Чого чекати закарпатцям від літнього туристичного сезону?

Подекуди в горах ще лежить сніг, але зимовий туристичний сезон у Карпатах вже закінчився. У свої права вступає сезон літній. Перша хвиля прихильників "теплого" відпочинку прокотилася по закарпатських турбазах, санаторіях і готелях на Великдень, другий масовий заїзд тут чекають на Першотравневі вихідні... І так — до пізньої осені.

Чого чекати закарпатцям від літнього туристичного сезону?

— Сподіваємось, що ці хвилі наростатимуть за рахунок вітчизняних туристів, які раніше полюбляли відпочивати за кордоном, — розповідає начальник управління з питань євроінтеграції, туризму і курортів обласної держадміністрації Олександр Марченко. — Багато з них переорієнтувалися на відпочинок в Україні, помінявши, наприклад, словацькі Татри чи швейцарські Альпи на рідні Карпати. Причина — подорожчання долара і євро та складнощі з оформленням шенгенських віз.

Тим паче, підкреслює Олександр Іполитович, що умови у багатьох наших туристично-рекреаційних закладах нині вже не дуже поступаються зарубіжним. А ціни у нас — значно нижчі. Під час економічної кризи це вельми суттєво. Отож все частіше українські туристи віддають перевагу Карпатам.

До речі, взимку ціна одного місця (проживання і харчування) у наших готелях була 130-300 грн. з людини за добу, а на турбазах і в санаторіях — у середньому 200 гривень. Це значно нижче, ніж за рубежем чи навіть у Києві. А в сільському туризмі можна було обійтися й 150-160 гривнями. Віриться, що й улітку ціни не дуже зміняться. Туроператори намагаються зберегти робочі місця і туристичні об'єкти взагалі, отож не ганяються за надприбутками. Зрештою, і ми їх на це націлюємо. Як мовиться, краще менше, але — надійно...

Чесно кажучи, були побоювання, що економічна криза вдарить і по туристичній галузі Закарпаття. Аж ні, за перші два місяці цього року вдалось прийняти на 18500 приїжджих більше, ніж за аналогічний період 2008-го. Досягнуто цього, як я вже відзначав, завдяки невисоким цінам, збільшенню асортименту і підвищенню якості послуг. На 30% зросли відрахування до бюджетів усіх рівнів. Найкращих "рекреаційних" показників досягли у Свалявському, Мукачівському, Міжгірсько-му, Хустському, Великоберезнянському районах, а також у м.Ужгород.

Правда, є й деякі "мінуси". Приміром, зменшився балансовий прибуток (причина відома: ціни на все зростають, а вартість відпочинку залишається на тому ж рівні). Зменшилось і використання коштів на реконструкцію об'єктів. Та, переконаний, криза колись мине, і туристична галузь нашого краю отримає нові крила. Зимовий сезон, вважає Олександр Марченко, у нас удався, хочеться вірити, що й літній буде не гірший.
Не так давно довелось побувати на кількох туристичних виставках в інших областях — Донецькій, Запорізькій. Люди підходили і розпитували, як потрапити у Карпати. "Хоча б вашим чистим повітрям подихати", — казали. Ми розповідали, що на Закарпатті можна не тільки насолоджуватися чистим повітрям, але й милуватися гірськими пейзажами, смакувати цілющими мінеральними водами, закарпатськими винами, стравами місцевої багатонаціональної кухні... А ще — змістовні екскурсії по старовинних замках краю, нових маршрутах-шляхах— винному, гастрономічному, військовому та інших. У квітні-травні можна побачити, як цвітуть сакури і магнолії в Ужгороді, Долина нарцисів під Хустом, взяти участь у фестивалі меду і вина...

Літній туристичний сезон буде насичений численними заходами: фестиваль "ЄвроКарпати", конференції, Дні добро-сусідства на угорському та словацькому кордонах, виставки тощо. До речі, оскільки виставки у Києві надто дорогі, то цьогоріч ми вирішили брати участь у туристичних заходах в обласних центрах. Так, незабаром представимо свій туристичний потенціал на Західно-українській виставці в Тернополі, а наприкінці квітня їдемо в Чернігів. Традиційну виставку "Тур'євроцентр" цьогоріч проведемо в Ужгороді восени.

Наші турбази і санаторії готові взяти участь і в оздоровленні дітей. Ми не проти взаємних обмінів: скажімо, група наших хлопчаків і дівчаток їде відпочивати на море, а діти, наприклад, з Одеси побувають у Карпатах. До речі, нарешті законодавчо визначено, що оздоровлення триває 21 день, а відпочинок — 14 днів.
На Закарпатті діють нині близько 320 санаторно-курортних, туристично-рекреаційних та готельних закладів здатних одночасно прийняти близько 25 тисяч осіб. За останні два роки до ладу стало 40 нових об'єків, ще стільки ж буде здано незабаром. Серед кращих Олександр Марченко називає "Термал-Стар", "Карпа-тію", "Тису-тур", "Унгварський", "Дует-2", "Прагу" та інші. Незабаром стане до ладу найбільший оздоровчий комплекс області — у с.Сойми Міжгірського району.

Якщо не вистачатиме місць на турбазах, у санаторіях та готелях, то підключиться сільський (зелений) туризм. Його гості живуть у сільських комфортабельних будинках, при бажанні можуть допомагати ґаздам по господарству, а ті частуватимуть їх свіжим молоком, традиційними закарпатськими стравами, а також домашнім вином із власного підвалу. А ще ж карпатське літо багате природними вітамінами — смачними овочами та фруктами. Дехто може й на конях своїх гостей покатати, до водоспадів і мінеральних джерел відвезти. Особливо люблять такий вид туризму жителі великих промислових центрів, які цінують свіже повітря, тишу, спокій і незабутні сільські враження.

Словом, літній сезон стартував, констатує Олександр Марченко. Як узимку ми чекали снігу, так улітку сподіватимемось на хорошу погоду. Буде сонячно і погідно, будуть і яскраві враження від перебування на Закарпатті. Все інше у нас є. Ми подбали і про безпеку туристів. Турбази і санаторії проходять відповідну сертифікацію. Адже турист платить за те, щоб йому відпо-чивалося змістовно, цікаво і безпечно. Отож робимо все, аби гостям захотілося побувати у нас ще і ще...

Ярослав Ядловський
03 травня 2009р.

Теги: Ужгород, Карпати, туризм, готелі, санаторії, відпочинок

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини