НАТО Закарпаттю вже допомогло і ще допоможе, переконував в Ужгороді заступник міністра закордонних справ Володимир Хандогій

Колишній посол України в Бельгії, екс-голова місії України при НАТО, а нині заступник міністра закордонних справ Володимир Хандогій сьогодні перебуває на Закарпатті з ознайомчою та просвітницькою місією. Серію поїздок у регіони представники МЗС здійснюють, щоб на місцях почути про проблеми, пов’язані із зовнішньою політикою держави, перебування українців за кордоном, відчути настрої щодо інтеграції у європейські структури.

НАТО Закарпаттю вже допомогло і ще допоможе, переконував в Ужгороді заступник міністра закордонних справ Володимир ХандогійВ Ужгороді Володимир Дмитрович зустрівся з керівництвом та активом області, журналістами, виступив з лекціями перед студентами УжНУ та ЗакДУ.

Відповідаючи на запитання журналістів, пан Хандогій сказав, що Закарпаття лише на рівні з усіма іншими регіонами України може розглядатися як учасник зони вільної торгівлі, яку намагаються створити з Євросоюзом.

Наприкінці наступного року закінчується термін угоди з ЄС про партнерство, і зараз дипломати працюють над проектом нової угоди, в якій хотіли б чітко зафіксувати прагнення нашої держави в ЄС, хоч, звісно, і без будь-яких термінів та дат.
Щодо недавньої угоди про лібералізацію візового режиму для українців до країн шенгенської зони, яку парафували у Хельсінкі, то навесні очікується її підписання , а потім ще до року може тривати процедура ратифікації, тому навряд чи вже влітку наступного року навіть окремі категорії українців зможуть на пільгових умовах отримувати візи у європейські держави. У рамках цієї ж угоди є пункт про реадмісію -- повернення до нас громадян третіх країн, які нелегально потрапили до «шенгенських держав». Термін введення цього пункту відтерміновано на два роки і обчислювати їх слід після втупу угоди в дію, тобто після підписання та ратифікації, що теж відсуває початок її дії. На відміну від аналогічної угоди з Росією, в українській є чітка декларація про готовність ЄС допомогти Україні коштами в облаштуванні пунктів тимчасового утримання нелегальних мігрантів. Орієнтовно може йтися про суму близько 200 тисяч доларів, однак зараз ЄС очікує конкретні пропозиції та кошториси побудови таких пунктів з боку України.

Як колишній голова місії при НАТО, Володимир Хандогій пояснив, що у монетарному виразі членство у цій організації коштуватиме Україні приблизно стільки ж як Польщі – 26-29 млн. дол. За існуючою практикою, кожна країна-член НАТО сплачує внески за трьома статтями – до цивільного бюджету, військового та за програмами інвестицій. За стандартами Альянсу на оборону держава повинна витрачати 2% валового внутрішнього продукту, і саме від цієї суми сплачувати 0,5-1% як членські внески. Коли в НАТО вступала Латвія, там порахували, що кожному громадянину це обійдеться у вартість склянки молока. Натомість, кажімо, Польщі на наступний рік НАТО планує надати 720 млн. дол. інвестицій – як у військову інфраструктуру, так і в економіку. Також членство у НАТО є позитивним сигналом про стабільність держави для приватних інвесторів. Так, за словами Хандогія, після вступу до альянсу Румунії, інвестиції до неї зросли на 140%. І, чи не найголовніше питання – забезпечення безпеки держави. У сучасному світі цього можна досягати індивідуально, збільшуючи видатки на оборону, або ж колективно, з іншими країнами, що значно дешевше.

Надає НАТО допомогу і поза військовими ситуаціями, наприклад нашій області суттєво допомогли під час повені 2001 року обладнанням, створеним для реагування на надзвичайні ситуаці.
Підтримка ідеї щодо вступу України в НАТО нині у нашому суспільстві складає близько 20%. Кілька років тому вона складала 30%, і, разом з тими хто вагався чи не визначився (теж близько третини), можна було вийти на значно більший відсоток прихильників вступу. Однак, погодився заступник голови зовнішньо-економічного відомства, минулого року влада практично нічого не робила у справі роз’яснення переваг України при вступі до альянсу і цим скористалися опоненти, які побудували свою виборчу програму на тезі «НАТО – ні!». Хоча при цьому існувала державна програма інформування населення («розкрутки» НАТО), затверджена на 2004-2007 роки. Як зазвичай у нас водиться, вона не фінансувалася. Тепер розробляють нову…
Керівник представництва МЗС України в Ужгороді Іван Баранчик розповів про роботу Центру допомоги громадянам за кордоном. Пам’ятки, які обіцяли розробити при відкртитті центру з вказанням куди, як і до кого звернутися тим, хто потрапить за кордоном у складну ситуацію, за словами Баранчика, вже розроблено, але для їх тиражування не вистачає коштів.
Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок"
20 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини