Допомогти Послу Тиси може кожен, кому небайдужа природа Закарпаття

Закарпаття цього року втретє стане місцем унікальної міжнародної еколого-спортивної акції, яка, проте, чомусь слабо популяризується в Україні. А насправді розповідати є про що. Угорський спортсмен-екстремал Гідвейгі Пал зініціював і розвиває потужну міжнародну кампанію, спрямовану на збереження нашої Тиси. Минулого тижня спортсмен, якого називають Послом Тиси, розпочав багатоденний пробіг уздовж річки, який має привернути увагу влади й громадськості 5 країн Європи до проблем Тиси і населення, яке біля неї живе.

Допомогти Послу Тиси може кожен, кому небайдужа природа Закарпаття

А почалося все... з ціанідів. Восени 2006 року екстремал першим у світі проплив по Тисі від нашого Буштина до сербського міста Тіте (всього 852 км), аби привернути увагу громадськості до того, що Тиса знову жива після забруднення ціанідами. "Під час цієї акції я пізнав Тису й мешканців, які проживають в її басейні, як ніхто інший, – ділиться спогадами спортсмен. – Вже тоді я зрозумів, що повертатимуся сюди знову і знову. А 2008 року під час тисячокілометрового пробігу від джерела Тиси до гирла були закладені перші підвалини співпраці".

Торік Гідвейгі Пал уже не плив по Тисі, а біг вздовж неї. Стартувавши в Ясіня, він фінішував у місті Тіте, здолавши 1000 кілометрів. Із ним під гаслом "РАЗОМ ЗА ЖИВУ ТИСУ!" бігли або їхали на велосипедах 4 тисячі людей – голови міст і сіл, діти, відомі у басейні Тиси люди, спортсмени. Більше 100 населених пунктів, громадські організації, установи, мешканці підтримали підписами спільне звернення, яке Посол Тиси передав президенту Угорщини Ласло Шойому та всім зацікавленим міністерствам. До речі, підтримка та вітання державних установ щодо намірів об’єднання навколо проблем Тиси розміщена на веб-сайті kalandakademia.hu.

"Несподіванкою є те, що люди, які краще за мене знають Тису, саме від "простого спортсмена" очікують на вирішення проблем, – розповідає  екстремал. – Зрозуміло, що ніхто не мав можливості спостерігати у такий короткий час за життям усього басейну Тиси з її проблемами, сподіваннями на майбутнє. Усі, з ким я спілкувався, акцентують увагу на потребі об’єднувати зусилля".

Цьогорічний проект, який стартував 16 квітня, передбачає пробіг від гирла до джерела Чорної Тиси та назад до Сербії. Рухатиметься спортсмен обома берегами річки. Однак це не просто пробіг, а поєднання спортивних і природоохоронних програм заради річки й людей, що біля неї живуть.

"Гідвейгі Пал у нас, на Рахівщині, проведе найбільше часу – з 7 до 11 травня, – розповідає головний спеціаліст із зовнішньоекономічної діяльності управління економіки Рахівської райдержадміністрації Єва Репарук. – Він запрошує взяти участь в акції всіх охочих. Сподівається, що цього року кілька десятків тисяч людей у всіх 5 державах басейну Тиси хто на годину, хто на 50 днів, одні бігом, інші на велосипедах, байдарках, катамаранах чи дельтапланах приєднаються до нього. Посол Тиси запрошує долучитися до пробігу екстремалів зі всього світу".

Пані Єва каже, що всі потрібні формальності вже вирішено: спортсмен завчасно звернувся і до районної влади, і до прикордонників, і до спортивних організацій України. У рамках пробігу він планує зустрітися зі спортивними клубами. Позитивним моментом для Закарпаття є й те, що висвітлюватимуть акцію медіа багатьох європейських країн.

"Це велика можливість пропіарити Рахівщину туристично, – каже пані Репарук. – Хоча, крім позитивних моментів (природа у нас прекрасна), можуть виникнути й негативні – надмір сміття. Гідвейгі Пал сказав, що спробує домовитися з великими світовими брендами, з якими співпрацює, про фінансову підтримку нашого району".

Мова йде про те, щоб інвестувати кошти в проекти з переробки й утилізації твердих побутових відходів. Рахів’яни мають ідею. Великобичківський селищний голова Одарка Зеленко запропонувала Послу Тиси допомогти встановити в Бичкові пристрій для пресування пластику. Тоді пляшки збирали б із берегів річки, пресували б і вивозили на переробку. Таким чином природу можна швидко очистити від сміття. Гідвейгі Пал вже працює в цьому напрямку, шукає донора для проекту.

"Один із слоганів акції – "За чисту воду Тиси", – каже Єва Репарук. – Бо вода – це джерело життя. А навколо цьо­го накручується й розвиток туризму, і збереження унікальності та своєрідності малих поселень, і відродження культурних традицій. Тож ми дуже сподіваємося, що акція допоможе нам вирішити важливі проблеми району".

Ярослав Світлик, `Старий Замок `Паланок`
23 квітня 2009р.

Теги: Тиса, ціаніди, екологія, природа

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини