На Закарпатті затримали "живий товар"

Продаж наркотиків, зброї, ігробізнес, як відомо, приносять шалені гроші. Не менш прибутковою справою є й торгівля людьми. Тому й не дивно, що окремі особи, незважаючи на чималий ризик, продовжують займатися переправленням "живого" товару за кордон. Щоб запобігти цьому ганебному явищу, правоохоронці проводять оперативно-профілактичні заходи. Нещодавно завершилася загальнодержавна профілактична операція під умовною назвою "Мігрант". Як свідчать результати відпрацювання, ділків охочих заробити на торгівлі "живим" товаром, на жаль, вистачає.

На Закарпатті затримали "живий товар"

Ще у березні працівники відділу боротьби зі  злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (ВБЗПТЛ) ГУМВС отримали оперативну інформацію про те, що на території Ужгородського району невідомі особи мають намір підпільно провести через кордон значну кількість вихідців з країн Південно-східної Азії. Керівник підрозділу Володимир Поляк створив групу з числа досвідчених оперативників, котрим поставив завдання: не тільки затримати нелегальних мігрантів, а  й   неодмінно виявляти організаторів злочинного бізнесу  та перевізників.  Працівники міліції виїхали у село Паладь-Комарівці, де за їхньою інформацією,  повинні  були рухатися в бік кордону "нелегали". Не доїжджаючи до цього населеного пункту, міліціонери зауважили людей специфічної зовнішності.  Азіатів затримали. А невдовзі у сильця  правоохоронців потрапили й три молодики з Ужгородщини,  32-річний Василь, 23-річний Золтан та 27-річний Іван. Як з'ясувалося під час розслідування,  саме ці хлопці й були причетні до переправлення нелегальних мігрантів у країни Євросоюзу. Після завершення справи ділки за кожну "душу" мали отримати  1500 доларів.

Тим часом  правоохоронці  проводили відпрацювання ще кількох  оперативних інформацій. Одна з них стосувалася жителя Чернівецької області, котрий нібито також був причетний до  переправленням "живого" товару за кордон. Щоправда,   буковинець надавав перевагу громадянам  Молдови, котрі вирішили шукати щастя в  Європі.  Закарпатські міліціонери  уважно відстежували кримінальну схему, за якою працював   молодик. З'ясувалося: 30-річний Сергій зустрічав молдован у Чернівцях, тут формував групи,  домовлявся   про  тимчасове житло. Далі буковинець виходив на закарпатських людей,  аби ті допомогли мігрантам нелегально перейти кордон. За одну людину, котра опинялася на території Євросоюзу, Сергій отримував від 2 до 2,5 тисяч євро.  "Гонорар" опинявся у гаманці бізнесмена лише тоді,  коли  з-за кордону  надходило відповідне телефонне повідомлення.  З цих грошей, звісно, Сергієві доводилося дещо давати  іншим особам за послуги.

Щоб затримати "нелегалів" з Молдови, до працівників міліції приєдналися й прикордонники. У  кількох місцях  були влаштовані  своєрідні пастки. Саме затримання  відбулося швидко. Ні  молдовани, ні  їхні перевізники не мали  найменших шансів для втечі.  Чернівчанин пояснив: хотів заробити гроші, бо у нього фінансова скрута.  Враховуючи,  що протягом місяця по кілька разів він  водив не менше трьох-чотирьох осіб, то економічна криза йому аж ніяк не загрожувала.  До того ж, міліціонери припускають:   цим  ремеслом він   займається вже не один місяць.

Ще одне затримання провели працівники ВБЗПТЛ в обласному центрі.  Оперативники довідалися,  що  в Ужгороді  півроку діє злочинне угруповання з дев’яти  чоловік. Кожен з членів "бригади" мав   свою визначену конкретну роль. На відміну від попередніх  "бізнесменів" ужгородські ділки "спеціалізувалися" на афганцях.  Товар доставляли їм з  Одеси. Тут "нелегали" сідали на потяг (один з організаторів заздалегідь домовлявся їм про  окремі купе, звідки іноземці всю дорогу боялися висунути носа).  Потім  виходили у Батєві.  "Гостей" одразу  забирали "бусиками" на  пероні, поселяли у непримітні місця,  утримували до тих пір, поки афганці не перетинали кордон. Такса за одного "нелегала" сягала півтори тисячі доларів.

Нещодавно  вечірньої пори  за однією  з адрес у самісінькому центрі Ужгорода несподівано завітали оперативники. Під час огляду приміщення стражі порядку  виявили  на горищі п'ять громадян Афганістану без жодних документів. Крім азіатів, правоохоронці затримали в будинку і  кількох місцевих організаторів та переправників, серед яких, до речі, була  жінка. Отож плани потрапити в Італію через Угорщину в мігрантів залишилися лише у мріях. Їх затримали  безпосередньо перед відправленням...

Але й це ще виявилося не все. Під час подальшого відпрацювання працівники ВБЗПТЛ ГУМВС з'ясували:  згадана група  на Ужгородщині переховує  й  інших афганців. "Нелегалів" невдовзі затримали. Попалися також два місцеві перевізники.

Загалом з початку цього року за торгівлю "живим" товаром  порушено 12 кримінальних справ.

Сьогодні працівники підрозділу ВБЗПТЛ відзначають річницю створення служби. Колективи ВЗГ ГУМВС та редакції "ВМ" вітають їх з професійним святом,  і бажають подальших успіхів у роботі, затишку і спокою у родинах, усіляких земних гараздів.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
25 травня 2009р.

Теги: Закарпаття, нелегали, "живий товар", контрабанда, наркотики

Коментарі

xXx 2009-05-25 / 11:24:00
ніхріна собі!

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини