Закарпаття: Кадети мукачівського гарту

На освітянській крайовій мапі цей навчальний заклад виник всього 10 років тому. Тим не менше першу круглу дату в своїй історії він відзначатиме як лідер 2008 року, за рейтингом ЗМІ. Мова йде про Мукачівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Закарпаття: Кадети мукачівського гарту

УРОКИ ЧЕСНОСТІ, КОЛЕКТИВІЗМУ І ПРОСТО УРОКИ

Про його престиж свідчить ще й "народний" рейтинг. Якщо, наприклад, першого року на курс було набрано всього кілька десятків юнаків, то під час минулорічного вступу на одне вакантне місце претендувало двоє охочих. Зараз тут навчається майже 250 кадетів. Популярність ліцею вийшла далеко за межі Закарпаття. Сьогодні сюди йдуть вчитися хлопці з Миколаєва, Запоріжжя, Львова та інших регіонів України. Народна слава шириться швидко - у когось тітка живе на Закарпатті, комусь.із батьків знайомі порадили вчитися саме тут. Словом, охочих стати українськими офіцерами і почати шлях до цього саме з Мукачівського ліцею стає дедалі більше.

Принаймні багато новобранців на перших порах сподіваються, що тут не буде "нудних" уроків, а тільки фізична підготовка й заняття зі стрільби з бойових видів зброї. Тобто це мала б бути така собі школа українських рембо. Аж виявляється — майбутніх офіцерів тут вчать працювати не лише м'язами, але й головою. Так, режим тут трохи наближений до військового - підйом о 6.30, фіззарядка, ранковий огляд. Є, звичайно, військові дисципліни, але, виявляється, тут також треба вчити і математику, й історію, й іноземну мову, причому на такому рівні, що не кожен і витримує. Україні потрібні грамотні військовослужбовці.

Інше випробування - життя серед однолітків, у військовому колективі. Другокурсники Іван Чоповці та Іван Грабовчак приїхали сюди з Виногра-дівського району. Ліцей дав їм дуже багато, кажуть вони, але головне - навчив жити в колективі.

Це значить, підсумовує Іван Грабовчак, - бути надійним другом, не підставляти один одного, не дай Бог щось в когось вкрасти.

Не люблять у колективі фальші, напускної поведінки і, звичайно, недотримання особистої гігієни.

ЛІЦЕЙ ДБАЄ ПРО СВОЇХ ВИХОВАНЦІВ

Попри випробування на екзаменах та під час підготовки, популярність ліцею зростає. Ті, хто там навчається, своїм прикладом і зовнішнім виглядом, авторитетом у спілкуванні з однолітками таки забезпечують привабливий імідж ліцею.

Власне, для цього є відповідна база. Навчальний корпус у центрі міста має своє славне минуле. Заходячи в ліцей, обов'язково звертаєш увагу на стенд, присвячений Адальберту Ерделі. Саме у цій будівлі колись працював видатний закарпатський художник. Зараз колишня школа слугує одночасно і місцем навчання й проживання ліцеїстів. Найновіше комп'ютерне обладнання, спортивна і військова база дозволяють забезпечити навчання і побут ліцеїстів. І не просто якийсь мінімум, а давати такі знання і вміння, що молоді хлопці займають перші місця в області на дорослих змаганнях службовців МНС.

— База ліцею розширюється, — розповідає начальник навчального закладу Олександр Гальченко. у Завдяки піклуванню з боку управління освіти і науки ОДА та особисто голови ОДА Олега Гаваші нам вдається навіть у нинішні скрутні часи вести будівництво нового корпусу.

На цей час кадети можуть займатися в музичному гуртку, у день випуску так вальсують у танці, що не один позаздрить. Бо чи ж багато знайдеться випускників шкіл, які вміють елегантно запросити дівчину на вальс? Понад сто юнаків і цього року проведуть урочисте прощання з ліцеєм. Це дивовижне дійство є окрасою Мукачева.

ЗДОРОВ'Я СУСПІЛЬСТВА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ЛІЦЕЮ

Справжні якості майбутніх захисників Вітчизни - ось результат навчання в ліцеї. У підсумку, провчившись два курси, юнаки одержують знання, з якими готові проходити незалежне тестування, вступати у вищі навчальні заклади України, або, прийшовши в армію, вони вже готові поповнити сержантський корпус.
— А головне, — розповідає заступник начальника ліцею з виховної роботи Юрій Гусар, — вони стають справжніми людьми, морально здоровими, з чіткими принципами, життєвими критеріями. Ліцеїсти мають справжній громадянський світогляд, за великим рахунком, вони своєю присутністю оздоровлюють націю. Я радий, що такі люди живуть в Україні. Причому всі вони залишаються саме в Україні, а не їдуть по закородонах... Ліцей дав путівку у життя вже близько 600 молодим людям.

Василь Горват, м.Мукачево
26 травня 2009р.

Теги: Мукачево, ліцей, кадети, армія, освіта, офіцери

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини