Віктор Пащенко: Добре, що є вибір, але кожен сам відповідальний за власну долю

Напередодні Воскресіння Христового телеканал "Інтер" спробував урізноманітнити політичне ток-шоу, залучивши до передачі ієрархів різних християнських конфесій і відомих діячів вітчизняного шоу-бізнесу, таким чином змістивши акценти з політичної казуїс­тики у сферу духу й культури.

Віктор Пащенко: Добре, що є вибір, але кожен сам відповідальний за власну долю

Але казуїстики там виявилося зов­сім не менше, бо й церква, і шоу-бізнес є такими ж продуктами суспільства, як і політика. Тому забобони й групові інтереси, амбіції та егоцентризм проявляються тут так само, і сподіватися, що десь існує якась інституція, котра, неначе чарівник, витягне країну з болота, не випадає. Інша річ, що діалог на всіх рівнях, безумовно, корисний, бо він дозволяє діагностувати суспільні болячки, а це, як відомо, вже передбачає 50 % успіху лікування.

До прикладу, В. Литвин розказав про ідею освятити зал Верховної Ради, яка виникла ще у 1992–1993 роках, але не була реалізована тому, що в Україні надто багато конфесій і надання переваги одній могло сприйнятися як приниження інших. Не сказав він, що­правда, про те, що в тодішній Верховній Раді панівне становище мали комуністи, у яких взагалі складні стосунки з релігією. Однак у відповідь ієрарх Православної церкви Московського патріархату зауважив, що ні в Ізраїлі, ні в Італії, ні в Польщі такого питання не виникло б, бо там, мовляв, православних ніколи б не допустили до державної установи, а отже, і в Україні треба діяти так само, спираючись на панівну релігію. Як на це відреагували віряни інших конфесій, залишилося невідомим, але тут ми яскраво бачимо, що прагнення до монополії через використання державної влади є в духовній сфері так само, як і в усіх інших.

Інший приклад зі сфери поп-музики. І. Ліхута розповів, як його й Таїсію Повалій переслідували після поразки В. Януковича на президентських виборах, мовляв, кудись не запрошували, десь викреслювали зі списку учасників концерту і т. д. Але ні його, ні інших провідних шоуменів зовсім не турбує ситуація кланового панування в шоу-бізнесі, коли кілька сімей практично монополізували весь російсько-український культурний простір, використовуючи при цьому зв’язки з державною владою. І, відповідно, за особисте переслідування він сприймає те, що інші конкуренти потіснили його від державного корита, а це ґвалт.

Тобто загалом враження від цих розмов складається таке, що за балачками про право, духовність, культуру приховується непоборне бажання ними керувати, а отже, перебувати і над правом, і над духовністю, і над культурою. Іншими словами, закони я не виконую, бо я їх створюю, духовність потрібна для пастви, а я її проповідую, врешті, і книжки та статті я не читаю, бо я їх пишу. Одне слово, "чукча – не читатель, чукча – писатель". Така суміш невігластва й тоталітарної свідомості і є тим невмирущим драконом, з яким українці десь успішно, а десь ні борються впродовж 17 років, але голови зберігають властивість відростати.

У зв’язку з цим цікаво буде простежити феномен А. Яценюка, який стає дедалі помітнішим фактором в політичному житті країни. Днями "Дзеркало тижня" опублікувало результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, за якими рейтинг екс-спікера лише на відсоток відстає від Ю. Тимошенко, а в разі другого туру він вже її випере­джає. За даними фірми "Демократичне коло", яка близька до М. Томенка, А. Яценюк узагалі виграє від Ю. Тимошенко на 3 %. Хай там як, але такий стан громадської думки, безумовно, вплине на перебіг найближчих виборчих кам­паній і передусім слід очікувати значного переформатування в помаранчевому таборі, який, на відміну від біло-блакитного, значно динамічніший та активніший.

Однак тепер хотілося б зупинитися не на відсотках і шансах на виграш, а на тих мотивах, які стоять за вибором певного кандидата. Бо якраз вони формують політичну відповідальність громадян, від яких, врешті, й залежить, очі­кує нас виправдання надій чи нове розчарування.

Перш за все слід відзначити, що волання про розчарування в помаранчевих ідеалах – це публіцистичний при­йом, який загалом не має нічого спільного з реальністю. Бо насправді ми спостерігаємо зміну окремих персональних рейтингів, хоч у цілому картина спів­відношення європейського, демократичного вибору й орієнтації на пострадянський простір олігархічного капіталізму залишаються незмінні. Це одночасно говорить і про силу, і про недоліки україн­ської політичної ментальності. Позитивним тут є те, що насправді вибір між Ющенком та Януковичем 2004 року був не персональним вибором між двома лідерами, а мав глибинну ментальну основу, яка розчаруванню не піддається. Негативним є те, що прізвища в українській політиці відіграють ще надто велику роль, і за цим часто губиться суть справи, коли особистісна характеристика витісняє з свідомості фундаментальні, стратегічні речі. Іншими словами, більша частина країни прагне цивілізованих, правових суспільних стосунків, але в той же час послуговується патерналістською свідомістю, коли особисту відповідальність перекладає на вождя, проектуючи на нього свої інфантильні надії й недоліки.  У такому сенсі вибір А. Яценюка є доволі адекватним й оптимістичним.

Однак насторожує те, що в певних колах на А. Яценюка покладають надії як на сильну руку, здатну приборкати непокірних і надати преференції своїм. Звичайно, це ж породжує до нього під­вищену агресивність передусім із боку найближчих конкурентів – БЮТу. Проте найбільш неприємним може бути те, що в таку свою місію вже повірив сам Арсеній Петрович. Бо вимоги натовпу – веди нас – спокушають, а зростання рейтингів через телебачення провокують до втрати ґрунту під ногами. У таких обставинах знову дуже легко опинитися у віртуальній реальності, після чого той же натовп спише на кумира всі свої недоліки, і так до нескінченності.

Тому висновок, який напрошується зі всього вінегрету суспільних реалій, один. Добре, що в Україні є полі­тичний, релігійний, культурний вибір. Добре, що в суспільстві живе дискусія, а отже, затребувані інтелект, знання, освіта. Але в кінцевому підсумку кожен сам відповідальний за свою до­лю. Бо президент чи будь-який інший лідер держави в цивілізованих країнах має такі ж обмежені можливості, як лікар чи інженер, підприємець чи фермер, виборець або громадський активіст. Власне, кожен народ заслуговує свого правителя. Звичайно, у свято Воскресі­ння хочеться сподіватися на диво. Але без особистих зусиль Бог ще нікому не допоміг.

Віктор Пащенко, "Старий Замок "Паланок"
23 квітня 2009р.

Теги: Верховна Рада, Яценюк, Литвин, право, духовність, культура

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини