Мистецтво руху та дзеркало душі народної артистки України Клари Балог

Танець... Йому присвятила своє життя народна артистка України, балетмейстер-постановник заслуженого Закарпатського народного хору Клара Балог. Уже понад шістдесят років вона, не покладаючи сил, творить шедеври хореографії, здобуваючи славу нашому краю.

Мистецтво руху та дзеркало душі народної артистки України Клари Балог

Колись за порадою наставників артистка почала занотовувати народні танці, їхні особливості. За роки праці матеріалу назбиралося чимало, додалися й власноруч створені хореографічні композиції. Та лише з часом Клара Федорівна спромоглася викласти свій величезний багаторічний досвід у спеціалізованому посібнику "Танці Закарпаття". Адже підготувати подібний ґрунтовний опис національних танців — надзвичайно кропітка робота, оскільки володіти лише основами танцю замало, треба бути обізнаним і з музичною абеткою та національними традиціями.

Оскільки райони Закарпаття різняться між собою і хореографією, і одягом, і музикою, Клара Балог намагалася зберегти і передати характер народного танцю. Одяг, вишивка, орнамент, місцевий колорит — усе це відтворене в її постановках. Це танці багатьох національностей, що проживають на Закарпатті: українців, угорців, румунів, словаків, німців та ін. Загалом в арсеналі балетмейстера їх близько 40 разом із вокально-хореографічними композиціями, які вона ставила не тільки на батьківщині, а й далеко за її межами, зокрема в Канаді, Словаччині, США, Франції, Югославії.

На жаль, в Україні обмаль фахових посібників з мистецтва танцю, і вже назрівала гостра потреба у підготовці подібного видання. У 1998 році вийшла друком перша книжка. На творчому вечорі з нагоди 70-річчя Клари Федорівни тодішній начальник обласного управління культури Василь Габорець презентував їй тільки-но видану книжку "Танці Закарпаття". Наразі до 80-ї річниці балетмейстера посібник перевидали тиражем 500 примірників. Незважаючи на негаразди, що супроводжували випуск, доповнене видання побачило світ. І нещодавно близько сотні незалежних експертів — відомі критики, журналісти, видавці та письменники — у щорічному всеукраїнському рейтингу "Книжка року" в номінації "Спеціальна література" на 9-ту позицію поставили "Танці Закарпаття".

Появі книжки, що розрахована на керівників та учасників танцювальних колективів, посприяли Закарпатська обласна державна адміністрація та обласне громадське об'єднання "Рідне Закарпаття". До неї увійшли кращі народні та сюжетні танці, хореографічні постановки народної артистки України Клари Балог у державному заслуженому Закарпатському народному хорі. В оновлене видання входить 6 танців: "Бубнарський", "Вівчарі на полонині", "Чотирянка", "Бойківські забави", "Раковецький кручений" та "Березинка". До кожного з них подано анотацію, що містить історію про те село, яке він прославив, опис танцю та фотографії жіночих й чоловічих костюмів для виконавців і музику. Вступне слово до "Танців" підготував один з очільників "Рідного Закарпаття" Василь Габорець, завершивши його віршованою присвятою Кларі Федорівні.

29 квітня о 18.00. Великий зал філармонії. Концерт заслуженого Закарпатського народного хору "Із золотого фонду".
 

Анастасія Макара
29 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, танці, Клара Балог

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини