Віктор Ющенко: Програми протипаводкових заходів та відновлення постраждалих від повені територій мають бути профінансовані

Цього вівторка в Івано-Франківську під головуванням Президента України Віктора Ющенка відбулася нарада з питань стану реалізації заходів щодо ліквідації наслідків липневого паводка, що стався минулого року у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях. У нараді взяв участь голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші.

Віктор Ющенко: Програми протипаводкових заходів та відновлення постраждалих від повені територій мають бути профінансовані

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що 2009 рік у контексті подолання наслідків минулорічної повені має бути значною мірою присвячений відбудові втраченої через стихійне лихо інфраструктури, – повідомляє прес-служба Президента України. – При цьому Глава держави наголосив на важливості жорсткого контролю за цільовим використанням коштів, що спрямовуються на ліквідацію наслідків стихії.

 Станом на 15 квітня у постраждалих областях залишилися не відбудованими 30 відсотків зруйнованих та пошкоджених паводком доріг, 42 відсотки – зруйнованих та 15 – пошкоджених мостів, 15% – зруйнованих та 20% – пошкоджених берегоукріплень. "Зроблено дві третини роботи", – констатував Віктор Ющенко, додавши, що йдеться також про незавершений ремонт низки соціальних об`єктів та об`єктів комунального господарства.

 Що стосується Закарпаття, то минулого року лише на виконання протипаводкових заходів та відновлювальних робіт за рахунок різних джерел фінансування в області виконано робіт на суму 229,8 мільйона гривень, в тому числі по лінії Держводгоспу України – на суму 185,4 мільйона гривень. Це дало змогу ввести в експлуатацію 36,5 км захисних дамб, 13,6 км берегоукріплень, відрегулювати понад 3,4 км русел річок і забезпечити захист 26-ти населених пунктів і близько 14,7 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь.

 Треба зазначити, що з 2006 року в області паралельно з державною реалізується регіональна програма протипаводкового захисту на період до 2015 року за рахунок коштів місцевих бюджетів. Її об’єктами зокрема є русла малих річок, потічків,  водовідвідних та внутрігосподарських меліоративних каналів. В цілому в 2008 році таких робіт виконано на 13,7 млн. гривень, що в порівнянні з 2007 роком більше в 1,7 раза.

 Структурними підрозділами Держкомлісу повністю освоєно кошти з держбюджету, зокрема відбудовано 55 із 63 зруйнованих мостів, відновлено 70,3 км зруйнованих лісових доріг, відбудовано 5,3 км із зруйнованих 6,6 км підпірних стінок.

 За кілька днів після паводку в постраждалих районах було забезпечено проїзд всіма шляхами, однак по деяких – за тимчасовою схемою. На повне відновлення доріг та мостів в області необхідно 139,5 млн. гривень, однак фактично Укравтодору профінансовано близько 28,1 мільйона гривень. На 2009 рік потреба області в коштах з державного бюджету становить 111,4 млн. гривень, з яких на капітальні видатки необхідно спрямувати понад 60 мільйонів.

 Щодо фінансування, то на цей рік у державному бюджеті кошти на ліквідації паводку області не заплановано.

 Глава держави оцінив фінансування, передбачене на подолання наслідків паводку у 2009 році як досить непросте та висловив побажання почути з цього приводу доповідь представника міністерства фінансів.

 Водночас Президент України відзначив суттєвий прогрес у питанні забезпечення житлом постраждалого населення. "Практично все, що стосується вирішення питань на рівні родин, реалізовано", – сказав Віктор Ющенко.

 Звертаючись до голів облдержадміністрацій, Президент України звернув увагу на важливість вирішення питання зі скаргами громадян, що ще надходять з приводу виплати їм компенсацій та завданих збитків тощо. З цього приводу Віктор Ющенко наголосив, що найближчим часом місцева влада має провести відповідну інвентаризацію з тим, щоб усі претензії громадян були ретельно розглянуті. "Ми повинні на рівні районних, обласних адміністрацій, органів місцевого самоврядування оперативно провести інвентаризацію і зреагувати на ті претензії, які лишилися по невиконаних підрядниками контрактах (з будівництва)", – сказав Віктор Ющенко. "На це я відводжу 30 днів. Просив би персонально взяти це питання на контроль".

 Глава держави окремо звернув увагу учасників наради на важливості реалізації низки кроків із вдосконалення системи зв`язку та оповіщення у ситуаціях, що вимагають оперативної реакції. Він нагадав, що на серпневому засіданні РНБОУ йшлося про низку базових завдань, які мають бути реалізовані МНС та місцевою владою у цьому контексті.

 Наскільки це важливо, підтвердив досвід Закарпаття. Адже завдяки унікальній спільній українсько-угорській системі автоматизованого спостереження `Тиса`, яка діє в області, вдалося за 2 доби попередити органи місцевого самоврядування про можливий розвиток надзвичайної ситуації та змоделювати можливі зони затоплення. Люди і місцева влада були готові до стихії, що теж дозволило мінімізувати збитки.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації
22 квітня 2009р.

Теги: Ющенко, паводок, ліквідація наслідків, фінансування

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини