Закарпаття: У селі Ойок пройшов День Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини

У свято дружби і добросусідства перетворився день Саболч-Сатмар-Березької області в селі Ойок. Така цікава форма спілкування керівників та депутатів самоврядного краю практикується уже другий рік. І проходить воно під знаком Дня Європи. Це своєрідне свято області, на яке запрошуються гості з багатьох населених пунктів і регіонів –побратимів. Цьогоріч на це свято було запрошено і делегацію із Закарпаття. До її складу ввійшли керівники області, депутати обласної ради, голова Ужгородської районної ради Михайло Фединець та ряд керівників громадських організацій і національно-культурних товариств.

Закарпаття: У селі Ойок пройшов День Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини

Свято розпочалося у місцевому греко-католицькому храмі села, де після літургії до присутніх з привітанням виступив голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Берегської області Оскар Шестак. Він вручив кращим людям села – вчителям, лікарям,фермерам, громадським діячам, відзнаки за вагомий вклад у розвиток населеного пункту та області. І треба сказати, що дійсно це село вражає своєю охайністю, ошатними будиночками, впорядкованими вулицями. Біля кожного подвіря надзвичайно чисто, буяють красою квіти. Ось чого треба повчитися у наших сусідів.

Село має побратимів у Словаччині, Румунії, Польщі та Україні. Зокрема його побратимом є село Велика Добронь Ужгородського району.

Отож після урочистих заходів у місцевому храмі учасники свята на чолі з головою села Томашем Ароном та головою Саболч-Сатмар-Берегської області Оскаром Шестаком у супроводі трьох кіннотників направилися до місцевої школи, де проходила друга частина святкового дійства- спортивні змагання, концерт учасників художньої самодіяльності, виставки творів народних умільців села, демонструвалися інші здобутки.

Не обійшлося і без святкової гостини. В широкій актовій залі школи був накритий святковий стіл, де кожен учасник мав можливість обмінятися тостами, сказати громаді та керівникам області свої побажання. Не обійшлося і без привітання закарпатської делегації, від імені якої виступив угорською мовою заступник голови обласної ради Василь Брензович.

У селі Ойок пройшов День Саболч-Сатмар-Березької області УгорщиниБуло відзначено, що набутий угорськими колегами досвід співжиття в Європейському Союзі відкриває перед нами нові можливості для активної співпраці щодо подальшого розвитку ділового партнерства, економічного та соціально - культурного співробітництва. І сьогоднішні й подальші спілкування тільки на корить поглиблення вже діючих зв’язків та започаткування нових. Така спрямованість наших взаємовідносин знаходить надзвичайно широку підтримку органів місцевого самоврядування на рівні територіальних громад міст і районів, селищ і сіл, на рівні депутатських комісій, окремих трудових колективів. А це - підтвердження реального впровадження у життя Європейської конвенції "Про основні засади транскордонного співробітництва між територіальними общинами та органами влади".

Доброю основою для подальшого розвитку взаємовигідного ділового діалогу є Угода про співробітництво між Закарпаттям та Саболч-Сатмар-Берегською областю, підписана 3 роки тому і схвалена депутатами обох областей, а також такий масштабний документ яким є Концепція спільного розвитку прикордонних територій України та Угорщини. На їх основі розроблено і успішно реалізується цілий ряд програм, успішно напрацьовуються нові, розраховані на перспективу проект

Кажуть, що золото випробовується вогнем, адружба, добросусідство, співробітництво часом, а іноді - й жорсткими суспільними і життєвими обставинами. Ми достойно пройшли і з честю витримали ці строгі іспити.

Минулорічна стихія, яка пройшлася по багатьох регіонах Карпат, засвідчила надзвичайну важливість нашої співпраці по захисту від повеней басейну ріки Тиса. Саме завдяки здісненню цієї спільної Програми вдалося уникнути масштабних руйнувань. Від імені обласної ради та облдержадміністрації, всього населення краю Василь Брензович подякував угорським друзям також за те, що вони першими із зарубіжних країн простягнули руку допомоги потерпілим від повені закарпатцям та жителям інших областей України.

Тож від усього серця побажав угорським сусідам миру, щастя, злагоди і нових здобутків у європейській родині.

Іван Діус, Закарпатська обласна рада
26 травня 2009р.

Теги: Закарпаття, Угорщина, Саболч-Сатмар-Берег, Ойок, свято, дружба, співробітництво

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини