Про порядок виїзду дітей — громадян України — за кордон

У зв’язку з тим, щоостаннім часом багато людей не знаючи всіх особливостей та правил перетинання державного кордону України, а особливо, які виїжджають з дітьми, було не пропущено і повернуто назад в Україну, представляємо до уваги мешканців Закарпаття основні правила та порядки виїзду дітей-громадян України за кордон, особливості перетинання державного кордону, порядок проходження прикордонного контролю та телефони довіри Адміністрації Держприкордонслужби України.

Про порядок виїзду дітей — громадян України — за кордонОсоба, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків(усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі.

Водночас особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Відомості про дітей, які їдуть за кордон разом з батьками, вносяться в паспорти батьків чи одного з батьків на підставі заяви громадянина, у чий паспорт вписуються діти.

У разі потреби виїзду дитини за кордон оформляється проїзний документ, або паспорт ( для громадян України, які досягли 18-річного віку, а у разі постійного проживання за кордоном – 16-річного віку.

На дітей віком від 5 до 18 років, які виїжджають разом із законними представниками, для оформлення проїзного документа або паспорта фотокартки подаються незалежно від віку дитини. Проїзний документ оформляється на три роки або до досягнення дитиною 18-річного віку.

Під час здійснення прикордонного контролю та пропуску через державний кордон на виїзд з України дітей-громадян України, яким ще не виповнилося 16 років у супроводжуючої особи має бути:

- паспортний документ супроводжуючої особи (передбачений міжнародними угодами)

- проїзний документ дитини

- нотаріально завірену згоду обох батьків (законних представників)

Нотаріально завіреної згоди іншого з батьків, який не супроводжує дитину, не потрібно у разі наявності оригіналів або нотаріально завірених копій:

- свідоцтва про смерть

- рішення суду про позбавлення батьківських прав

- рішення суду про визнання особи безвісті зниклою

- рішення суду про визнання особи недієздатною

- довідки відділу запису актів цивільного стану (ЗАЦС) про те, що при народженні дитини у матері, яка не перебувала на той час у шлюбі і запис про батька дитини провадилася за прізвищем матері, а ім’я по батькові за її вказівкою (згідно частини першої статті 135 Сімейного Кодексу України)

Виїзд з України дитини – громадянина України (віком до 16 років) у супроводі одного із батьків може бути дозволено за усної згоди іншого, якщо останній перебуває у пункті пропуску через державний кордон, але не прямує через кордон і має при собі документи, що підтверджують батьківство, право опіки та піклування.

Діти – громадяни України (віком до 16 років), які разом з батьками постійно проживають за кордоном, що підтверджується відповідними документами та відмітками в їх паспортах, можуть виїжджати за межі України у супроводі одного з батьків без обов’язкового пред’явлення згоди іншого.

Усиновлені іноземцями діти-громадяни України виїжджають за кордон до місця постійного проживання разом із усиновителями за паспортами громадянина України для виїзду за кордон.

ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕТИНУ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ ГРОМАДЯНАМИ УКРАЇНИ

Громадяни України в’їжджають у Росію і Білорусь за національними паспортами, в усі інші країни – за паспортами для закордонних поїздок.

Діти до 16 років можуть виїжджати в Росію за свідченням про народження, у Республіку Бєларусь і Молдавію – по проїзному документу дитини.

У разі втрати паспорта за межами України потрібно зробити заяву про це компетентним органам країни перебування для одержання довідки про втрату паспорта, і звернутися в консульську установу України для одержання посвідчення на повернення в Україну.

Громадянинові України ні за яких обставинах не може бути відмовлено у в’їзді в Україну.

ПОРЯДОК ПРОХОДЖЕННЯ ПРИКОРДОННОГО КОНТРОЛЮ

Пропуск осіб, що перетинають кордон, здійснюється за паспортними документами за наявності відповідної візи, якщо інше не визначено законодавством України. Ксерокопії нотаріально засвідчених паспортних документів, свідоцтв про народження, віз - право на перетинання державного кордону не дають.

Посадові особи Державної прикордонної служби України під час здійснення прикордонного контролю зобов’язані відрекомендуватися, бути одягненими в уніформу встановленого зразка, мати представницьку картку (з фотокарткою і номером).

При перевірці у потязі паспортних документів і підстав на право в’їзду в Україну, транзитного або виїзду з України пасажири з купе не виходять. Запрошення для розгляду, уточнення питань пов’язаних з перетинанням кордону або будь-яких інших питань в тамбур вагона, купе провідника заборонені і є грубим порушенням з боку осіб прикордонного підрозділу.

Особа, що перетинає кордон, може бути затримана на термін не більш 3 годин з обов’язковим складанням протоколу. Про затримання на термін більш ніж 3 години про це повідомляється прокурор і родичі громадянина України, а іноземця – відповідне посольство(консульство).

Якщо особа, що прямує через кордон, вважає, що стосовно неї порушується законодавство України вона зобов’язана викликати старшого зміни прикордонних нарядів (якщо в потягу то й начальника потягу) записати дані із представницької картки посадової особи, яка здійснює протиправні дії та скласти заяву.

З питань порядку пропуску через державний кордон України і неправомірних дій кожен громадянин може звертатися в Адміністрацію Держприкордонслужби України по телефонах : 8 (044) 239-88-97, 271-85-65, 271-89-83, 271-89-63,271-87-63.

Телефон довіри : 8 (044) 239-83-11.
Прес-секретар Мукачівського прикордонного загону майор Едуард Стеблюк
20 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини