На Хустщині відбулася сесія райради

На двадцять сьомій сесії Хустської районної ради депутати розглянули низку життєво важливих для подальшого розвитку району питань. Її роботою керував голова райради Іван Мішко.

На Хустщині відбулася сесія райради

Відкриваючи пленарне засідання сесії, Іван Іванович ознайомив депутатів із порядком денним, на який попередньо було внесено більше десятка проектів рішень.

Затвердивши порядок денний, народні обранці заслухали начальника фінансового управління райдержадміністрації Віру Рошко із звітом про виконання районного бюджету за 2008 рік та обговорили зміни у головному фінансовому документі - районному бюджеті на 2009 рік.

На сесії йшлося також про зміни до Комплексних районних Програм: посилення соціального захисту ветеранів та слабозахищених верств населення району на 2009 рік; збереження і використання пам’яток культурної спадщини Хустського району на 2007-2015 роки. Внесено доповнення до раніше прийнятого рішення "Про встановлення ставок єдиного податку для суб’єктів підприємницької діяльності на 2009 рік".

Про діяльність постійної комісії з питань управління майном та приватизації інформував присутніх голова депутатської комісії Михайло Попович.

Районні парламентарі заслухали також звіт начальника відділу освіти райдержадміністрації Павла Русина щодо діяльності освітньої галузі Хустщини та про хід виконання районних програм стосовно освіти. Зокрема, він наголосив, що дане питання в районі - одне з найпріоритетніших. За останні роки вдалося здійснити конкретні кроки з модернізації усіх освітянських ланок, починаючи з дошкільної. Наразі, функціонує 45 загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі й одна спецшкола із поглибленим вивченням іноземної мови. Мешканці району, які не мають змоги навчатись у денних загальноосвітніх закладах, або зайняті на виробництві, можуть здобути повну загальну середню освіту при 8-ми ЗОШ І-Ш ст., де відкриті вечірні класи для 456 учнів. В районі діють також - 22 заклади із профільним навчанням на 63 класи, у яких навчаються 1247 учнів.

З метою відзначення обдарованих учнів – переможців олімпіад, конкурсів, змагань, фестивалів щорічно проводиться акція "Гордість і надія".

Забезпечено регулярний підвіз до місця навчання учнів і педагогічних працівників у сільській місцевості. Відрадно, що на сьогодні навчальні заклади Хустщини стовідсотково забезпечені комп’ютерною технікою.

Розширено мережу таборів відпочинку та оздоровчих таборів для учнівської молоді. З цією метою у 2008 році працювали табори при 29 навчальних закладах, де оздоровлено 6735 дітей, або 55,5% від загальної кількості учнів.

У районі запроваджено конкурс "Кращий учитель району". Прийнято його Положення та вже підведені підсумки 1-го етапу. Встановлено 7 іменних премій.

У 10 навчальних закладах створено музеї, які пропагують цінності родинної педагогіки, досвід взаємозв’язку сім’ї і школи.

Далі стосовно ходу виконання Програм агропромислового комплексу в районі інформував начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Степан Чепис. За його словами, - в районі зареєстровано 62 сільськогосподарські підприємства. У 2008 році сільськогосподарську діяльність здійснювало 39 підприємств, з них - 29 фермерських господарств, 9 сільськогосподарських товариств та один виробничий кооператив. Здебільшого вони займаються вирощуванням сільськогосподарської продукції та обслуговують населення у проведенні сільськогосподарських робіт. Він також відмітив, що за 2008 рік сільгосппідприємства району були прибутковими.

З метою підтримки та розвитку агропромислового комплексу вже протягом 4-х років діє ряд підтримок та дотацій з бюджетів різних рівнів. У 2008 році використано коштів державного бюджету через рахунки управління агропромислового розвитку в сумі 2046,3 тис. грн. що на 700 тис. грн. більше ніж у 2007 році.

На одній із сесій Хустської райради прийнято рішення щодо фінансування з районного бюджету цільових Програм: збереження та відтворення малочисельних та зникаючих порід тварин (буйволів); розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва; стабілізації та підтримки тваринництва в Хустському районі на 2008-2010 роки. Державні підтримки, які діяли минулого року залишились і у 2009 році. Щоправда суми коштів та порядки їх використання на сьогодні ще відсутні.

Аналізуючи показники виробництва сільськогосподарської продукції за минулий рік, Степан Чепис наголосив, що фінансова підтримка всіх рівнів дає свої певні результати.

Однак багато питань виникає щодо фінансування і реалізації "Програми охорони і підвищення родючості сільськогосподарських угідь на 2005-20915 роки". Зокрема, вона передбачає протиерозійні агротехнічні заходи, створення захисних лісосмуг, внесення органічних та мінеральних добрив, хімічну меліорацію, культуртехнічні роботи тощо.

Не оминули депутати увагою й питання щодо погодження меж зони санітарної охорони водозабірної ділянки Драгівського родовища мінеральних вод.

Надія Сарана, сайт Закарпатської облради
06 травня 2009р.

Теги: районна рада, депутати, бюджет, сесія

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини