Закарпаття: Куди дивиться Держземінспекція?..

У кінці 2005 року Держкомземом України були створені територіальні органи Держземінспекції. Її територіальний орган — управління з контролю за використанням та охороною земель був створений і зареєстрований тоді як юридична особа й у Закарпатській області. Відповідно до наказу Держкомзему з 2 лютого 2009 року ця структура перейменована на Державну інспекцію з контролю за використанням та охороною земель у Закарпатській області (далі — Держземінспекція у Закарпатській області). Про земельні проблеми, вирішенням яких займається ця служба, — в інтерв'ю із виконуючою обов'язки начальника Держземінспекції Закарпатської області Леонілою ЗАВАДЯК.

Закарпаття: Куди дивиться Держземінспекція?..

— Леоніло Михайлівно, чим конкретно займається структура, яку очолюєте, що вже зроблено з початку нинішнього року?

— Основна наша діяльність спрямована на виявлення порушень земельного законодавства та їх усунення, відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, законність прийняття рішень органами місцевого самоврядування та виконавчої влади, правильність відведення та забезпечення раціонального використання земель сільськогосподарського й іншого призначення, зняття родючого шару ґрунту тощо.

Упродовж І кварталу поточного року нашою інспекцією здійснено 738 перевірок стану дотримання вимог земельного законодавства в області, під час яких виявлено 403 порушення на загальній площі 2538 гектарів. Для усунення цих порушень видано 315 приписів. За фактами виявлених порушень земельного законодавства складено 225 протоколів про адміністративне правопорушення. За результатами розгляду винесено 223 постанови про накладення адміністративного стягнення у сумі 37,61 тис. грн. Стягнено штраф із 122 осіб у сумі 16,22 тис. грн.

При виявленні порушень щодо самовільного захоплення земельних ділянок, зміни їх цільового призначення та зняття родючого шару ґрунту із земельних ділянок без отримання дозволу, відповідно до методики, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 року № 963, Держземінспекцією області нарахована шкода на загальну суму 630,515 тис. грн., із яких добровільно сплачено - 13,535 тис. грн., а на інші (557,63 тис. грн.) - матеріали передано до органів прокуратури й інших правоохоронних структур для подання позовів до суду з метою відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушень земельного законодавства.

До органів державної влади та місцевого самоврядування направлено 72 клопотання щодо приведення прийнятих ними рішень у відповідність до вимог земельного законодавства та припинення права користування земельними ділянками до посвідчення права власності чи права користування ними.

За звітний період до правоохоронних органів та органів прокуратури направлено матеріали перевірок про порушення у сфері земельних відносин по 99 справах. За результатами їх розгляду порушено 2 кримінальні справи, заявлено 11 позовів (судами розглянуто 6 позовів, 5 із яких задоволено). Крім того, інспекцією виконано 191 доручення, із них — 96 вимог прокуратури.

— Оприлюднені вами цифри вражають. А які ж головні причини настільки значної кількості порушень?

— Аналіз перевірок свідчить, що кожне третє порушення земельного законодавства відбувається через відсутність належного самоврядного контролю з боку органів місцевого самоврядування. Переважна більшість порушень пов'язана із неналежним виконанням органами місцевого самоврядування своїх повноважень щодо розпорядження земельними ресурсами. Більшість порушень земельного законодавства здійснено або спровоковано прийняттям неправомірних рішень стосовно надання земельних ділянок для індивідуальної та громадської житлової забудови, або вилучення сільськогосподарських та лісогосподарських земель без сплати втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Строкатість та неконкретність законодавчих норм дозволяє органам місцевого самоврядування ховатися за колегіальним рішенням.

— Наскільки інспекція, якою керуєте, може ефективно боротися із порушниками?

—  За останні роки вже врегульовано багато питань щодо збільшення важелів впливу на порушників земельного законодавства. Для прикладу, 25 липня 2007 року постановою Кабміну України затверджено "Методику визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу".

Так, при самовільному захопленні земельної ділянки, використанні ділянки не за цільовим призначенням та знятті родючого шару ґрунту без отримання дозволу, порушника буде притягнено до адмінвідповідальності та буде визначено розмір шкоди,, заподіяної внаслідок вчинення вище зазначених порушень.
Розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі, територіальним громадам, фізичним та юридичним особам, здійснюється територіальними органами Держземінспекції України на підставі матеріалів обстежень земельних ділянок.

— Леоніло Михайлівно, розміри штрафів, які застосовуються до порушників земельного законодавства, кажуть, дуже мізерні...

—  Чому? В останні роки їх суттєво збільшено. Згідно з прийнятим Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення вимог земельного законодавства" від 15 квітня 2008 р. №271-6, який набрав чинності з 7 травня 2008 року, розміри штрафів збільшено у 2 рази, а також   внесені зміни до статті 238-1 КУпАП, якими покладено на посадових осіб інспекторського складу Держземінспекції розгляди справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням законодавства у сфері використання та охорони земель (статті 52-56,188-5), та накладати адміністративні стягнення.

— У яких випадках юридичним та фізичним особам необхідно звертатись щодо отримання дозволу на зняття  та перенесення, ґрунтового покриву (родючого шару грунту) із земельних ділянок?

— За поточний рік управлінням видано 26 дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) із земельних ділянок. Без спеціального дозволу приступили до будівництва   37 осіб, з яких 30 притягнуті до адмінвідповідаль-ності, та матеріали по 9 справах передано до органів прокуратури для відповідного реагування.

Шкоду, заподіяну внаслідок зняття родючого шару ґрунту без отримання дозволу, нараховано у сумі 231,6 тис. тривень.

Повідомляю, що згідно із ч.З ст. 168 Земельного кодексу України при діяльності, пов'язаний з порушенням поверхневого шару ґрунту, власники земельних ділянок та землекористувачі повинні здійснювати зняття, складування, зберігання поверхневого шару ґрунту. При здійсненні такої діяльності власники земельних ділянок та землекористувачі повинні отримати спеціальний дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок у територіальних органах Держземінспекції України. На території нашої області такий дозвіл видається управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Закарпатській області.

— Обов'язковість оформлення дозволу поширюється на багатьох людей?

—  Власники земельних ділянок та землекористувачі, які проводять гірничодобувні, геологорозвідувальні, будівельні та інші роботи, якщо це призводить до порушення ґрунтового покриву (родючого шару грунту), змушені обов'язково оформляти вище згадані дозволи. Роз'яснюємо, що під будівельними та іншими роботами мається на увазі будівництво торговельних, туристичних та спортивних комплексів, мотелів, готелів, гірськолижних трас, рибників, водойм, водосховищ, гідротехнічних споруд, автозаправних станцій, заводів, станцій техобслуговування, житлових комплексів, (багатоповерхові будинки), станцій стільникового зв'язку, кемпінгів, котеджів, виробничих Ваз та ін.

У випадку недотримання вказаного порядку використання земельних ділянок власники та землекористувачі несуть відповідальність за порушення земельного законодавства, згідно з п."и" ст.211 Земельного кодексу України за ст. 53-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

— Леоніло Михайлівно, ваше відомство напевне займається і розглядом звернень громадян?

— Аякже. При нагоді хочу ще раз наголосити, що розгляд межових спорів не належить до повноважень Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель і її територіальних органів, яка здійснює державний контроль у системі центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів (ст. 6 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель").

Земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства вирішують органи місцевого самоврядування (ст. 158 Земельного кодексу України).

Інтерв'ю вів Богдан Дубовий, "Новини Закарпаття"
30 травня 2009р.

Теги: земля, державні акти на землю, грошова оцінка землі, Дежкомзем, Держземінспекція

Коментарі

2010-07-20 / 18:14:00

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини