"Колючка" на кордоні відходить у минуле

Щоб протистояти злочинним групам, які живуть "з кордону", Держприкордонслужба реорганізувалася й оновила технічне оснащення

"Колючка" на кордоні відходить у минуле

Оперативники Чопського прикордонного загону отримали від своєї агентури інформацію про можливу спробу переправлення у Закарпаття потягом Одеса – Ужгород групи громадян Афганістану, яких місцеві провідники бралися таємними стежками переправити в Угорщину. Після перевірки цієї інформації створили спільну оперативну групу з працівників міліції та прикордонників, які виставили таємне спостереження на станції “Батьове”. Там оперативники виявили двох громадян України, які зустрічали смаглявих гостей. Простеживши за ними, прикордонники в одному з приватних будинків Ужгорода затримали п’ятьох громадян Афганістану та організатора каналу нелегальної міграції – 32-річного жителя Львівської області.

Пізніше з’ясувалося, що прикордонникам вдалося вийти на слід організованої злочинної групи, яка спеціалізувалася на переправлянні через кордон незаконних мігрантів з Афганістану та Сомалі. Львів’янин, який очолював цю групу, неодноразово потрапляв “під ковпак” оперативників на ділянках Чопського та Мостиського прикордонних загонів. Коли зловмисника затримали, з’ясувалося, що до переправлення через кордон готували ще одну групу громадян Афганістану, які вже понад два тижні перебували у Закарпатті.

Боротьба з нелегальною міграцією та контрабандою, розповів на нараді, яка відбулася у відділі прикордонної служби “Рава-Руська” Львівського прикордонного загону, начальник Західного оперативного командування Держприкордонслужби генерал-лейтенант Артур Горбенко, залишається основним пріоритетом роботи прикордонників. На Львівщині, через яку пролягає 278,6 км державного кордону, спроб незаконного переправляння нелегальних мігрантів через кордон поменшало. Та цього року прикордонники вже викрили три організовані злочинні групи, які спеціалізувалися на переправленні через кордон мігрантів зі Шрі-Ланки, Чечні (Російська Федерація) та В’єтнаму.

Громадян Шрі-Ланки, Пакистану та Індії, додав начальник штабу Львівського прикордонного загону полковник Олександр Рибак, зловмисники утримували у Львівській області, пізніше переплавляли на Закарпаття, де місцеві провідники мали допомогти їм незаконно перетнути кордон. Свій канал нелегального переправлення земляків через кордон облаштувала й чеченська діаспора. Чеченців намагалися переправити у Західну Європу через пункти пропуску “Грушів” та “Рава-Руська”. У Польщі їх вже зустрічали земляки, які допомагали нелегалам “загубитися” у західних країнах.

"Колючки" відходять у минуле

Щоб Україна не перетворилася на прохідний двір, яким користуються мігранти зі Сходу та контрабандисти, Держприкордонслужба протягом останніх років провела реорганізацію, повністю перейшовши на контрактну службу. Розформували прикордонні застави та прикордонні комендатури. Натомість з’явилися нові структурні підрозділи – відділи прикордонної служби. У ці відділи вахтовим методом привозять зміни, які можуть нести службу як на “зеленці”, так і на пунктах пропуску.

“Слова “криза” для прикордонників не існує, і ви ніколи не почуєте від нас, що через кризу ми не можемо ефективно охороняти кордон”, - пообіцяв начальник Західного оперативного командування генерал-лейтенант Артур Горбенко. Сьогодні львівські прикордонники на 98 відсотків забезпечені автомобілями, в їхньому арсеналі з’явилося чимало “хитрої” закордонної техніки. На озброєння прикордонників Західного регіонального управління надійшли стаціонарні і переносні тепловізори – прилади, які дозволяють у радіусі 5-6 кілометрів побачити порушників навіть вночі. Сорок пересувних тепловізорів передали на Закарпаття. Туди ж для боротьби з нелегальною міграцією та контрабандою скерували вісім квадроциклів та п’ять снігоходів.

На Львівщині створили суцільну систему спостереження за кордоном, в яку входять приховані та відкриті вежі, контрольно-слідова смуга, прихована сигналізація. “Колючки” – паркани з дротів, яким раніше огороджували кордон по всьому периметру, потрохи зникають.

Омар Узарашвілі, "Високий Замок"
25 квітня 2009р.

Теги: кордон, Держприкордонслужба, прикордонний, тепловізор

НОВИНИ: Кримінал

14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 2
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 10
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
» Всі новини