Закарпатська Великоберезнянщина крокує зеленою магістраллю туризму у Європу

Відомо, що туристично-рекреаційна галузь області протягом останніх років динамічно розвивається за усіма показниками, активною є інвестиційна діяльність, збільшуються обсяги від наданих туристичних послуг, підвищується зайнятість у галузі, досить активно розвивається сільський туризм. Це – один з найважливіших факторів соціально-культурного розвитку територій.

Закарпатська Великоберезнянщина крокує зеленою магістраллю туризму у Європу

    Поряд з цим, у туристично-рекреаційній сфері є ряд невирішених проблемних питань, про що йшлося неодноразово на засіданнях постійних комісій облради, а це – слабка комунікаційна доступність перспективних для освоєння в туристично-рекреаційних цілях територій (незадовільний стан доріг, відсутність електрифікації, телефонізації); недостатньо розвинена сервісна інфраструктура територій та інфраструктура галузі; відсутність законодавчо встановленого механізму реєстрації особистих селянських господарств, які надають послуги у сфері сільського зеленого туризму тощо.

     Ці та інші питання щодо перспектив розвитку туризму на Ужанщині порушувались і постійною комісією обласної ради з питань розвитку туризму та рекреації під час виїзного засідання у лютому ц.р.

     Комісією (голова Швардак В.В.) було відмічено, що туристично-рекреаційний комплекс Великоберезнянського району активно розбудовується: розробляються інвестиційні пропозиції, визначаються перспективні земельні ділянки, пустуючі або недобудовані об’єкти, які можна використати для будівництва туристичних закладів. На сьогодні, окрім розширення існуючої інфраструктури, помітно реалізовуються й нові проекти.

     Головою Великоберезнянської райради Василем Канюком зазначалось, що органи місцевого самоврядування приймають відповідні рішення, спрямовані на підтримку діючих суб’єктів і тих, які розпочинають будівництво нових об’єктів туристичного призначення. А з метою інвестиційної привабливості регіону районною радою визнано чотири території пріоритетного розвитку туризму та рекреації й розроблено конкретні пропозиції. Також відповідною програмою передбачено й формування конкурентоспроможного туристично-рекреаційного продукту.

     – Сьогодні можна констатувати, що результати не забарились. Відрадним є й те, – ділиться думками Василь Михайлович, – що серед активних реалізаторів спільного міжнародного проекту "Зелені Полонини, зелена аорта туризму, зелене світло для кооперації" є і туристично-рекреаційний комплекс Великоберезнянщини.

     Нагадаємо: зазначений проект дає широкі можливості співпраці України з Польщею та Словаччиною і здійснюватиметься за фінансової підтримки Програми Норвезького Фінансового Механізму, що займається інвестуванням розвитку рекреаційно-туристичної сфери у європейських країнах.

     Уже відбулося кілька засідань учасників згаданого проекту, на яких намічено конкретні заходи виконання головного задуму – "У Європу – зеленою магістраллю туризму". Черговим кроком у цій справі стала зустріч його експертів і виконавців на туристичній базі "Дубовий гай", яка відбулася 25 травня ц.р. у с. Кострино. Українську сторону представляла робоча група: голова Великоберезнянської райради Василь Канюк, голова регіонального молодіжного екологічного об’єднання "Екосфера" Оксана Станкевич, керівники Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку "МАІРР" Наталія Носа та Вадим Пилипенко.

     Головні завдання та графік реалізації проекту репрезентував директор словацької Агенції регіонального розвитку "РОLONINA" Святослав Густяк. Він зробив наголос на етапі аналізу сучасного стану туристичного розвитку прикордонних регіонів держав-учасниць, який дав можливість домогтися підтримки Програми Норвезького Фінансового Механізму. Виступаючий також підкреслив, що у підготовчій роботі бралися до уваги шість альтернативних варіантів реалізації проекту. Три кращі буде представлено для розгляду Пряшівській і Словацькій громадам, які виберуть з них одну – найперспективнішу. Відтак учасники робочої зустрічі взялися за аналіз розроблених і діючих туристичних маршрутів прикордонних регіонів трьох держав.

     Свою пропозицію внесла й українська сторона, представивши концепцію "Зелене кільце Карпат", яка може вдало представляти головну ідею проекту "Зелені Полонини, зелена аорта туризму, зелене світло для кооперації". Характерно, що помітна роль у ній відводиться туристичним закладам Великоберезнянщини, які зробили значний крок у розвитку туристично-рекреаційної справи. Нагода ж стати учасником реалізації міжнародного проекту дає нові шанси для вдосконалення галузі, а також для розширення співробітництва із сусідніми державами, які є членами європейської спільноти.

     Голова районної ради Василь Канюк запевнив, що цікавий задум знайде підтримку серед самоврядних територіальних громад району, сприятиме розбудові туристичної та інженерної інфраструктури населених пунктів, і закликав активніше включатися до розбудови чарівного Ужанського краю.

Анна Мегіц, Закарпатська обласна рада
29 травня 2009р.

Теги: Великий Березний, туризм, Європа, Ужанський парк, полонини, зелені

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини