Делегація із Закарпаття побувала в Люблінському воєводстві Польщі

27-29 квітня 2009 року в рамках проекту "Впровадження інноваційних методик формування та розвитку людських ресурсів у прикордонних регіонах", що здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми добросусідства Польща-Білорусь-Україна INTERREG IIIA Tacis CBC, здійснено офіційний візит делегації Закарпатської області до Люблінського воєводства. Візит організовано Міжнародною Асоціацією Інституцій регіонального розвитку "МАІРР" (Ужгород) та Центром європейських транскордонних ініціатив "ЕСІТ" (Люблін) за підтримкою Люблінського воєводства та Закарпатської обласної державної адміністрації.

Делегація із Закарпаття побувала в Люблінському воєводстві Польщі

В рамках програми візиту відбулася офіційна зустріч представників Закарпатської обласної адміністрації, керівників освітніх установ та громадських організацій з воєводою Люблінського воєводства пані Геновефою ТОКАРСЬКОЮ.

Під час зустрічі представлено досвід Закарпатської області в сфері розвитку освіти, а також діяльність громадських організацій, діяльність яких направлена на розвиток українсько-польської співпраці, а саме:
· Представлено зацікавленість Закарпатської обласної державної адміністрації у розвитку співпраці з Люблінським воєводством через запровадження спільних проектів та програм в сфері освіти
· представлено результати проекту "Впровадження інноваційних методик формування та розвитку людських ресурсів у прикордонних регіонах" та план візитів в рамках проекту.
· представлено досвід роботи товариства польської культури в Закарпатті, досвід роботи польської суботньої недільної школи ім. проф. Тішнера, що функціонує на базі Ужгородської школи №5
· презентовано результати роботи Центру українсько-польського транскордонного співробітництва, що створений в м.Ужгороді та Польсько-українську стратегію до 2015 року.

Пані воєвода виразила зацікавленість Люблінського воєводства у співпраці з Закарпатською областю. Обговорені можливості використання Нового інструменту сусідства та партнерства 2007-2013, спільні ініціативи Люблінського воєводства та Закарпатської області, в тому числі проект, направлений на підтримку обміну досвідом між освітніми закладами Люблінського воєводства та Закарпатської області. Крім того, представлено ініціативи Люблінського воєводства щодо запровадження вивчення української мови та культури в гімназіях та ліцеях Люблінського воєводства.

Склад делегації:


· ШЕВЕРЯ Михайло - начальник відділу дошкільної загальної та середньої та позашкільної освіти Обласного управління освіти та науки Закарпатської обдержадміністрації
· СНІГУРСЬКИЙ Олександр - віце-директор Товариства Польської культури в Закарпатській області,
· КІНДЮХ Петро - директор Ужгородської школи 1-3 ступеню № 5 з поглибленим вивченням французької та англійської мов
· ПИЛИПЕНКО Вадим – експерт проекту "Впровадження інноваційних методик формування та розвитку людських ресурсів у прикордонних регіонах".
· МІРОШНІКОВ Дмитро - директор Центру українсько-польського транскордонного співробітництва.
· НОСА Наталія - президент Міжнародної Асоціації "МАІРР",



В рамках програми відбулася зустріч представників офіційної делегації з куратором департаменту освіти Люблінського воєводства, Богданом ВАГНЕРОМ, під час якої представники освіти та громадські організації ознайомилися з досвідом здійснення реформ освітньої системи в Польщі.

Богдан ВАГНЕР, куратор освіти Люблінського воєводства представив своє бачення щодо розвитку українсько-польської співпраці та запропонував продовжувати співробітництво на рівні освітніх закладів у подальшому, презентував концепцію впровадження програм вивчення української мови в школах Люблінського воєводства.

Михайло ШЕВЕРЯ - начальник відділу дошкільної загальної та середньої та позашкільної освіти Обласного управління освіти та науки Закарпатської облдержадміністрації представив систему освіти України та досвід Закарпатської області.

Сергій МАТЮНІН, президент Центру європейських транскордонних ініціатив "ЕСІТ" та Наталія НОСА, президент Міжнародної Асоціації Інституцій регіонального розвитку "МАІРР" представили досвід прикордонних регіонів в сфері проектного менеджменту та співпраці. Запропонували поширити досвід на інші освітні заклади прикордонних територій та виступити з проектом, який би охоплював 10-15 шкіл з боку Закарпатської області та 10-15 шкіл з боку Люблінського воєводства. Ініціатива активно підтримана учасниками зустрічі.

Індивідуальні зустрічі керівників освітніх закладів та громадських організацій.
Підписання протоколів намірів з метою подальшої співпраці

28 квітня 2009 р. в рамках програми відбулися індивідуальні зустрічі та переговори між освітніми закладами та організаціями Закарпатської області та Люблінського воєводства. В результаті переговорів підписано 12 протоколів намірів про співпрацю. Під час індивідуальних переговорів представлено досвід та очікування кожного освітнього закладу, зацікавленого у співпраці.

Сергій РОМАН, директор гімназії м.Ужгорода та Анна ПАСТУСЯК, директор Люблінської гімназії № 9 ім. Майора Запорі презентували досвід співпраці в рамках проекту "Впровадження інноваційних методик формування та розвитку людських ресурсів у прикордонних регіонах". В рамках проекту на базі гімназій створено школу співпраці, сформовано та підготовлено міжнародну групу учнів, що займаються розвитком міжнародної співпраці.

Петро КІНДЮХ, директор Ужгородської школи 1-3 ступеню № 5 з поглибленим вивченням французької та англійської мов, на базі якої створено польську суботню недільну школу ім. проф. Тішнера представив результати та досвід співпраці з Польщею.

Ярослав КИРЛИК, директор Ужгородської школи № 8 та пані Болібок, директор Люблінської гімназії №19 закріпили бажання співпрацювати підписанням протоколу намірів.

В індивідуальних переговорах взяли активну участь керівники громадських організацій:

· Олександр СНІГУРСЬКИЙ - віце-директор Товариства Польської культури в Закарпатській області,
· Дмитро МІРОШНІКОВ – директор Центру українсько-польського транскордонного співробітництва,
· Олена СОКОЛЮК, директор ГО "Французький Альянс",
· Вадим ПИЛИПЕНКО та Олег ДИМИТРІЄВ, керівники Асоціації "МАІРР".


Інформаційний семінар "Досвід польської освітньої системи в галузі міжнародного співробітництва серед шкіл, вчителів та адміністрацій"

В рамках семінару проф. Аджей ЗЕЛІНСЬКИЙ, керівник Інституту підвищення кваліфікації Люблінського воєводства ознайомив учасників програми з досвідом польської освітньої системи в галузі міжнародного співробітництва серед шкіл, вчителів та адміністрацій. Представлено систему освіти та процес підвищення кваліфікації в Люблінському воєводстві.

Під час семінару обговорено важливість польського досвіду та необхідність здійснення програм обміну досвідом між інститутом підвищення кваліфікації Люблінського воєводства та Закарпатської області.

27 квітня 2008 року Юрій ТОКАР, консул генерального консульства України в м.Любліні, та віце-консул Світлана ПЕТУШИНСЬКА, зустрілися з керівництвом Асоціації "МАІРР", Наталією НОСА, Вадимом ПИЛИПЕНКО та Сергієм МАТЮНІНИМ, президентом Центру європейських транскордонних ініціатив "ЕСІТ".

Під час зустрічі представлено досвід співпраці партнерської мережі, в тому числі, результати проекту "Впровадження інноваційних методик формування та розвитку людських ресурсів у прикордонних регіонах".

Юрій ТОКАР, консул генерального консульства відмітив позитивні тенденції щодо розвитку співробітництва між Люблінським воєводством та Закарпатською областю на рівні органів влади та самоврядування, а також на рівні громадських організацій. Це, перш за все, пояснюється бажанням представників органів влади розвивати міжрегіональну співпрацю з Україною та реалізацією спільних проектів через ефективну діяльність в рамках сталого партнерства. Крім того, відмічено високий рівень зацікавленості у співпраці між регіонами, які не мають спільного кордону, але пов’язані історичними та економічними зв’язками. Обговорено важливість підтримки українського –польських ініціатив органами влади та самоврядування та консульськими установами задля успішного розвитку міжрегіональної співпраці між Люблінським воєводством та Закарпатською областю.

Міжнародна Асоціація Інституцій регіонального розвитку "МАІРР"
06 травня 2009р.

Теги: Люблін, воєводство, Польща, Закарпаття, делегація

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини