Закарпаття: На ТОВ "Фішер-Мукачево" людина — найвища цінність

Історія українсько-австрійського підприємства ТОВ "Фішер-Мукачево" веде свій відлік з 1995 року – моменту створення його на базі капіталу трьох засновників: акціонерного товариства закритого типу "Лижна фабрика "Тиса" та австрійських фірм "Фішер Г.М.Б.Х." і "Рогол". Підприємство спеціалізується на виготовленні спортивно-бігових і гірських лиж та хокейних ключок. Асортимент продукції розрахований на споживачів усіх вікових груп: від "чайників" до професіоналів. Іноземними інвесторами в статутний фонд вкладено понад 5 млн. доларів США. Де б вам не довелося купити пару лиж – в Америці, Японії, країнах Європи, Росії чи навіть в Арабських Еміратах ( так-так, там теж катаються на лижах трасами під склом) – на 99% ця продукція зроблена в Мукачеві. УАП ТОВ "Фішер-Мукачево" впевнено посідає почесне місце серед 100 топ-фірм в Україні і вже вдруге визнається авторитетнішим на світовому ринку закарпатським виробником в обласному рейтингу "Лідер року".

Закарпаття: На ТОВ "Фішер-Мукачево" людина — найвища цінність

Що стало запорукою такого успіху? Бачиться: два "кити", на яких базується повсякденна діяльність підприємства – постійний технологічний пошук та грамотна соціальна політика. Пріоритетом тут – людина праці, котрій згідно зі ст. 43. Конституції України, саме на цьому підприємстві в найповнішому обсязі надано безпечні та здорові умови праці. Поняття "реконструкція" та "модернізація" не лякають працівників підприємства, а вселяють надію, що працюватиметься легше та ефективніше. Тож робітники охоче підвищують свою кваліфікацію і відкриті різноманітним технологічним та організаційним новаціям. А щорічні інвестиції компанії в оновлення основних фондів, що становлять 1,5 млн. євро, колективом тільки вітаються.
Сьогодні найперше, чим похваляться на підприємстві – чергова новинка - цех композитних матеріалів. Поки що – найменша дільниця на 50 працюючих, що обробляють кузовні деталі з карбону для таких відомих і дорогих марок авто як "порше" та "ауді". Операції – шліфування та покриття фарбою й лаком, без сумніву, шкідливі. Але потужні вентиляційні й пиловсмоктуючі системи, якими обладнана дільниця, зводять ризики для здоров’я працюючих до нуля.

- Наш цех – своєрідний заділ підприємства на майбутнє, - вправно чаклуючи над деталлю пояснює молодий шліфувальник. І додає з компетентністю, що не може не дивувати: - Минулоріч ми принесли в скарбничку підприємства 200 тис. євро. Нехай сьогодні криза, і попит на дорогі автомобілі підупав, але завтра ситуація зміниться, і ми знову будемо "на коні", адже виготовляємо дуже якісну, дорогу і потрібну продукцію.

Розмову з генеральним директором підприємства – Василем Рябичем – починаю зі, здавалося б, найболючішого. Куди наразі не кинешся, усі нарікають на кризу. Й економічна, й фінансова, мовляв, допікають. Василь Андрійович у відповідь загадково усміхається:

- А ми її – кризу – чекали. І навіть передбачили. Про що найперше подумали? Про людей. Знаючи, що криза "диктуватиме" скорочення працівників та зниження їхніх доходів, зробили все, аби нікого не виставити за ворота підприємства та підвищили заробітну плату – ціни ж бо на все зросли в рази!- на 20-25%. І тепер вона у нас найвища в місті. Для цього, зрозуміло, мусили вишукувати резерви. Проаналізували ситуацію з енергоносіями, себто, з газом. Він, звісна річ, дорожчатиме, як мінімум до 400 доларів за 1000 куб. м, і ставатиме потроху дефіцитом. Що можна протиставити очікуваним проблемам і втратам на цьому шляху? Тільки альтернативу. А її в нас, Богу дякувати, як сміття під ногами! Залишалося знайти кошти - 7 млн. грн. (така вартість проекту), зробити добудову котельної - ще 700 тис. грн., придбати котел, що працюватиме на біомасі - деревній щепі та стружці ( він – потужністю 2,7 мегават, що забезпечить економію 2 млн. м. куб. газу на рік - вже в дорозі з Італії). Незабаром почнемо монтаж, а далі – пожинатимемо плоди власної запопадливості . Гадаю, основне виробництво з Австрії такої фірми, як "Фішер", не перейшло б до нас тільки з огляду на дешевші робочі руки чи енергоносії. Ми повинні були забезпечити не гірший інженерний супровід, кваліфікацію працівників, а надто – високу якість продукції…

А ще на підприємстві подбали про те, як збільшити прибутки. Крім цеху композитних матеріалів, гарні надходження в минулому році отримали й від виробництва хокейних ключок, виконавши замовлення у 820 тис. штук від американців та канадців, та лиж, яких відправили на експорт 630 тис. пар. Щоб покращити якість спортивно-бігових лиж і відповідно збільшити на них попит та отримати більш солідні прибутки, запровадили нову технологію їх виробництва - КЕП. Якщо традиційно лижа фарбується різними фарбами на основі ацетону та розчинників, то за новою технологією, яку забезпечила лінія каширування, продукція оздоблюється спеціальною плівкою з дизайном, що наклеюється й пресується на лижу. Технологія, до речі, й екологічно набагато чистіша та менш шкідлива для працівників. Знову ж таки криза підштовхує до втілення нових ідей. Наприклад, налагодження виробництва тренажерів для фітнес-клубів. Уклали контракт з німецькою фірмою, закупили обладнання на 70 тис. євро, і запускають виробництво обладнання для вдосконалення людського тіла. Імітуючи спуск на лижах, тренажери розвивають вестибулярний апарат…

- Кошти, отримані від втілення виробничих новацій та пошуків у напрямку розширення асортименту, - переводить розмову в площину забезпечення належних умов на робочих місцях інженер відділу охорони праці й екології та незмінний голова профспілки підприємства Петро Швардак, – стали в нагоді при виконанні заходів з безпеки та охорони праці. В минулому році затрати на цій ділянці у майже 3 млн.грн. значно перевищили передбачені нормами чинного законодавства. Основним досягненням бачаться результати атестації робочих місць. Якщо порівнювати її з попередньою, 2003-го року, то кількість робочих місць зі шкідливими умовами праці ми зменшили з 300 до 47. Тільки на спецодяг та засоби індивідуального захисту витратили понад 600 тис. грн.

Соціальний пакет УАП ТОВ "Фішер-Мукачево" на фоні інших підприємств області також значно ширший. В ньому не тільки обіди за 1 грн. 50 коп., при тому, що їдальня обходиться підприємству в 1 млн.200 тис. грн., медпункт з численними послугами з оздоровлення, транспорт, що доставляє на роботу, тенісні корти та прокатний пункт лижного інвентаря для спортивного самовдосконалення. Цілий розділ колективного договору - не законодавством передбачений, а запроваджений з власної ініціативи - гарантує працівникам систему пільг та допомог в звֹязку з тими чи іншими подіями в житті ( одруження, народження дитини, ювілеї, вихід на пенсію, смерть). Лише за минулий рік виплати за соціальним пакетом підприємства склали щомісячно в середньому 400 гривень на людину. Поліпшуються й санітарно-побутові умови: поставили за мету, аби всюди панував євроремонт, замінюють вікна та сантехніку. Це теж коштує чималих грошей…

- Життя підкидає подеколи непередбачувані за складністю ситуації, з яких непросто знайти вихід, - ставить оцінку за зроблене в частині безпеки виробництва та охорони праці мукачівським виробникам лиж начальник Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Михайло Саварин. Трапляються важкі і легші виробничі травми. Втрачають здоров’я і гинуть люди. Та те, що роботодавець бачить людину від станка найвищою цінністю, виказує готовність до конструктивної співпраці на користь збереження її життя і здоров’я – дорогого варте. На УАП ТОВ "Фішер-Мукачево" рівняються всі, хто працює в провідній та найбільш травмонебезпечній галузі регіону - лісозаготівлі й деревообробці, адже кілька років поспіль підприємство перемагає в обласному конкурсі "Кращий роботодавець року".

Прес-служба Теруправління Держгірпромнагляду України по Закарпатській області
24 квітня 2009р.

Теги: Фішер-Мукачево, соціальний пакет, безпека праці

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини