Словаки їздять на Закарпаття за продуктами та взуттям

Із минулого вівторка почала діяти угода про малий прикордонний рух між Польщею та Україною. Проте консульства іще не видають дозволів на перетин кордону без паспорта і візи. Зі Словаччиною малий прикордонний рух діє вже два роки. ”ГПУ” дізнавалася, який зиск від цього жителям Закарпаття.

Магазини у Малих Селменцях Ужгородського району Закарпатської області розташовані одразу біля міжнародного пункту пропуску
Магазини у Малих Селменцях Ужгородського району Закарпатської області розташовані одразу біля міжнародного пункту пропуску

Село Малі Селменці Ужгородського району межує із Велкими Селменцами Словаччини. Колись це було єдине село — Солонці. Після Другої світової війни його роз’єднали кордоном. Довгі роки сусіди та родичі перегукувалися між собою через колючий дріт, а в грудні 2005 року села з’єднав міжнародний пішохідний пункт пропуску. Відколи почала діяти угода про малий прикордонний рух зі Словаччиною, у Малих Селменцях почала активно розвиватися торгівля.

Тут на 200 жителів — 63 магазини. Усі торгові заклади розташовані біля кордону. Пропонують продукти харчування, алкоголь, цигарки, побутову хімію, одяг, взуття, велосипеди, побутові товари. Ціни нижчі від ужгородських на 1–1,5 грн.

У суботу близько обіду в Малих Селменцях багатолюдно. Через пункт пропуску весь час проходять натовпи словаків. Іноземці приїздять до кордону на авто, залишають його на автостоянці та пішки йдуть в Україну.

Вивіски на малоселменських магазинах на трьох мовах — угорській, українській і словацькій. Ціни виписані в євро, гривнях, словацьких кронах.

Високий словак із дорожньою сумкою за плечем із сином приміряють кросівки в магазині взуття. Розраховуються із продавщицею 20-євровою банкнотою.

— Їздимо в Україну раз на два тижні, — каже словацькою Антон Семан, 42 роки. — Купуємо те, що нам найбільше треба: одяг, взуття, горілку. Потім ідемо в тутешню кав’ярню і замовляємо собі піцу, борщ. Тут смачно готують, — усміхається.

Сім’я Почі зі словацьких Міхаловце їздить до Малих Селменців — раз на місяць.

— Купуємо пральні порошки — вони у вас значно дешевші, продукти, горілку, лікер, цигарки. Нам вигідно, — каже Ружена Почійова, 55 років. — Із дому 30 кілометрів проїдемо — і вже зовсім інші ціни.

Смаглявий Аттіло Браньо, 18 років, зі словацьких Велких Капушанів із двома товаришами купили солодощі, лимонади, пральні порошки, ручку для коси.

— Авто залишили у Велких Селменцах, — усміхається. — Тут набагато дешевше, тому кожен тиждень їжджу в Україну за продуктами та іншими товарами.

Власники магазинів у Малих Селменцях — переважно жителі Ужгорода. Вони викупили чи орендують у місцевих жителів хати та двори. Говорити про вигоду відмовляються.

— Раньше було вигідніше, бо через границю дозволяли везти сигарети. За день сюди приїжджало до тисячі словаків. Скуплялися спершу в продуктових магазинах, а потім і до нас заходили, — каже висока білявка, власниця магазину електропобутових товарів.  — А відколи через кордон дозволяють нести лише по дві пачки сигарет, потоки людей скоротилися вдвічі. Якщо за день приходить по 300–400 осіб — ми й цьому дуже раді.

Продавці зізнаються, що через велику конкуренцію багато крамниць змінили власників або закрилися.

— Ще восени було 70 магазинів, — додає білявка.

— Коли тільки відкрили міжнародний перехід, то словаки часто навідувалися до родичів у Малі Селменці, — додає сусідка Еттели Сільвія Надь, 50 років. — Потім запрошували українців до себе. А як ті через паперову бюрократію не змогли зробити візу, то й словаки перестали сюди приїздити. Ось так втрачаються родинні зв’язки, — зітхає. — Але добре, що хоч є з того зиск, що видаємо в оренду під магазини двори. Хто з місцевих людей мав капітал — сам організував кафе чи бутик. А от наші люди до Словаччини за товаром не їздять — бо там сильно дорого. Роботи для українців там теж нема. Словаки самі їздять на заробітки до Чехії та інших країн Євросоюзу.

Дозвіл на перетин кордону коштує 20 євро

— Отримати дозвіл на малий прикордонний рух можна з економічних, родинних, соціальних і культурних причин, — розповідає консул Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Їтка Фішерова.

Незалежно від мети поїздки потрібно здати в консульство анкету-заяву словацькою мовою, дві фотокартки, оригінали закордонного й українського паспортів. Залежно від причини поїздки — нотаріально засвідчене запрошення словацької сторони, документ, що підтверджує родинні зв’язки та інші папери, які підтверджують бізнесові чи культурні заходи. До кожного оригіналу потрібно подати відповідну ксерокопію. Та сплатити в банк 20 євро.

— Згідно з договором, чекати на дозвіл треба 60–90 днів, — веде далі пані Їтка. — Та зазвичай консульство виготовляє документи за два тижні.

Із вересня 2008 до травня 2009 року за дозволом на малий прикордонний рух у Словацьке консульство в Ужгороді звернулося 526 закарпатців. 49 — було відмовлено. Консул каже, що рішення про видачу дозволів надає Цудзеніцка поліція в Словаччині, тому причин відмови консули не знають.

Дозвіл видається на 1–5 років. Із ним перетинати кордон можна багато разів на день.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
28 травня 2009р.

Теги: Селменці, Ужгород, кордон, прикордонний, магазин

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини