На заробітки – через Інтернет. Чехія радикально змінює систему запису в чергу до своїх консульств

Протягом цього місяця записатися на прийом у чеське консульство для подання заяви на довгострокову візу (вид на проживання) можна буде тільки через Інтернет.

На заробітки – через Інтернет. Чехія радикально змінює систему запису в чергу до своїх консульств

Спеціальна аплікація створена безпосередньо МЗС Чехії, вже працює за адресою www.visapoint.eu і замінить усі системи "запису в чергу", які існували дотепер. Як запевняє міністр закордонних справ ЧР Ян Когоут, система має забезпечити "прозорість процедури видачі віз, знизити рівень корупції, уникати посередників та штовханини у живій черзі". Навесні цього року нова система проходила напружене випробовування перед консульством Чехії у Ханої (В’єтнам), від 1 червня працює в Китаї, Монголії, Таїланді, Казахстані та Узбекистані. Приблизно через тиждень вона запрацює і в диппредставництвах ЧР у Києві, Донецьку та (можливо) Львові, а також Тбілісі та Мінську. Згодом система запрацює в усіх інших країнах, громадяни яких проявляють підвищену зацікавленість у тривалішому перебуванні в Чехії. Через забезпечену Інтернет-аплікацію заявник напише свої особисті дані, запропонує термін інтерв’ю в консульстві, а консульство йому зворотнім листом на вказану елекронну поштову скриньку вишле відповідь. Записатися на прийом можна буде за місяць наперед. Чеську національну довгострокову візу тривалістю понад 90 днів повинні отримати іноземці, які хочуть у цій країні працювати, займатися підприємництвом, навчатися, проживати із членами сім’ї тощо. Для подання на короткострокову шенгенську візу система Visapoint наразі діяти не буде.

Раніше чеську дипломатію сильно критикували за спосіб подання заявок, наприклад, у В’єтнамі. Нібито більше шансів потрапити до заповітного віконечка мали ті, хто давав високі хабарі (до 10 тисяч доларів США) посередникам. Зловживання були і в черзі перед консульствами в Україні, коли доморощені "помічники" вимагали від потенційних заробітчан від кількох сотень гривень до тисячі євро за подання на візу. Платний телефонний запис на прийом до консульства ЧР у Львові, влаштований комерційною структурою, також викликав незадоволення заявників.

У квітні Чеська Республіка припинила видачу робочих та підприємницьких віз у Молдові, Монголії, Таїланді, Україні і В’єтнамі. Причиною цього чеські урядовці називали як економічну кризу, так і запровадження нової системи. Однак введення в дію Visapoint не означає, що в Празі очікують робітників і комерсантів з-поза меж ЄС: обмежувальні заходи Чехія вживатиме до тих пір, доки триватиме криза і ріст безробіття в країні. Правда, міністр Когоут обмовився, що за домовленістю із Міністерством промисловості та торгівлі Чехії винятки іноземним бізнесменам таки надаватимуться. Певні шанси також мають і робітники, які звернуться по "зелену карту".

Міністр Когоут на прес-конференції пояснював, чому Чехія стала вимагати медичну довідку (про відсутність сифілісу, туберкульозу і СНІДу) від деяких іноземців, зокрема українців та молдаван: "Наголошую, що цей захід стосується тільки заявників на довготривалі візи, тих, хто прагне у нас жити і працювати, і жодним чином – туристів. Ми виходили з даних ВОЗ про рівень інфекційних захворювань". У МОЗ Чехії також нагадали, що подібна довідка вимагалась до 1 січня цього року при поданні заяви на дозвіл іноземцю на роботу у чеському Центрі Зайнятості, нині вона вимагається пізніше – вже у консульстві, і це нібито навіть полегшує заявникам збір документів.

На запитання про те, чи веде головуюча в ЄС Чехія переговори з Україною у зв’язку із можливим відновленням Києвом візового режиму для туристів із ЄС – у відповідь на останні "чеські" обмеження для українців, міністр Когоут висловив здивування, і перепитав: "Невже в Україні серйозно обговорюється це питання? Сподіваюсь, у Києві не вчинять цей крок".

Олекса Лівінський, Прага, для "Закарпаття online"
02 червня 2009р.

Теги: Чехія, віза, довідка, іноземний

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини