Життя "під кайфом", або Закарпаття стає каналом для переправки в Україну наркотиків із країн Заходу

Закарпаття завжди вважалося "безпечним" краєм у плані споживання наркотиків. Ми — не Кривий Ріг, Миколаїв чи Запоріжжя, де "ширяються" ледь не малі діти, у нас нарід звеселяється дещо по-іншому — винцем та паленочкою...

Життя "під кайфом", або Закарпаття стає каналом для переправки в Україну наркотиків із країн ЗаходуТа ба, в останні роки Закарпаття стає каналом для переправки в Україну наркотичної гидоти із країн Заходу, благо що в сусідній Угорщині той же мак можна вирощувати вільно. Звідти й возять до нас лантухами макову соломку, яку потім наркоділки втридорога перепродують на сході та півдні України.

ВІД "ЕКСТЕЗІ" — ДО КОКАЇНУ

Якщо раніше на Закарпатті в основному міліція вилучала в наркоділків завезену з Угорщини макову соломку, то тепер в область "заїжджають" й більш важкі наркотики, в тому числі й синтетичні. Ось лише кілька найвагоміших цьогорічних здобутків закарпатської міліції на ниві боротьби з наркоманією, про які "Старому Замку Паланку" повідомили у Центрі зв’язків із громадськістю УМВС України в Закарпатській області.

У липні на об’їзній трасі біля Ужгорода міліціонери пов’язали (операція була організована підрозділом по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України із залученням закарпатських оперативників) 44-річного раніше судимого ужгородця, а нині громадянина Угорщини, який намагався продати за 52 тисячі доларів аж 15 тисяч пігулок метамфетаміну! На слензі наркоманів цей синтетичний наркотик називають "екстезі". Такими сіруватими таблетками з зображеннями тваринок полюбляє нині забавлятися "золота молодь" у барах, Інтернет-клубах, на дискотеках, і, чого гріха таїти, подекуди навіть у навчальних закладах...

Оцих 15000 пігулок "екстезі" стали найбільшою за останні роки вилученою в Ужгороді партією наркоти. Однак далеко не останньою на Закарпатті. Не минуло й двох місяців, як у тенета правоохоронців попадають нові ділки наркотичного бізнесу. І знову вилучена партія дурман-зілля потягнула на "рекорд"!

Наприкінці серпня під час спільної операції співробітників УБОЗ та УДАІ було затримано іномарку "Сузукі", в якій двоє 36-38 річних закарпатців, мукачівець та берегівець, перевозили аж 390 грамів чистісінького кокаїну, причому дуже високої якості! На той час це стало найбільшим в Україні вилученням у наркоділків "коксу" (на чорному ринку 1 грам наркоти коштує 100-120 доларів). І знову наркотик прийшов до нас із сусідньої Угорщини, де, як зізналися самі затримані наркоділки, вони придбали його оптом за 26 тисяч доларів (і де, цікаво, оті "оптові наркотичні базари" працюють?..) Заробити, зрозуміло, хотіли вже понад 46 тисяч "зелені". Не вийшло...

РОСЛА КОНОПЛЯ В ХЛОПЦІВ НА ГОРОДІ

Але й кокаїном справа не завершилася. За якийсь тиждень закарпатські правоохоронці отримали нову інформацію — про цілу наркоплантацію на Берегівщині! Працівники карного розшуку та відділу по боротьбі з "наркотою" прибули в село Балажер Берегівського району, де таке побачили...

Загороджена від стороннього ока з обох боків високою кукурудзою, у полі за селом буяла ціла плантація коноплі! Поряд було розкинуто намет, в якому відпочивали, потягуючи самокрутки із тією ж "травкою", двоє стрижених здорованів, одягнених у курточки з написом "Секюріті". Як з’ясувалося, охороняли ці 21-24 річні "охоронці" (один із них — раніше судимий) аж 2886 стебел коноплі! Загалом же наркоплантація мала 200 метрів довжини та 34 — ширини, а самі стебла "дурі" вимахали у висоту до 2,5 метра! Аби краще росло, дбайливі охоронці підживлювали "травичку" добривами.

Щоби вивезти весь урожай готової до вживання коноплі (через тиждень-другий зловмисники планували вже "жнивувати"), знадобилася підмога ледь не всього особового складу Берегівського РВ УМВС, а також цілих 3 вантажних "ГАЗелі". До слова, на перевантажених машинах аж ресори вгиналися.

НАРКОЛАБОРАТОРІЯ У ГОРАХ

І ось маємо черговий викритий наркозлочин, уже листопадовий. Працівники Рахівського райвідділу міліції отримали інформацію про те, що в одній з осель в смт.Ясіня Рахівського району (де раніше про наркоманів ніколи й не чули) діє підпільна лабораторія з виготовлення та збуту наркотичної сировини.

На місце пригоди виїхала посилена слідчо-оперативна група, яку очолив начальник Рахівського РВ УМВС полковник міліції Андрій Кравчук. Інформація підтвердилася. В одному з підсобних приміщень міліціонери затримали трьох місцевих мешканців: 20-річного Віталія та 26-річних Володимира та Віктора. У приміщенні також знайшли та вилучили кілька мішків із маковою соломкою, 10 півлітрових пляшок із так званою "ширкою", алюмінієву каструлю з коричневим нашаруванням, у якій варили дурман-зілля, 3-літровий бідон з аналогічними слідами, металеву м’ясорубку із залишками маковиння, шмат матерії чорного кольору із залишками екстрактційного опію.

Усі 3 зловмисники на момент затримання були "під кайфом", на долівці валялися три шприци із залишками "ширки". Одурманені зіллям молодики на появу "ментів" майже не відреагували... Нині затримані запевняють, що "варили ширку" виключно для власних потреб, однак у ці казочки мало віриться, зважаючи на мішки заготовленої макової соломки! Порушено кримінальну справу, встановлюються можливі канали збуту наркотиків.

ШИРНЕМОСЯ, ТОВАРИШУ?..

За 10 місяців цього року закарпатською міліцією викрито 90 тяжких та особливо тяжких злочинів по лінії боротьби з незаконним обігом наркотиків. До кримінальної відповідальності притягнено 145 осіб. Викрито 7 міжнародних каналів постачання в Україну наркотичних засобів: 5 — з Угорщини, по одному – із Російської Федерації та Польщі. Загалом із незаконного обігу вилучено понад 156 кілограмів наркотичних засобів: понад 69 кг макової соломки, 0,168 кг. опію, понад 79 кг марихуани, 395 грамів кокаїну, 2,372 кг амфетаміну, а також 3,815 кілограма пігулок екстезі.

На обліку в міліції перебувають близько трьох сотень "стабільних" наркоманів та ще 620 споживачів наркотичних засобів та психотропних речовин. На профілактичному облікові в обласному наркодиспансері перебувають 158 осіб, з яких переважна більшість мають опійну залежність. Для Закарпаття ці цифри, повірте, вражаючі!

За цими сухими цифрами стоять принаймні три речі: біда одних (рідко кому вдається самотужки чи навіть під час лікування "зіскочити з голки"), вигода інших (на наркоті ділки заробляють величезні суми), а також робота правоохоронних органів. Щодо останнього. Наркомани, у першу чергу, це хворі люди. Їх треба лікувати. Проте кримінальна статистика переконливо доводить, що більшість "нариків", аби вколоти нову дозу, "обкуритися" чи "сісти на колеса", ідуть, не замислюючись, на скоєння будь-якого злочину. А таких треба карати! Ось — санкції Кримінального кодексу за "наркотичними" статтями.

Стаття 305 КК України ("Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів") передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 12 років з конфіскацією майна.

Ст. 307 ("Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) — від 3 до 12 років із конфіскацією.

Ст.310 ("Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) — штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років. За вирощування 500 і більше рослин—позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Ст.314: ("Незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів") — від 2 до 12 років тюрми.

Ст.315 ("Схиляння до вживання наркотичних засобів") — обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк від 2 до 12 років.

Ст.316 ("Публічне вживання наркотичних засобів") — обмеження волі до 4 років, або позбавлення волі на строк до 5 років.

Ст.317 ("Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотиків") — позбавлення волі на строк від 3 до 12 років із конфіскацією майна.

Ст.319 ("Незаконна видача рецепта на право придбання наркотичних засобів або психотропних речовин) — карається штрафом від 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Отак-то! То воно нам потрібно? Краще вже винцем з паленочкою "кайфувати"...
Василь ЛЕНДЄЛ, "Старий Замок "Паланок"—"Мукачево.net"
23 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини