КВУ розпочинає всеукраїнську просвітницьку акцію "Національні праймеріз-2009". Модельне голосування за відкритими списками"

29 квітня 2009 року в Києві відбулася прес-конференція керівництва Комітету виборців України на тему "Національні праймеріз-2009". Модельне голосування за відкритими списками". У прес-конференції взяли участь Голова Правління КВУ Олександр Черненко та заступник Голови Правління КВУ Віталій Тесленко. Вони презентували новий проект КВУ. Метою проекту є просвітницька кампанія по роз‘ясненню особливостей виборчої системи за відкритими регіональними списками та популяризація запровадження "відкритих списків" серед виборців. На прес-конференції Олександр Черненко зазначив наступне:

КВУ розпочинає всеукраїнську просвітницьку акцію "Національні праймеріз-2009". Модельне голосування за відкритими списками"

"Сьогодні в Україні розгорнулася дискусія з приводу доцільності проведення виборів народних депутатів з використанням відкритих списків. Ця ініціатива має значну кількість противників. Дуже часто доводиться чути, що українці не готові до зміни виборчої системи і не зможуть розібратися в особливостях голосування за відкритими списками. КВУ вважає, що політики вже не вперше пояснюють своє небажання будь-яких реформ неготовністю громадян до цих реформ. Тому проект КВУ покликаний роз‘яснити виборцям, що таке "відкриті списки" і яким чином вони можуть вплинути на якість депутатського корпусу".

Учасники прес-конференції повідомили, що під час реалізації проекту буде взята за основу виборча система, запропонована в законопроекті №3366 "Про вибори народних депутатів України" за авторством Владислава Каськіва, Андрія Шевченка, Юрія Мірошниченка, Євгена Суслова. Однак "праймеріз" матимуть незначні відмінності від запропонованих в законопроекті процедур, оскільки метою акції є не підтримка будь-якого з законопроектів, а популяризація самої ідеї "відкритих списків". Реалізація проекту передбачатиме кілька етапів:

-    формування регіональних  "списків кандидатів" від політичних сил в кожному з 27 регіонів України. КВУ звернеться до місцевих осередків найбільш рейтингових політичних сил з проханням запропонувати свої кандидатури. Якщо політична сила проігнорує звернення, то обласні відділення КВУ самостійно сформують такі списки на підставі експертних оцінок. До списків увійдуть: діючі народні депутати від політичних сил, "закріплені" за певним регіоном; голови обласних осередків партій; партійні міські голови, голови місцевих адміністрацій, депутати місцевих рад і просто авторитетні в регіоні люди, що пов‘язані з політичними силами.
-     "голосування" в мережі Інтернет. Буде створений спеціальний веб-ресурс, де кожен бажаючий користувач зможе знайти свій регіон для "голосування" та обрати одного з кандидатів в цьому регіоні. З метою уникнення штучних "накруток" допускається обмежена кількість "голосувань" з однієї IP-адреси. На сайті також міститиметься інформація, що роз‘яснюватиме виборцям особливості виборчої системи за відкритими списками.
-    створення "модельної" дільниці та голосування на ній. В місті Києві буде відтворена модель справжньої дільниці з "членами комісій" і "виборцями", які повністю виконають процедуру голосування та підрахунку голосів за новою виборчою системою. Голосування на "модельній" дільниці покликане дати розуміння складності нової процедури для виборців і членів комісій, визначити необхідний для голосування і підрахунку голосів час та окреслити коло проблем, які можуть виникнути.
-    "вуличні голосування" в 10 регіонах України. В кожній з 10 областей працюватиме кілька пунктів, де громадяни зможуть "проголосувати" за будь-якого з кандидатів, включених до регіонального списку політичної сили. Пункти для голосування будуть розташовані в місцях скупчення громадян в обласному центрі та в інших містах, селищах і селах регіону. На кожному з пунктів будуть скриньки, кілька примірників регіональних списків кандидатів, інформаційні буклети та бюлетені для "голосування". Організація "вуличного голосування" покликана залучити до проекту якнайширші кола громадян України.
-    Оприлюднення результатів проекту "Національні праймеріз-2009". На спеціальній прес-конференції КВУ оприлюднить підсумки проекту, переможців "праймеріз" та дасть свої рекомендації щодо вдосконалення виборчої системи.


В керівництві КВУ запевнили, що всі події пов‘язані з проведенням "праймеріз" будуть відбуватися відкрито, з залученням якнайбільшої кількості центральних та регіональних ЗМІ і всіх зацікавлених осіб.

Закарпатське відділення КВУ
11 травня 2009р.

Теги: Комітет виборців, модельне голосування, вибори, бюлетені, КВУ

Коментарі

stuff 2009-05-23 / 23:32:00
ну бомба вообще проект!!!!!!!!!!! Встретил кучу знакомых-а жил то в Киеве Николаеве Херсоне Львове. В некоторых списках такие мрази что ого-го!!!!!!!!!! Удивился по распределению личностей по областям-ну причем Ксения Ляпина до Херсонской области? Хотя может это и правильно в любом случае те партии что не подали списки обрекают себя на обвинения в неадекватности местных партийных бонз

A 2009-05-13 / 08:52:00
Не хватит что праймериз, но и даже национальни. Когда эти украинцы выучат говорить наконец-то но свойий мови?

K5 2009-05-11 / 20:17:00
Мдас, виявляється квушники ще живуть :) ну тоді точно будем праймерізуватись

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини