Закарпатську Долину нарцисів знищують місцеві жителі і туристи

На Закарпатті на території майже 256 гектарів зацвіла унікальна Долина нарцисів.

Кому нарциси? Недорого...
Кому нарциси? Недорого...

Нещодавно тут запрацював своєрідний музей-експозиція нарцисового поля. За тиждень у ньому навіть читатимуть для туристів пізнавальні лекції про нарцис вузьколистий. Протягом місяця щодня на це диво Срібної Землі приїжджають подивитися десятки тисяч туристів з України та близького зарубіжжя. Аби з’ясувати, у якому стані зараз родзинка України, вирушаємо до Хуста.

Перед самою Долиною нарцисів, у мікрорайоні Кіреші міста над Тисою, простяглася кількасотметрова черга автівок. Вона закінчується під шлагбаумом, за яким і розкинулося поле квітів. Екскурсія долиною коштує п’ять гривень з дорослих та три з дітей, школярів чи студентів. На поле дозволяють заїжджати навіть автомобілям. Для цього достатньо внести в касу лише 15 гривень. Охочих проїхатися неширокими доріжками, що перетинають нарцисове поле, чимало. Тому, відступаючи їм дорогу, доводиться тиснутися обабіч канав.

Від білих острівців нарцисів дорогу відділяють бар’єри у вигляді смугастих стрічок. Але такі "шлагбауми", як і численні таблички про штраф за ходіння полем, цікавих туристів не зупиняють. Тому зелений килим цієї долини пронизаний вузенькими стежками, що ведуть до найгустіших осередків білих квіток. Бажаючи сфотографуватися біля них, туристи топчуть сходи молодих рослин. Є й любителі зірвати квітку-другу.

За це адміністрація заповідника встановила штраф у розмірі 12 гривень за кожен зірваний нарцис.

У районі найбільшого скупчення туристів зауважуємо двох сторожів з велосипедами. Вони розповідають, що ці штрафи не зупиняють туристів. Сторожі обурюються, що не мають права брати гроші від порушників на місці. Лише складають протокол і надсилають його до суду. Відтак після тривалого процесу суд приймає рішення про стягнення чи нестягнення штрафу.

Основним ворогом заповідника сторожі вважають людський фактор: невихованих відвідувачів, котрі нехтують їхніми зауваженнями й засторогами, та місцевих підлітків, які рвуть квіти на продаж. І справді: вже за 50 метрів від входу в Долину нарцисів помічаємо, як двоє жіночок схилилися під стрічку і, топчучи траву і квіти, спокійно йдуть фотографуватися у гущу нарцисів. Вони навіть не реагують на вигуки сторожа. Мовляв, зробимо свою справу та й підемо… Зважаючи на кількість протоптаних полем стежок, таких фотолюбителів тут чимало.

Закарпатські науковці - біологи-ботаніки - б’ють на сполох. Вони вважають, що нарциси знищують кущі, які розростаються посеред долини, та недостатня зволоженість поля. А от директор держпідприємства "Долина нарцисів" Іван Ференцик зникнення нарцисів заперечує. Мовляв, з року в рік цвіте майже однакова кількість цих квіток. “Єдине, що збільшується кількість відвідувачів, серед яких є й не чисті на руку, – каже Іван Михайлович. – От, наприклад, сьогодні кількість охочих побачити цю красу сягнула п’яти тисяч осіб! Крім найбільшої у Європі плантації нарцисів, за словами директора заповідника, тут ростуть 497 видів інших рослин, з яких 14 занесено до Червоної книги України, та живуть 97 видів тварин, з яких 28 червонокнижних. Цей заповідний масив розміщений на висотi 180-200 метрів над рівнем моря у захiднiй частині Хустсько-Солотвинської долини на стародавнiй "терасi" Тиси. Тутешні нарциси – середньоєвропейський високогiрний вид, поширений в Альпах, на Балканах i в Карпатах на висотах 1100-2060 метрів…

Директор обіцяє, що цього року вже після цвітіння тут збудують шлюзи і, таким чином, штучно піднімуть воду на полі. Що ж до кущів, то їх, за словами Івана Ференцика, щороку до періоду цвітіння по можливості вирубують.

Уже від’їжджаючи з Долини нарцисів, обабіч дороги зауважую юрбу підлітків із пучечками того ж вузьколистого. “Дядьку, купіть нарциси! Лише чотири гривні за пучок!”, – кричить 12-13-річний хлопчина, підбігаючи з оберемком квітів до автівки. Каже, що нарвав нарцисів у себе на ділянці, але деякі його товариші ходять по них і в саму долину. Продають квіти по п’ять-десять гривень за пучок, залежно від кількості квітів у ньому. Я придбав пучечок з 80 квіток за чотири гривні. Якби помножити на 12, ото був би штраф…

Павло Білецький, фото автора, "Високий Замок"
05 травня 2009р.

Теги: Долина нарцисів, Хуст, туристи, діти, знищення

Коментарі

читачка 2009-05-05 / 18:04:00
а автор молодець! :)


підтримав нарцисовий бізнес!

якби ж відвідувачі Долини бойкотували юних нарцисових браконьєрів, гляди, і менше б рослинок ті рвали.

Втім, певно, автор вважає, що свою вину загладив матеріалом, який наголошує на проблемі... :)

Та ж не можна водночас бідкатись, що рвуть нарциси, і купувати зірвані квіти!

(а що, мовляв, "на ділянці" - так усі продавці, у тім числі і ранньовесняних червонокнижних квітів стверджують, що "самі виростили")

npocmip 2009-05-05 / 12:36:00
Бажання привселюдно займатися грабунками притаманне людині , яка не має Бога в серці . Послуга , яка полягає в "розведенні рук" в сторону в знак того , що " ... тут нічого не можу вдяти !" є нововведенням часів Брежнівського розвинутого соціалізму , якого все ще ніяк не може або не хоче побулася "демократичні" владоможці Закарпаття ... То ж інтелігентам та працездатній громаді сіл , містечок та міст Закарпаття ПОТРІБНО ТЕРМІНОВО ТА ШВИДШЕ гуртуватися та ставати на захист рідної природи Долини нарцисів - істинного чуда природи !

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини