Закарпаття має багатий досвід транскордонного співробітництва

В рамках реалізації проекту "Підтримка конкурентоспроможності прикордонних територій України в умовах ринкової економіки" наприкінці минулого тижня в Мукачеві, Перечині та Ужгороді для закарпатських економістів відбулися тематичні семінари за участі заступника директора Департаменту регіонального розвитку Міністерства економіки України Валерія Бессараба, заступника генерального директора Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень В’ячеслава Зубенка, виконавчого директора Центру економічно-соціального аналізу M.E.S.A.10 (Словацька Республіка) Ярослава Пілата та експерта цього ж центру Мартина Валентовича. Організувало проведення семінарів головне управління економіки облдержадміністрації. Свої пропозиції та рекомендації учасники семінарів мали змогу підсумувати на заключному засіданні.

Закарпаття має багатий досвід транскордонного співробітництва

Відкриваючи підсумковий семінар, В’ячеслав Зубенко нагадав присутнім, що проект виконується спільно зі словацьким Центром економічного і соціального аналізу "M.E.S.A10" за сприяння Міністерства економіки України. Проект фінансується Словацькою агенцією з міжнародного розвитку.

"Наші представники мають багаторічний досвід роботи в економічному блоці уряду Словаччини та у представництві Словаччини в Європейському Союзі, тобто є досвід, власне, у впровадженні реформ", – відзначив Ярослав Пілат. Мета проекту підтримки конкурентоспроможності прикордонних територій України – представлення можливостей розвитку саме Закарпаття. Як повідомив Ярослав Пілат, наш край обрали не лише через близькість кордонів, а й через спільні історичні зв’язки.

Відтак говорили про економіку. У своєму виступі Валерій Бессараб зазначив, що на кінець квітня цього року Україна за основними економічними показниками поки що не досягла рівня 1990 року. Також  він торкнувся питань рівня життя, згадав економічну кризу. На його думку, у більшості галузей економіки її немає. Говорячи про конкурентоспроможність, яка в основному залежить від приросту інвестицій, заступник директора Департаменту регіонального розвитку відзначив, що торік динаміка їхнього приросту у більшості регіонів була незначною, у тому числі і на Закарпатті.

"Нині є всі умови для залучення інвестицій, – каже Валерій Бессараб. –  Вважаю, прямі інвестиції – ті, що можна сьогодні залучити. Вони найнадійніші, про це свідчить і досвід інших країн. Міністерство економіки працює із європейськими партнерами для впровадження в Україні європейських правил залучення інвестицій".

Також він акцентував увагу присутніх на тому, що треба збільшувати частку послуг, й залучати інвестиції саме у цю сферу. 

Під час семінару наголошувалося й на транскордонному співробітництві. "Згідно з відповідним законом кожен регіон (область, район, місто) має право самостійно підписувати двосторонні угоди з іншими країнами про розвиток транскордонного співробітництва. І це найважливіше, – підкреслив Валерій Бессараб. –  В Україні з 2000 року підписано близько 1100 таких угод. Крім відповідного закону, була прийнята й програма транскордонного співробітництва. В інших регіонах вона втілювалася не дуже активно, але на Закарпатті є позитивний приклад, коли завдяки програмі було добудовано під’їзну дорогу до МАПП "Ужгород".

Закарпаття має багатий досвід транскордонного співробітництва"Є й програма прикордонного співробітництва Європейського Союзу на 2007-2013 роки, – веде далі заступник директора Департаменту регіонального розвитку. – ЄС виділив досить великі кошти – 1 млрд. євро до 2012 на всі прикордонні з Європейським Союзом країни". Закарпаттю, за словами Валерія Бессараба,  пощастило, адже область бере участь у 2-х подібних програмах. Але й працювати є над чим. 

У своєму виступі Мартин Валентович детально зупинився на можливостях практичного застосування досвіду країн-членів ЄС при розробці стратегії розвитку конкурентоспроможності нашого краю, а також окреслив перспективи міжрегіонального співробітництва.

Пропозиції та рекомендації всіх учасників заключного семінару будуть узагальнені й  направлені до Міністерства регіонального розвитку України.

До речі, загальна сума інвестицій, що надійшли зі Словаччини за весь період інвестиційної діяльності, становить 11,2 млн. дол. США (2,8 відсотка загальнообласного обсягу прямих іноземних інвестицій). Найбільш привабливими для словацьких інвесторів є Ужгородський та Мукачівський райони.

 

Управління інформації та зв `язків із громадськістю облдержадміністрації
27 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, інвестиції, Словаччина, транскордонна співпраця

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини