У закарпатських Великих Лучках відкриють перший центр клініки дитячої дентальної гігієни

Один мій знайомий у свої 38 ро­­ків має цілий букет захворювань кишково-шлункового тракту. Після огляду лікар порадив йому негайно кинути курити й зайнятися... зубами.

У закарпатських Великих Лучках відкриють перший центр клініки дитячої дентальної гігієни

– За лікування зубів і приведення до нормального стану й вигляду свого рота заплатив 5,5 тисячі грн. А скільки грошей пішло на сигарети за 20 років – за голову вхопився! До цього я й не знав, що через куриво можна втратити зуби й здоров’я. Послухав лікаря, прочитав спеціалізовані книги і багато чого зрозумів, – поділився зі мною Сергій.

Нині нас не дивує твердження фа­­хівців, що більшість захворювань починається зі стоматологічних проблем. Доглянуті зуби – це не тільки естетично й красиво, а й здорово.

– 97 % закарпатських дітей потерпає через захворювання твердих тканин зубів, карієс, парадонтоз. Чимало має вроджені аномалії ротової порожнини, – констатує не вельми втішні факти відомий хірург краю, декан стоматологічного факультету Ужгородського національного університету, професор Юрій Переста.

Вирішення проблеми Юрій Юрійович бачить у здобутках західної прак­тики, яка себе добре зарекомендувала. Тобто займатися зубами матері й дити­ни треба з того часу, коли жінка стає на облік. При школах матері, які діють при жіночих консультаціях, перинатальних центрах, слід провадити роз’яснювальну й методичну роботи. 10 березня на базі стоматологічного факультету УжНУ відкрито клініку дитячої дентальної гігієни.

– Це була моя мрія. Завдяки однодумцям, спонсорам вона швидко здійснилася, – не прихо­вує радості Юрій Юрійович. – Наразі робимо все це для того, аби забезпечити профілактику й лікування зубів дітей Ужгорода. Готуємо серйозну програму "Здорова усмішка" між УжНУ й Ужгородською міською радою, згідно з якою впродовж року хочемо оглянути 17 тисяч дітей – вихованців садків та учнів шкіл обласного центру. Над програмою працюємо спільно, сподіваюся, що за місяць підпишемо договір про співпрацю. Від факультету буде залучено з десяток викладачів, а також студентів старших курсів. З них формуватимемо виїзні бригади. Дошкільнят оглядатимемо у клініці, учнів – на місцях. Для кожної дитини буде заведено амбулаторну картку й розроблено реєстр на магнітних носіях для того, аби в нас була повна інформація про кожну дитину. Окрім того, що оглянемо кожну дитину, вестимемо профілактичні бесіди про здорову усмішку, про гігієну ротової порожнини. Дитині, яка потребуватиме лікування, буде видано довідку зі встановленим діагнозом і рекомендаціями про дальші дії. Після того батьки можуть звертатися або до нас, або в поліклініку чи платну стоматологічну клініку.

Дитяча стоматологія, яку ми серйозно розвиватимемо, базується не тільки на факультеті. У нас є договір про співпрацю з обласним дитячим спеціалізованим пульмонологічним санаторієм "Малятко". За півроку ми оглянули 500 дітей із неблагополучних сімей, із гірських районів. Санаторій використовується і для нав­чального процесу наших студентів.

На базі нашого факультету, продовжує розповідати професор про плани соціаль­ної програми, плануємо диспансерний огляд студентів основних факультетів, які розміщені тут, на БАМі. Викладачі, працівники УжНУ й студенти стоматологічного факультету вже мають змогу лікуватися безплатно.

– Юрію Юрійовичу, у великих містах і райцентрах, хай там як, можна дати собі раду. А як бути жителям віддалених сіл, де в найближчій околиці стоматолога просто нема?

– Над вирішенням проблеми працюємо спільно з факультетом охо­рони здоров’я Пряшівського університету, де вже діє такий центр дитячої дентальної гігієни, приклад якого ми взяли за основу. Найближчим часом плануємо відкрити центри клініки у п’яти районах. Вони будуть у найбільших населених пунктах, селах. Днями мали розмову з головою Мукачівської райради Іллею Токарем. Домовилися, що на базі дільничної лікарні в селі Великі Лучки буде відкрито перший центр клініки. За рік у ньому оглянемо всіх дітей Мукачівського району.

Завдяки таким підходам у роботі економляться державні кошти. У часи фінансової кризи простіше буде утримувати кілька таких центрів, ніж у кожному районі мати лікаря, медсестру, закуповувати дороге устаткування. Головним завданням цих цент­рів буде профілактика захворювань ротової порожнини, діагностування, запобігання патологіям.

Гірські й віддалені населені пунк­ти будуть забезпечені стоматологами. Щороку 25 випускників, які навчалися на держзамовленні, направлятимуться на роботу в села.

Стоматологічний факультет – наймолодший в УжНУ. Його було відкрито 2006 року завдяки ректорові закладу, професорові Миколі Веґешу та нині вже екс-керівникові Секретаріату Президента України Вікторові Балозі. Факультет має великий авторитет і популярність – на одне місце держзамовлення претендує 7 абітурієнтів. 15 відсотків із них – з інших областей України. Привернув увагу й іноземців – нині студенткою факультету є громадянка Угорщини. Цього літа конкурс передбачається ще більший – на це є всі передумови. Завдяки старанням декана стоматологічного факультету Ю. Перести, справжнього господарника, окреме приміщення колишньої університетської їдальні, що роки стояла пусткою, перетворено на прекрасні зручні аудиторії, фантомні класи, кабінети, закуплено найсучасніше устаткування, обладнання, яке дехто бачив хіба що з екрана телевізора чи в престижних клініках.

Тетяна Грицищук, "Старий Замок "Паланок"
28 травня 2009р.

Теги: Великі Лучки, дитяча дентальна гігієна, зуби, стоматологія, Ужгород, УжНУ

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини