Ужгород: За 2 дні на фестивалі вина та меду "Сонячний напій - 2009" було продано близько 15-20 тон вина

В Ужгороді цих вихідних відбувся традиційний – вже четвертий за ліком, фестиваль вина та меду "Сонячний напій". На відміну від попередніх, він проходив у самому центрі міста над Ужем – на площі Театральній. Вдале розташування, чудова сонячна погода та потужний інформаційний супровід зробили фестиваль яскравим, видовищним та незабутнім.

Ужгород: За 2 дні на фестивалі вина та меду "Сонячний напій - 2009" було продано близько 15-20 тон вина

Участь у фесті взяли понад 30 приватних закарпатських виноробів, із десяток пасічників та сировари з Нижнього Селища. Асортимент представленої продукції був широким: до півсотні сортів вина та 10 сортів меду. Варто відзначити, що окремі пасічники привезли до Ужгорода свою продукцію як минулорічного врожаю, так і зібрану вже цього року. Ціни також різнилися: літр сонячного напою коштував від 25 до 150 гривень.

Переможців цьогорічного фестивалю визначали у чотирьох номінаціях: біле, червоне та десертне вино, медові напої. Для цього була створена спеціальна дегустаційна комісія. До її складу увійшло 6 чоловік: три представники Ужгородського міськвиконкому на чолі із заступником міського голови – Федором Апшаєм, головний санітарний лікар м. Ужгород Василь Петричко, зав. кафедрою туризму УжНУ Федір Шандор та голова Спілки виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач. Останній, до речі, на правах організатора фестивалю "Сонячний напій", свою продукцію для оцінювання не представляв.

Дегустація тривала понад 3 години. Проводилася вона за європейською системою. Усі (вісімдесят) взірці напоїв було зібрано в однакові, представлені організаторами фестивалю, літрові пляшки. Їх пронумерували. Жоден із членів комісії не знав, чиє вино дегустує. За словами організатора фестивалю Олександра Ковача, така "сліпа" дегустація дозволила максимально об’єктивно і прозоро визначити найкращих виноробів та пасічників. Кожен із них від організаторів отримав грамоту, медаль та приз. Зокрема, виноробів за третє місце нагороджували забірниками для вина, за друге – сувенірними винними наборами, за перше – 50-літровими винними діжками із символікою фестивалю. Оскільки із 9 переможців-виноробів четверо представляли село Кідьош (Берегівський р-н), то організатори фестивалю висловили особливу подяку громаді цього села. Передбачені були також призи і для пасічників-переможців: бджолиний викурювач, 2 кілограми вощини та костюм пасічника з набором інструментів.

Ужгород: За 2 дні на фестивалі вина та меду "Сонячний напій - 2009" було продано близько 15-20 тон вина

Родзинкою цьогорічного фестивалю "Сонячний напій" став аукціон з продажу 5-літрової пляшки "Букету переможців". Цей напій – купаж із залишків представлених для дегустації вин виноробів, які зайняли призові місця. Стартова ціна лоту була 250 гривень. Мінімальний крок торгу – 20 гривень. У підсумку -  "Букет переможців" у запеклій півгодинній боротьбі за 600 гривень дістався пану Едуарду – туристу з Волині.
 
Олександр Ковач припускає, що за 2 дні на фестивалі виноробами було продано близько 15-20 тон вина та 700-800 літрів меду. Водночас, голова Спілки приватних виноробів та виноградарів Закарпаття каже, що повністю задовольнити попит туристів на свою продукцію винороби та пасічники не змогли. Особливо нестачу вина та меду було помітно у перший день фестивалю (2 травня), коли сир закінчився в обід, а мед та вино – близько 16.00. Учасники фестивалю недооцінили чисельність та купівельну активність туристів. За оцінками завідувача кафедрою туризму УжНУ Федора Шандора, за два дні на фестивалі "Сонячний напій" побувало до 30 тисяч туристів. Федір Шандор насамперед відзначив організацію фестивалю. На відміну від попередніх фестів, на цей раз поруч із торговими наметами не було автотранспорту, дійство супроводжувала якісна народна музика, активно відпрацювали волонтери, тощо. Крім того, за його словами, організатори "Сонячного напою" грамотно продумали промо-кампанію. Анонси фестивалю були розміщені на численних біг-бордах, розтяжках, плакатах, запрошення були розіслані в усі санаторії та турбази краю.

Організатори "Сонячного напою" вже розпочали підготовку до наступного фестивалю вина та меду. Зокрема, вони обіцяють на 5-ому ювілейному фесті чимало новинок та сюрпризів та сподіваються, що задоволені туристи по поверненні додому поділяться враженнями із своїми друзями, родичами, знайомими і т.д. І наступного року фестиваль "Сонячний напій" збере ще більше гостей.

Оргкомітет фестивалю "Сонячний напій – 2009"
05 травня 2009р.

Теги: Ужгород, фестиваль, вино, мед, "Сонячний напій"

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини