Оксана Фелдій: "Депутатські обов’язки розуміють не всі"

Для того, щоб виконувати весь обсяг завдань, які стоять перед міською радою, вона повинна працювати, як годинниковий механізм. Тут немає питань, які були б не важливими. Серед пріоритетних – опрацювання та виконання бюджету, засідання депутатських комісій, визначення порядку денного сесій ради, двосторонній зв'язок депутатів із виборцями. За всім цим стежить секретар міськради Оксана Петрівна ФЕЛДІЙ. Вона обрана депутатом Чопської міськради вже вп’яте.

Оксана Фелдій: "Депутатські обов’язки розуміють не всі"

- Оксано Петрівно, нинішній склад ради вперше обраний за списками політичних партій. На місцевому рівні ця форма організації виборів себе виправдала?

- Як депутат зі стажем, я категоричний противник виборів за діючою нині системою місцевих виборів. За "мажоритарки" кожен депутат ішов на вибори цілеспрямовано. Відчувалась боротьба за виборця. Зараз же навпаки. Іноді здається, що певні депутати не усвідомлюють свого обов’язку перед виборцями. 

З великим задоволенням згадую ті часи, коли люди зі скаргами, проблемами та питаннями звертались безпосередньо до депутата, якого вони обрали. Депутати звітували перед своїми виборцями та на пленарних засіданнях сесії міської ради про роботу на виборчому окрузі. Сьогодні ж часто жителі не розуміють: хто конкретно з обранців має захищати їхні права. Найчастіше відповідь одна: конкретно ніхто. Хоча є й позитивні моменти в роботі наших депутатів. Порівнюючи роботу депутатів попереднього і теперішнього скликання хочу відмітити, що працюємо ми набагато активніше. Зокрема, за ці 3 роки ми зробили набагато більше роботи для громади, ніж за всі попередні роки. Я гадаю, що більшість мешканців міста задоволені роботою нашої команди.

- Буваючи на засіданнях ради, спостерегла, що відповідальності за свою роботу частині депутатів бракує. Згідні з цим?

- Не лише згідна, а й переконана, що безвідповідальність і бездіяльність окремих депутаті дійсно має місце. Ситуація стає дедалі очевиднішою і її слід виправляти. Я – це запитання адресувала б усьому депутатському корпусу.

Мною на початку роботи нинішньої каденції була висловлена пропозиція закріпити депутатів за окремими вулицями, багатоповерховими будинками, щоб кожен ніс відповідальність за свою ділянку роботи. Але більшість мене не підтримала. Окремі депутати висловити свій протест, мовляв, це розходиться з законом. Тепер бачимо наслідки: обранці забули своїх виборців, як багато хто про свої обов’язки взагалі.

– Є можливість протистояти цьому прикрому явищу?

– Скажу одразу: якби у всіх насправді було бажання працювати, а не створювати видимість роботи, критикуючи та обливаючи брудом як декотрих колег, так і голову міської ради Галину Цар на сторінках своїх партійних видань. то ситуація була б кардинально іншою. Нагадаю, на початку каденції діючого депкорпусу Галина Василівна закликала депутатів працювати згуртовано, без огляду на партійну приналежність, на користь городян. Прислухалися всі, за винятком однієї депутатської групи. Таким чином, сьогодні одні систематично вникають в проблеми міста, спільно шукають шляхи їх вирішення, а інші цьому активно перешкоджають. Гадаю, на чергових виборах громада міста дасть їм належну оцінку.

- Ваші основні секретарські обов’язки – організовувати засідання постійних депутатських комісій, сесій міської ради та контролювати їх рішення. Тож Вам відомо майже все. Розкажіть, будь ласка, коротко, як працюють ті чи інші комісії, окремі депутати.

- Дуже активно, регулярно та результативно засідає постійна планово-бюджетна комісія, головою якої є Оскар Балог. Не було жодного зриву засідання комісії через відсутність кворуму. Згідно з регламентом роботи міської ради, щомісячно повинна засідати та розглядати звернення, заяви юридичних і фізичних осіб постійна комісія з питань земельних відносин і містобудування. На жаль, через відсутність кворуму її засідання часто не відбуваються. Шкода, що потім у місцевій пресі з’являється інформація про „дерибан землі” та дезінформація, начебто окремі депутатські групи "захищають права громадян". Добре працює комісія з питань освіти, культури, спорту, охорони здоров’я, молоді та спорту, яку очолює Борис Марухнич. Хочеться побажати більшої активності в роботі комісії з питань житлово-комунального господарства, будівництва, транспорту і зв’язку, оскільки її функції в житті міста є дуже важливими.

Нарешті, взагалі не працює комісія з питань економічного розвитку, підприємництва та торгівлі, яку очолює Володимир Гіжан. Щодо цієї комісії маю певні пропозиції, як активізувати її роботу.

- А як щодо окремих депутатів?

- Звичайно, є серед них чимало активних у всіх питаннях. Вони не на словах, а на ділі живуть проблемами городян, входять до складу багатьох робочих комісій. На них справді можна покластися. Ці люди знаходять час попрацювати на благо міста, виявляють ініціативу задля кращого соціально-економічного розвитку міста, добробуту громадян, беруть участь у всіх загальноміських заходах.

Та є серед місцевих обранців й дуже пасивні, котрі ледве відвідують засідання сесій. Якщо ж і присутні, то просто, як кажуть, „для кількості”.

Хотіла б збагнути, чому депутати, які не відвідують засідання, не поступляться місцем достойнішим, які бажають працювати. Здається, балотуючись у депутати, вони не зрозуміли, що цей статус несе в собі відповідальність перед громадянами, які їх обрали.

Враховуючи, що подібна рубрика започаткована в місцевій пресі вперше, не хочеться називати прізвище окремих депутатів активістів, і тих, хто приділяє менше уваги своїм депутатським обов’язкам. Сподіваюсь, що вони самі розповідять свою депутатську діяльність на сторінках газети.

- Ваша думка про рубрику „Наші депутати” однієї з місцевих газет?

- Як секретар ради, маю змогу оцінити роботу кожного депутата, бо з кожним із них мені доводиться працювати як на засіданнях постійних комісій, так і при підготовці питань на засідання сесій міської ради. Можу персонально оцінити можливості кожного при вирішенні того чи іншого питання. Не збагну, як колега-депутат може оцінити роботу депутатів, зустрічаючись із ними лише на засіданнях сесій, а відтак давати оцінки у друкованому виданні. На одній із сесій міської ради більшість депутатів негативно висловилися щодо такої практики. Тому, що без їхньої згоди публікують неперевірену, інколи й відверто брехливу інформацію, використовуючи навіть їхні персональні фото. Та цей протест не був почутий, публікації продовжуються.

Чопська міська рада
27 квітня 2009р.

Теги: Чоп, міська рада, депутатські комісії, депутати,

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини