинні виступити організаторами добрих справ у районах, містах і селах, координаторами виконання згаданих програм підготовки області до наступного європейського футбольного чемпіонату.

Підготовка до Євро-2012 - серйозний етап, але, незважаючи на кризу, переконаний О.Марченко, лякатися його не слід. І чекати допомоги від ЄС та інших міжнародних організацій не варто. Ми самі справимося - шукаймо внутрішні резерви. Просто усім нам належить працювати і ще раз працювати. Кожен - на своєму місці. І тоді зустрінемо Євро-2012 у всеозброєнні...

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
03 червня 2009р.

Теги: Ужгород, Карпати, туристи, Євро-2012, відпочинок

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини