Громадяни України не готові до проголошення Закарпаття окремою суверенною територією

"Чим стурбовані громадяни України?" - на прес-конференції під такою назвою у четвер, 23 листопада, було оприлюднено результати всеукраїнського соціологічного дослідження в контексті політико-економічних процесів у державі, що його проводив Київський інститут проблем управління ім. Горшеніна з 23 жовтня по 6 листопада 2006 року в 13 регіонах України за методикою, розробленою департаментом соціологічних досліджень КІПУ спільно із закордонними експертами, зокрема французькими фахівцями у галузі соціології.

Громадяни України не готові до проголошення Закарпаття окремою суверенною територією "Вже давно помічено, що ті проблеми, які політиками і ЗМІ вважаються найважливішими і задаються як порядок денний, насправді мало хвилюють наших громадян. А хвилюють їх насамперед економічні та соціальні питання, і лише потім політичні, хоча у новинних репортажах і виступах посадовців домінують саме вони", - зазначив, відкриваючи прес-конференцію, директор КІПУ ім. Горшеніна Кость Бондаренко.

Характеризуючи сучасний стан українського суспільства, згідно з підсумками дослідження, він звернув увагу на протестний потенціал українців - те, що могло б змусити їх вийти на вулицю. "Зараз багато говорять про другий Майдан, і згідно з опитуванням 43,3% громадян України сказали, що справді можуть взяти участь у пікетуваннях, мітингах, страйках - але в тому випадку, якщо відбудеться значне підвищення тарифів на електроенергію, газ, житло, а 32,2% готові гостро реагувати на несправедливість дій влади", - підкреслив Кость Бондаренко.

Згідно з результатами опитування, що прозвучали на прес-конференції, найважливішим для України більшість респондентів (52%) вважають боротьбу з корупцією, досягнення політичної стабільності (32%), зниження рівня злочинності (31,3%). І тільки на передостанньому (12-му) місці - інтеграцію України в Євросоюз.

Щодо актуальної теми "Україна і НАТО", то лише 20,3% респондентів висловилися за вступ України до НАТО, а 50% і далі продовжують ставитися до нього як до ворога. 29,7% взагалі не визначилися.

Якби ж в Україні проводився референдум з питання, чи готові були б її громадяни дати згоду на відділення Донбасу, Криму, Галичини, ЗАКАРПАТТЯ чи Буковини, то фактично в жодному регіоні не знайшлося б домінуючих сил, готових поступитися шматком української території. За словами К.Бондаренка, лише в Криму є більш високий рівень тієї категорії населення, яка готова була б відділитися від України, але і вона не домінує. Переважна більшість людей (майже 90%) не хочуть відокремлення тієї чи іншої території від України. І це свідчить про те, що населення України, попри всі розбіжності, сприймає її як свій рідний дім. На думку К.Бондаренка, це дуже серйозна заявка на творення в Україні єдиної політичної нації.

Щодо рейтингу довіри, то фактично більшості інституцій українці не довіряють. Президентові України не довіряють 54%, довіряють - 23,6%. Верховній Раді не довіряють 60,8%, довіряють - 13,6%. Прем'єр-міністру не довіряють - 50,5%, довіряють - 28,7. Місцевим органам влади не довіряють 51,5%, довіряють - 20,4.

Найцікавішим серед політиків виявився Юрій Луценко. У нього, фактично, найкращий баланс довіри і недовіри (23,6 до 24,2). За словами Костя Бондаренка, це тим більш дивно, що, оцінюючи ефективність міліції, переважна більшість респондентів відповіли, що боротьба з вуличною та організованою злочинністю і з корупцією в органах міліції не змінилася. "Це говорить про те, що Юрій Луценко для більшості українців не асоціюється з міліцією, він є окремий політик", - відзначив соціолог.

Те, що жоден з політиків нині не має позитивного балансу, відповідно впливає і на партійні рейтинги. Як показало опитування, якщо б вибори відбувалися сьогодні, то 28% проголосували б за Партію Регіонів, 20,5% - за БЮТ, блок "Наша Україна" набрав би 9,4%, Комуністична партія - 3,5%.

Хоч політичні питання не є першорядними для українців, все ж, як не парадоксально, на запитання, чи стежать вони за політичними подіями, майже 90 відсотків дали ствердну відповідь. "Ніде в світі немає такого високого рівня політизації", - констатував Кость Бондаренко. У Росії він - 30% населення, в Європі - менше 20%.
УКРІНФОРМ
24 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини