Закарпаття відвідав куратор освіти Люблінського воєводства Польщі

21-22 травня 2009 року в рамках програми офіційного візиту до Закарпатської області куратор освіти Люблінського воєводства пан Богдан Вагнер відвідав управління освіти і науки Закарпатської обласної державної держадміністрації, відвідав освітні заклади Закарпаття, а також взяв участь у міжнародній конференції "Україна у сучасному вимірі транскордонного співробітництва. Нові можливості для регіонів". Вищезазначений та попередній візити організовано Міжнародною Асоціацією Інституцій регіонального розвитку "МАІРР" (м.Ужгород) та Центром європейських транскордонних ініціатив "ЕСІТ" (м.Люблін) за підтримкою Люблінського воєводства та Закарпатської обласної державної адміністрації.

Ужгород,площа Народна,будівля Закарпатської обласної ради та облдержадміністрації
Ужгород,площа Народна,будівля Закарпатської обласної ради та облдержадміністрації

В рамках візиту відбулися такі заходи

Офіційна зустріч з представниками Закарпатської облдержадміністрації.

Відбулася офіційна зустріч Богдана Вагнера з начальником управління освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації Мотильчаком Михайлом Андрійовичем.

Офіційний візит куратора пана Вагнера до Закарпатської області відбувся на запрошення Закарпатської обласної державної адміністрації. Це вже друга зустріч на рівні кураторія та управління освіти Люблінського воєводства та Закарпатської облдержадміністрації. Попередня зустріч проведена у 27-28 квітня 2009 року в рамках проекту "Впровадження інноваційних методик формування та розвитку людських ресурсів у прикордонних регіонах", що здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми добросусідства Польща-Білорусь-Україна INTERREG IIIA Tacis CBC, під час якої делегація представників Закарпатської області зустрілася з воєводою Люблінського воєводства пані Геновефою Токарською, з куратором освіти воєводства та виразили двосторонню зацікавленість у розвитку подальшої співпраці на рівні обласних департаментів освіти а також на рівні освітніх установ та громадських організацій. Під час зустрічі керівники в сфері освіти домовилися про необхідність підписання угоди про співпрацю.
Вже через 3 тижні з моменту попередньої зустрічі відбувся зустрічний візит куратора освіти Люблінського воєводства, пана Вагнера до Закарпатської обласної державної адміністрації.

Під час офіційної зустрічі:

• департаментом освіти Люблінського воєводства підготовлено та передано до Закарпатської облдержадміністрації проект угоди про співпрацю між обласними департаментами освіти.
• здійснено представлення досвіду Закарпатської області в сфері розвитку українсько-польського співробітництва,
• презентовано результати роботи Центру українсько-польського транскордонного співробітництва, що створений в м.Ужгороді та Польсько-українську стратегію до 2015 року.
• Досягнуто домовленості спільно з Люблінським воєводством провести українсько-польську конференцію щодо транскордонних можливостей співпраці між освітніми закладами.


У зустрічі взяли участь:

• МОТИЛЬЧАК Михайло - начальник управління освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації;
• ВАГНЕР Богдан - куратор освіти Люблінського воєводства
• ТОМЧУК Діаріуш – експерт управління освіти Люблінського воєводства
• ШЕВЕРЯ Михайло - начальник відділу дошкільної загальної та середньої та позашкільної освіти Обласного управління освіти та науки Закарпатської облдержадміністрації
• КІНДЮХ Петро - директор Ужгородської школи І-ІІІ ступеню № 5 з поглибленим вивченням французької та англійської мов
• НОСА Наталія - президент Міжнародної Асоціації "МАІРР"
• ПУЛИК Тетяна – директор польської суботньої недільної школи ім. проф. Тішнера

Візит до освітніх закладів області, що підтримують українсько-польську співпрацю.

Куратор люблінського воєводства пан Богдан Вагнер ознайомився з роботою польської суботньої недільної школи ім. проф. Тішнера, що функціонує на базі Ужгородської школи №5.
Польська школа створена у жовтні 1999 року та функціонує на базі Ужгородської школи І-ІІІ ступеню № 5 з поглибленим вивченням французької та англійської мов. КІНДЮХ Петро Ярославович, директор Ужгородської школи І-ІІІ ступеню № 5 з поглибленим вивченням французької та англійської мов та ПУЛИК Тетяна Олександрівна, директор польської суботньої недільної школи ім. проф. Тішнера представили досвід роботи польської суботньої недільної школи.

Під час зустрічі з паном куратором обговорені наступні питання:

• Обговорено можливість здійснення спільного проекту щодо обміну методиками вивчення польської мови в українській школі та української мови в польських освітніх закладах;
• Підтримка перспективи введення факультативних курсів польської мови в Ужгородській школі № 5
• Здійснення обміну навчальними підручниками та навчально-методичною літературою для освітніх закладів.
Важливим результатом спільних проектів та ініціатив є виховання толерантної особистості в умовах багатонаціонального середовища.


Богдан Вагнер відзначив особливий досвід Закарпатської області щодо розвитку освіти в умовах спільного навчання дітей різних національностей.

Богдан Вагнер високо оцінив роботу польської школи. Обговорено важливість налагодження сталого партнерства освітніх закладів Люблінського воєводства з польською суботньою недільною школою з метою підтримки польської культури та вивчення польської мови для представників польської громади в Закарпатської області та всіх зацікавлених сторін.

Делегація Люблінського воєводства відвідала гімназію м.Ужгорода

Під час зустрічі Сергій РОМАН, директор гімназії м.Ужгород презентував результати українсько-польського освітнього проекту "Впровадження інноваційних методик формування та розвитку людських ресурсів у прикордонних регіонах" та майбутні плани роботи в рамках проекту.

Проект реалізовується при партнерстві з Люблінською гімназією № 9 ім. Майора Запорі (м.Люблін), Міжнародною Асоціацією Інституцій регіонального розвитку "МАІРР" (м.Ужгород), а також Центром європейських транскордонних ініціатив "ЕСІТ" (м.Люблін) за підтримкою Люблінського воєводства та Закарпатської обласної державної адміністрації за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми добросусідства Польща-Білорусь-Україна INTERREG IIIA Tacis CBC. В рамках проекту здійснено програми обміну досвідом для учнів гімназій, вчителів та представників управлінь освіти.

На базі 2-х гімназій, у м.Любліні та м.Ужгороді створено Школу українсько-польської співпраці. Створено та постійно оновлюються інформаційні стенди, які демонструють результати канікулярних сесій та обмінів досвідом.

Проект спрямований на поширення досвіду та підтримку українсько-польського співробітництва та має високий рівень мультиплікаційного ефекту: з початку здійснення даного проекту реалізовано декілька проектів та програм обміну, в тому числі програма обміну в рамках програми " Крок за кроком у Європу", створення євро клубів в м.Ужгороді в рамках проекту "Відродження", та інші програми обміну для вчителів та учнів гімназії м.Ужгорода та м.Любліна.

Богдан Вагнер відзначив позитивний досвід Закарпатської області щодо розвитку освіти в умовах багатонаціональної культури, яка передбачає можливість навчання угорською, польською, словацькою, російською мовами в загальноосвітніх закладах відповідно до потреб багатонаціональної громади.
Досвід Закарпатської області був високо оцінений та досягнуто спільної домовленості щодо проведення міжнародної конференції в м.Ужгороді та м.Любліні щодо розвитку освіти в умовах мультикультурного розвитку. Наступна зустріч буде проведена в рамках конференції 25-30 червня 2009 року, під час якої планується підписання угоди про співпрацю між департаментами освіти Люблінського воєводства та Закарпатської області.

Наталія Носа, МАІРР
29 травня 2009р.

Теги: Ужгород, освіта, школи, куратор освіти, Люблінське воєводство, МАІРР, INTERREG IIIA Tacis CBC

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини