Єпископат Української Православної Церкви (Московського патріархату) поповнився ще одним архієреєм, уродженцем села Чумалево на Закарпатті

У суботу, 25 листопада, в Трапезному храмі в ім'я преподобних Антонія і Феодосія, що в Києво-Печерській Лаврі, відбулося наречення завідувача канцелярією Київської Митрополії УПЦ архімандрита Антонія (Паканича) в єпископа Бориспільського.

Єпископат Української Православної Церкви (Московського патріархату) поповнився ще одним архієреєм, уродженцем села Чумалево на ЗакарпаттіПісля закінчення Всенічного бдіння, яке звершив Блаженніший Митрополит Володимир, архімандрит Антоній прочитав традиційне слово «На наречення» в присутності тринадцяти українських архієреїв. Нового епископа собору духовенства та віруючим представив секретар Предстоятеля Української Православної Церкви архімандрит Олександр (Драбинко).

А з архієреїв того дня молилися в Трапезному храмі митрополит Чернівецький і Боковинський Онуфрій, архієпископи Переяслав-Хмельницький Митрофан, Тернопільський і Кременецький Сергій, Львівський і Галицький Августин, Херсонський і Таврійський Іоанн, Вишгородський Павел, Полтавський і Кременчуцький Филип, єпископи Житомирський і Новоград-Волинський Гурій, Чернігівський і Ніжинський Амвросій, Білоцерківський і Богуславський Серафим, Васильківський Лука та Святогірський Арсеній.

Архімандрит Антоній розповів присутнім про свій життєвий шлях, про своє духовне зростання у вірі, про роки навчання у духовних школах, дещо сказав і про свою викладацьку роботу.

«Як благословення Боже сприймаю я роки свого перебування в Троїце-Сергієвій Лаврі, де я отримав духовну освіту, а потім протягом семи років ніс послух викладача, помічника ректора духовної академії та завідуючого церковно-археологічним кабінетом, - сказав він. - Біля раки з мощами преподобного отця нашого Сергія був звершений мій чернечий постриг на честь засновника Руського чернецтва преподобного Антонія Печерського. Зараз я розумію, що вже тоді це було благословенням і пророцтвом молитвеника за Руську землю про те, що моє життя буде пов'язане з Великою Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою, житіями подвижників якої я зачитувався в дитинстві.

Схиляю голову перед братією цієї святої обителі, яка прийняла мене з любов'ю, надавала та надає підтримку і допомогу».

Народився владика 25 серпня 1967 року в закарпатському селі Чумалево. Період духовного зростання майбутнього архієрея пройшов під впливом насельниць Свято-Вознесенської Чумалевської обителі. До служби в армії був іподияконом Мукачевського кафедрального собору на честь Почаївської ікони Божої Матері. Сім років провчився в Московських духовних школах. Академію закінчив з науковим ступенем кандидата богослов'я за дисертацію «Послання святого апостола Павла до Римлян у руській бібліїстиці». Працював в Московській духовній академії до 2003 року, а тоді з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира вступив до числа братії Києво-Печерської Лаври. Деякий час ніс послух керівника інформаційно-просвітницького відділу. Нині обіймає посаду завідувача канцелярії Київської Митрополії УПЦ.

А в неділю, 26 листопада, у день пам'яті святителя Іоанна Златоуста, Блаженніший Митрополит Володимир висвятив архімандрита Антонія в єпископа Бориспільського. У своєму слові на вручення архієрейського жезлу новообраному єпископу Предстоятель Української Православної Церкви окреслив основні підстави, на яких Священний Синод прийняв це важливе рішення.

«У тому, що звершилося сьогодні над тобою, не можна не бачити дії Промислу Божого, - відзначив Блаженніший Владика. - Господь вів тебе до прийняття благодаті архієрейства, допомагаючи тобі на життєвому шляху. Ти вчора розповів нам про своїх благочестивих батьків, які заклали в твою душу любов до Бога і відданість Святій Православній Церкві. Чернече життя, з яким ти познайомився ще в дитинстві, спонукало тебе зректися цього світу та віддати себе на служіння Богу і людям. Ти отримав добру богословську освіту та маєш певний досвід викладацької роботи. Протягом декількох років несеш послух у Київській Митрополії. Все це спонукало нас просити Священний Синод УПЦ про призначення тебе нашим вікарним єпископом».

Після цього владика Антоній прийняв з рук Блаженнішого Митрополита Володимира жезл - символ єпископської влади та преподав присутнім своє перше архієрейське благословення.

Цього дня до Трапезного храму прийшло чимало киян, які з різноманітними проханнями та проблемами зверталися до канцелярії Київської Митрополії. Нікому не відмовляв владика Антоній, всіх вислухував і давав корисні поради. Було в храмі чимало столичних священиків, які теж стикалися с новопоставленим єпископом.

Коментуючи своє обрання, владика сказав, що завжди молитиметься за тих людей, які супроводжували його протягом життя та допомогали духовно зростати.

«Ніколи не забуду образів архімандрита Дормідонда, який окрестив мене в дитячі роки та приснопам'ятного архієпископа Сави (Бабінця), зустріч із яким остаточно визначила мій намір стати священиком», - зазначив єпископ Бориспільський Антоній.
Олександр Андрущенко, офіцйний веб-сайт Української православної церкви
27 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини