Закарпатська "Бавка" взяла участь у VII міжнародному фестивалі театрів ляльок "Золотий Телесик" у Львові

Театральні фестивалі стають традицією для Львова. Всьоме у місті Лева відбувся Міжнародний фестиваль театрів ляльок “Золотий Телесик”. На нього з’їхалися усі театри ляльок України (з Волині, Закарпаття, Івано-Франківська, Криму, Чернігова і Чернівців, а також зі Львова), театральні відділення, які готують спеціалістів відповідного профілю вітчизняних “вишів” (а це - Дніпропетровськ, Київ, Одеса, Харків, Львів), два театри з Польщі (Вища театральна школа ім. Людвіга Сольського у Кракові і театр “Логос”), два з Росії (Волгоградський обласний театр ляльок і Набережночелнинський державний театр ляльок) і одін із Білорусі (Брестський театр ляльок).

Закарпатська "Бавка" взяла участь у VII міжнародному фестивалі театрів ляльок "Золотий Телесик" у Львові

Організатор “фесту” і директор Львівського академічного обласного театру ляльок Ярослав Синиця тішиться, що це - єдиний фестиваль, де своє вміння показують не лише визнані майстри, а й студенти. “Це допомагає формувати міцну школу - основу лялькового мистецтва”, - зазначає він.

Першого ж дня глядачів здивували виставою “Сповідь у дереві”. Незвичайність вистави полягала в тому, що на сцені були актори, а не ляльки. Та й як могли зіграти ляльки, витесані з дерева? Останніх просто тримали в руках. Цікаве дійство забезпечили гості фестивалю – польський театр “Логос” з міста Лодзі. Він діє при місцевому костелі, а його керівником є ксьондз Вальдемар Сондка. Він зазначив, що “вистава не є ні вигадкою, ні наслідуванням – це кристалізований Вільковський” (автор “Сповіді у дереві”. -
О. Л.). Вистава йшла польською мовою. Головними глядачами стали діти з садочка №181. Двоє його відвідувачок, Віка і Наталя, розповіли, що їхня група вивчає польську мову, тож вони прийшли не просто насолодитися грою, а й поглибити знання мови. Інші двоє юних відвідувачів, Соломійка та Остап, часто ходять у ляльковий театр, тож пропустити фестиваль не могли. Їм найбільше подобаються історії про пригоди звірів.

Другого дня, окрім вистав, відбувся “показ мод” від Одеського театрально-художнього училища. Хоч організатори запізнилися з його початком на півгодини, а показ тривав якихось десять хвилин, він став найяскравішим враженням дня. На подіум вийшло п’ятеро дівчат, кожна з яких втілювала образ “демонічної жінки” – саме так називалася дефіляда.

На третій день “фесту” усі маленькі глядачі могли насолоджуватися роботою Набережночелнинського державного театру ляльок (Росія, Татарстан) – “Загадкою курочки Ряби”. До Львова театр приїхав одразу після Вінниці, де на аналогічному фестивалі вистава посіла перше місце. Зухра Митрофанова, керівник цього театру, приїхала до Львова для знайомства з українським ляльковим театром: “Ми ніколи не були в цьому місті, та й взагалі в Україні буваємо нечасто. Гастролюємо переважно по Сибіру”.

Останній день “Золотого Телесика” був найсерйознішим – проводили науково-практичну конференцію “Сучасність та майбутнє лялькового театрального мистецтва”. Завершилося усе врученням дипломів і виставою від господарів фестивалю - Львівського лялькового театру, “А де ж п’яте?”.

У рамках заходу провели виставку ляльок, які виготовляють тільки в одному місці в Україні – Одеському театрально-художньому училищі. Єлизавета Грішина, майстер зі створення ляльок, розповіла “ВЗ”, що на одну таку роботу її студенти витрачають до 50 годин. Є різні системи і техніки виготовлення ляльок. Ті, що приїхали до Львова, спершу народжуються як ескіз, тоді їх ліплять з глини, а останній штрих – накладання на зліплені форми пап’є-маше. Учні пані Грішиної виготовляють і бутафорну зброю, обладунки та ювелірні вироби, для чого використовують металеві полотна.

Окрім ляльок, кожен міг побачити вишукані венеціанські маски. Техніка виготовлення їх - така ж , як і ляльок.

На “Золотому Телесику” були присутні спеціалісти з гриму. Одна з них, Юлія Кухта, розповіла, що для театрального гриму важлива помітність: глядач повинен бачити намальоване обличчя навіть сидячи на останньому ряду. Тому на макіяж іде від сорока хвилин до півтори години.

Актори лялькових театрів, за спостереженнями кореспондента “ВЗ”, - особливий тип акторів. Вони - веселі і жваві – мабуть, заряджаються відповідним настроєм і поведінкою своїх головних глядачів – дітей. Деякі з них не можуть і хвилини встояти на місці, бігають і спілкуються з усіма нараз. Інші зворушливо тулять до себе іграшки, з якими працюють на сцені.

Одна з актрис, Наіля Ходжиєва з Волгоградського обласного театру ляльок, каже, що в театрі драми не працювала б ніколи. Для неї театр ляльок – найчесніше і найщиріше мистецтво. “Дітей ніколи не обдуриш, - додає актриса. - По них видно, чи подобається вистава, чи ні. Мене підкуповує ця миттєва реакція і справжня оцінка твоєї роботи”.

"Високий Замок"
27 травня 2009р.

Теги: Львів, Закарпаття, театр ляльок, "Бавка", фестиваль, "Золотий Телесик"

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини