На Закарпатті є Свято-Пантелеймонівський чоловічий монастир

Засновником скиту в Хуст-Колесарово був ієромонах Мелетій (у миру Михайло Федорович Рущак.) Народився він 26 серпня 1902 року у місті Хуст [1]. Закінчив 6 класів народної школи. Під впливом своєї сестри він у 16 років переходить у православ’я. Познайомившись з о. Алексієм (Кабалюк), який був настоятелем Хустського храму, Михайло у 1925 році поїхав на Святу гору Афон, де став послушником Свято-Пантелеймонівського монастиря.

Своєю поведінкою, що гідна наслідування, привернув до себе увагу архімандрита Мисаїла, який 8 серпня 1926 року постригає Михайла в монахи під іменем Мелетій. Пробув Мелетій на Афоні до 1927 року і з причини хвороби мусив повернутися додому. Одужавши, о. Мелетій призначається економом гімназіальних курсів для православних священиків в Ізі. 29 квітня 1931 року його було висвячено в ієродиякона, а 1 травня в ієромонахи єпископом Йосифом [2]. Після цього він 3 роки був по приходах. У 1934 році о. Мелетій знову поїхав на Афон, де прийняв велику схизму з іменем Лука і після шестимісячного перебування на Афоні повернувся пішки до Хуста [3]. Загалом о. Мелетій побував на Афоні за своє життя три рази.

З дозволу єпископа Дамаскина він 18 червня 1934 року поселився в лісовій пущі за 5 кілометрів на захід від Хуста в урочищі Колесарьово або Камінь, де викопав у скалі печеру і розпочав пустинне життя. У місті про це ніхто не знав, але з часом люди побачили, що в один і той же час вночі на горі горіло світло і вони прийшли подивитися, що то є. Вони побачили о. Мелетія, що молився в печері. Про це довідався хустянин Василь Росоха і запропонував о. Мелетію свою півгектарну земельну ділянку. о. Мелетій звернувся в єпархіальне управління за дозволом на будівництво монастиря. Звідти надійшов лист за підписом диякона Івана Кополовича такого змісту: “Из канцелярии епархиального управления имею честь сообщить Вам, что его Преосвященство благоизволил дать Вам благословение на постройку келии на земле В. Росохи на горе “Колесарово” возле Хуста” [4].

Свято-Пантелеймонівський чоловічий монастир в м. Хуст-Колесарово
 

 

Отже, у 1934 році скит був заснований [5]. о. Мелетій розпочав будівництво невеликої келії та каплички на честь Святого Пантелеймона. Тут він запровадив афонські правила. Богослужіння розпочиналося о 12-й годині ночі й тривало до ранку, а в свято – цілу ніч. Їсти можна було лише два рази на день. Зовсім не вживали м’яса. Своїм аскетичним життям о. Мелетій вабив до себе молодих людей. У 1950 році в скиті проживало вже шість монахів та один послушник. З них двоє були непрацездатні, з причини хвороб і старості [6]. Монахи збудували церкву із дерева розміром 11 на 5 м кв. [7].

 

У монастирі займалися домашнім господарством та різними ручними роботами. Для утримання худоби збудували саманні сараї 6 на 5 м. Маючи 2 га землі, монахи вирощували картоплю, середній урожай якої у 1949 році становив 30, а 1950 року – 25 центнерів [8].

У 1951 році була збудована дзвіниця 4 на 3 м кв. і 2 будинки: 1) 8 на 8 м кв.; [9], 2) 4 на 5 м кв. та майстерня 10 на 3 м кв.

Свято-Пантелеймонівський чоловічий монастир в м. Хуст-Колесарово
 

Віковий розподіл у 1951 році виглядав так [10]:

кількість років

 до 18

з 19 по 40

з 41 по 55

за 55

 усього 

кількість чол.

-

5

1

1

7

У 1946 році настоятелем скиту стає Серафим (Шандра М. І.). Він народився 1 травня 1910 року в селі Приборжавське Іршавського району [11] Закінчив 4 класи народної школи. З 1931 року до 1933 року служив в чехословацькій армії. З 1933 по 1935 жив з батьками. У 1935 році виїхав у Югославію, але через рік повертається у рідне село. 1936 року пострижений у монахи. З 1939 по 1941 рік проживав в Бедевлянському монастирі. У 1941 році вступає в скит Колесарьово [12].

о.Серафим
о.Серафим

 

У 1952 році скит закрито і перетворено в 3-й прихід міста Хуст. Настоятелем призначено Ананія (Бонь) [13]. У зв’язку з цим єпископ Іларіон низкою указів переводить послушника Грицько Г. В. [14], о. Захарію [15], о. Мелетія [16], о. Ісаю [17], о. Серафима [18]. Але ченці на чолі з о. Мелетієм не хотіли залишати рідний скит аж до 1956 року.

 

27 березня 1956 року у зв’язку з цим секретар єпархії М. Логойда видав наказ, що постановляв: з причини того, що о. Мелетій, о. Серафим, о. Ананія незаконно живуть в Колесарові, “направляю їх: о. Мелетія в Теребельський монастир, о. Серафима настоятелем приходу в Олександрівку, о. Ананія настоятелем приходу в М. Березний” [20].

 

Дерев’яну церкву зняли з реєстрації діючих церков 1 червня 1961 року і 8 серпня розібрали [21].

 

Монастир в Колесарьові відновив свою діяльність на початку 1990-их років. 9 серпня 1991 року єпископ Мукачево-Ужгородський Євфимій (Шутак) освятив перший камінь престольного храму на честь святого Пантелеймона [22].

 

Очолив монастир архімандрит Діонисій (Бонь). Він народився 1936 року в селі Монастирець. З 12 років був послушником при скиті. Коли обитель закрили, він подався у Росію, де 15 років служив настоятелем приходів у Костромській області. Він як людина дуже добродушна і набожна приваблював молодих людей, які бажали вести аскетичне життя.

архімандрит Діонисій
архімандрит Діонисій

 

Але в монастирі збережені строгі афонські правила і не кожен витримає їх. Молитви ченців настільки сильні, люди, приходячи із важкими хворобами, зцілюються.

 

Освятивши перший камінь і зібравши деякі пожертви прихожан, ченці на чолі з архімандритом Діонисієм і за допомогою хустського архітектора І.Д. Мельника починають у 1992 році будівництво церкви Святого Пантелеймона. Її вирішили будувати на тому самому місці, де раніше була стара церква [23].

 

Монахи відремонтували старі дерев’яні будиночки, сарай та інші господарські споруди, які чудом були збережені трьома монахинями. Вони поселилися тут у 1961 році після закриття церкви і оберігали майно монастиря аж 30 років. Тепер вони впевнено доживають свій вік у монастирі, знаючи, що про них обов’язково потурбуються. Зібравши кошти, ченці купили у Воронежі три невеликі дзвони і встановили їх на дерев’яній каркасній дзвіниці.

 

Щоб зробити храм Святого Пантелеймона більшим і просторнішим, монахи вирішили знести схил землі, що нависав над церквою. Та перед ними постала міцна скеля, висотою понад 13 метрів. Щоб не допустити зсування ґрунту, звели захисну стіну з бетону, а у ній залишили невеликі дверцята, за якими викопали комору для свічок. Побачивши, що скеля дуже міцна, монахи вирішили викопати печерний храм. У 1993 році розпочалися роботи по зведенні печерного храму, за два місяці робітники викопали і вивезли на візках тонни землі [23]. В 1995 році печерний Храм на честь Преподобного Йова Почаївського був готовий і освячений єпископом Мефодієм [24]. Ця церква розташована на глибині 7 метрів і має розміри 6 на 15 м кв. і є зимовою церквою монастиря [25].

вхід до печерного храму
вхід до печерного храму

 

У 1998 році в монастирі проживало 5 чоловік [26]. Зразу ж над печерною церквою у 2000 році монахи збудували літню каплицю Іверської ікони Божої Матері. Розпис зробив художник М. Щербан. Ю. Ісак з Приборжавського вирізав з дерева іконостас, подібного якому ще не має на Закарпатті. Олтар храму та ікони іконостасу розписав В. Якубець. У цей же час збудовано невеликий двоповерховий будинок з цегли для розміщення у ньому кімнат для паломників та келію для монахів. У 2001 році ченці отримали у подарунок від Михайла Гінцяка дзвін вагою 1350 кілограмів, його освятив єпископ Хустський і Виноградівський Іоанн.

 

У 2002 році розпочато зведення будинку, у якому буде розміщено трапезну, кухню, келію для повара, приймальню настоятеля. Монастир, як уже зазначалося, живе за своїм внутрішнім статутом, що ґрунтується на афонських правилах. Служба щодня розпочинається о 12-й годині ночі і триває до 6-ї ранку. Щонеділі проводиться звичайна служба, на якій завжди присутні до 100 чоловік. У день Святого Пантелеймона сюди приходить до п’яти тисяч паломників.

 

На 2003 рік в монастирі проживає 5 чоловік. За віком всі ченці мають від 23 до 30 років, крім архімандрита Діонисія. За саном: 1 архімандрит, 2 монахи, 2 послушники.

Пантелеймонівський храм
Пантелеймонівський храм

 

Ченці ведуть домашнє господарство, на 2 нивах вирощують кукурудзу і картоплю, утримують 2 корови і курей, цим самим забезпечуючи себе повністю харчами. Всі кошти, що надходять від мирян, йдуть на розбудову монастиря [27].

 

Кладовище монастиря є спільним з сільським. Тут у 1983 році поховано о. Мелетія (Рущака) [28]. У 1985 році вдячними учнями була встановлена мармурова плита на хрест померлого, на ній вибиті слова: “Крепко ты держал свой путь святой в душе великой и простой”.

 

До монастиря підведена дорога з твердим покриттям, але зимою сюди можна вийти лише пішки. Біля стежки, що веде до монастиря, розташоване джерело з цілющою водою, що викопане о. Мелетієм ще у 30-ті роки ХХ століття.

ХайВей
27 квітня 2009р.

Теги: скит, монастир, Хуст

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини