1 травня Мукачівський прикордонний загін святкував 65 річницю з дня свого створення

Історія Мукачівського прикордонного загону бере свій початок 25 квітня 1944 року коли в м. Баку розпорядженням НКВС СРСР на базі прикордонної частини Азербайджанського прикордонного округу 41,42,43,44 прикордонних загонів, а також з підрозділів керування формується окремий прикордонний загін, начальником якого призначають полковника Здорного Гурія Костянтиновича. Про завершення формування загону прикордонники звітують 1 травня 1944 року. Цей день стає датою офіційного заснування нині Мукачівського ордена Бойового Червоного Прапора прикордонного загону.

1 травня Мукачівський прикордонний загін святкував 65 річницю з дня свого створення
З 1991 року коли Україна стала незалежною державою і їй у підпорядкування перейшли прикордонні війська колиш­нього СРСР, Мукачівський прикордонний загін у складі 32-х при­кордонних застав охороняв ділянку кордону на тери­торії Закарпатської області з 4-ма країнами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією загальною протяжністю 467 км.
 
 З 1 липня 2003 року у зв’язку з реформуванням Прикордонних військ у правоохоронний орган спецпризначення – Державну прикордонну службу до новосформованого Чопського прикордонного загону було передано прикордонні комендатури "Великий Березний" та "Ужгород", а до складу Мукачівського прикор­донного загону увійшли відділення прикордонного контролю "Косино". "Лужанка", "Вилок", "Дяково", "Тересва" і "Ділове".

 

З того часу Мукачівський прикордонний загін Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України охороняє ділянку державного кордону з Угорщиною та Румунією загальною протяжністю – 316,1 км. (З них сухопутна ділянка 195.2, piчкової - 120.9, гірської – 75.2). Угорська ділянка – протяжність 112,2 км; Румунська ділянка – 203,9 км.
 
На виконання вимог “Концепції розвитку Держприкордонслужби на період до 2015 року” розпочинається реформування Держприкордонслужби спрямоване на створення сучасної прикордонної служби європейського типу. Реалізація всіх заходів цієї Концепції здійснюватимється у 3 етапи:
 
У період з 2006 по 2008 роки на ділянці Мукачівського загону відбувається реалізація 1 етапу Концепції на якому основними завданнями є реформування прикордонних комендатур, застав, КПП і відділень прикордонного контролю у підрозділи нового типу – відділи прикордонної служби.
 
Станом на 23 лютого 2009 року на ділянці Мукачівського загону повністю завершився етап запровадження відділів прикордонної служби. На ділянці загону створено 10 нових відділів прикордонної служби. ( “Косино”, “Лужанка”, “Вилок”, “Дяково”, “Хижа”, “Яблунівка”,”Велятино”, "Тячів", "Солотвино", "Ділове" )     
 
З 2006 року на ділянці загону в охороні державного кордону здійснюється апробація нових форм та способів дій прикордонних нарядів, переоснащуються підрозділи сучасними та високотехнологічними технічними засобами прикордонного контролю, активно застосовуються сучасні технічні засоби охорони державного кордону, в тому числі - мобільні тепловізійні комплекси на базі мікроавтобусу "Фольксваген", - мобільний комплекс прикордонного контролю "Поток - А" на базі автомобіля Газель, переносні тепловізови снігоходи та квадроцикли, що значно покращило результативність роботи загону.  
 
На виконання вимог постанови кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року "Про затвердження положення про пункти тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні" та приймаючи до уваги відкриття нових пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства : "Журавичі" при Управлінні МВС Волинської області та "Розсудів" Управління МВС Чернігівської області - 4 грудня 2008 року офіційно закривається в Мукачівському районі найбільше в Україні місце тимчасового тримання іноземців "Павшино"             
 
Після вступу Угорщини та Румунії до Євросоюзу на ділянці Мукачівського загону посилюється протиправна діяльність на державному кордоні особливо контрабандні цигарки, це пов’язано перш за все з великою різницею цін на цей товар, а спроби незаконно потрапити до цих країн незаконних мігрантів пов’язана з спрощеною процедурою надання статусу біженця для незаконних мігрантів в цих країнах.
 
Нині Мукачівський загін очолює полковник Ігор Левадний, який з командою своїх однодумців-помічників наполег­ливо працює над виконанням поставлених перед всім колективом загону завдань з охорони державного кордону.
 
В період з 1992 року підрозділами Мукачівського прикордонного загону було затримано понад 28 тис. незаконних мігрантів, в  період з 2004 по сьогоднішній день - контрабандних товарів на суму понад 45 млн. грн..
 
Лише за 4 місяці цього року підрозділами Мукачівського загону було затримано контрабандних товарів на суму понад 7 млн. грн., це сума , яка відповідає майже показнику за цілий минулий рік, а нелегальних мігрантів понад 200 чоловік.
Прес-секретар начальника Мукачівського прикордонного загону майор Едуард Стеблюк
03 травня 2009р.

Теги: прикордонний, загін, Угорщина, Румунія, кордон, мігрант, контрабандний

Коментарі

X 2009-05-03 / 15:41:00
"Історія Мукачівського прикордонного загону бере свій початок 25 квітня 1944 року коли в м. Баку розпорядженням НКВС СРСР на базі прикордонної частини Азербайджанського прикордонного округу 41,42,43,44 прикордонних загонів, а також з підрозділів керування формується окремий прикордонний загін, начальником якого призначають полковника Здорного Гурія Костянтиновича. Про завершення формування загону прикордонники звітують 1 травня 1944 року."

А от хронiка подй того часу:


"24 октября 95-й стрелковый корпус после тяжелых боев овладел крупным узлом дорог и опорным пунктом – Свалявой, а 26 октября 30-й стрелковый корпус во взаимодействии с 237-й стрелковой дивизией 17-го гвардейского стрелкового корпуса – городом и важным железнодорожным узлом Мукачево. Як бачимо, Сталiн задовго до всупу радянських вiйськ на територiю Пiдкарпатської Русi прийняв рiшення про анексiю нашого краю, хоча пiдписав домовленiсть з Чехосовацьким урядом: "...договор о дружбе, взаимопомощи и послевоенном сотрудничестве от 12 декабря 1943 г., согласно которому СССР брал обязательства не вмешиваться во внутренние дела Чехословакии после войны; договор от 8 мая 1944 г. о постепенной передаче освобожденной территории чехословацкой администрации. Немаловажно, что во всех этих советско-чехословацких документах военного времени было зафиксировано признание со стороны СССР довоенных границ Чехословакии, включая ее восточную часть — территорию Подкарпатской Руси." Так, що це "святкування" створення Мукачівського прикордонного загону є нагадуванням про мiжнародний злочин...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини