Ужгородська міськрада дозволила забудувати зону відпочинку у мікрорайоні "Червениця"

Чиновники залишають цілий мікрорайон "Червениця" без зони відпочинку - на футбольний майданчик, який мешканці створювали власноруч, зараз почали завозити будівельні матеріали.

Ужгородська міськрада дозволила забудувати зону відпочинку у мікрорайоні "Червениця"

Як нам пояснили в міськраді, ця зона відпочинку, оточена лісом (поблизу готелю "Прага"), не знаходилася на обліку, тому на одній із сесій і було прийнято рішення про те, щоб віддати її під забудову. Для цього, як розповіла zakarpatpost.net головний архітектор Ужгорода Олена Стричек, міськрада виділила тридцять земельних ділянок під будівництво житлових будинків у лісовому масиві мікрорайону (одна ділянка - площею приблизно 6 соток). Таким чином буде витіснена і частина лісу, адже галявина в цьому місці не така вже й широка.
 
За словами місцевих мешканців, на цю зону полюють уже не вперше, проте до цього часу їм вдавалося її захистити. Ще в шістдесятих роках у парку, що в районі Червениці, місцеві почали створювати відпочинкову зону, оскільки сама міська рада про це не подбала. На початку 90-х виник перший конфлікт за це місце. Тоді одна із фірм, яка займалася лісонасадженням, хотіла повністю засадити галявину деревами. Проте компроміс тоді знайшли. А цього року ділянку відбирають вже інші. Її забудовують швидше, ніж в мерії встигають розглядати численні скарги городян. Люди називають дії міськради Ужгорода черговим дерибаном землі і кажуть: міськвиконком зробив усе, аби перехопити дорогі території. Спочатку відібрали землю від кооперативу "Магнолія", який займався лісонасадженням, а далі від Ужгородського лісового господарства.
 
Землю виділили під забудову рішенням сесії ще 4 роки тому. Але будівництво розпочалося тільки на початку березня цього року. Місцевий житель Михайло Молчак -  один із перших, хто став на захист невизнаної зони відпочинку.
 
- На місцевому футбольному полі граємо з 60-х років, самі доглядаємо за цим полем, траву косимо, кожну неділю сюди приходить грати практично увесь Ужгород. А зараз хтось прийшов і почав забудовувати єдине місце, де чоловіки можуть займатися спортом, а жінки - погуляти з дітьми, - каже пан Михайло.
 
Не в захваті від забудови й інша мешканка мікрорайону Вікторія:
- У мене двоє дітей, тут у кожного двоє-троє дітей, і це єдине місце, де діти можуть погуляти. У Червениці немає доріг, майданчиків, комунікацій, куди не глянеш – будівельні роботи, і зелені дуже мало, до того ж ми самі доглядаємо за майданчиком, а вони його ще від нас хочуть відібрати.
 
Місцеві вже зверталися і до обласної адміністрації, і в Ужгородську прокуратуру, і безпосередньо до міської ради Ужгорода. Проте поки без реакції. А тим часом прокладена дорога вже вийшла на межі футбольного поля, зелена галявина уся переорана. Начальник управління у справах культури, сім’ї, молоді та спорту Ужгородської міськради Олег Муртазін каже, що про футбольне поле на цьому місці ніколи не чув, а про його забудову (яку, до речі, в міськраді з ним ніхто не погоджував) дізнався вперше від журналістів. З цікавості навіть виїхав на місце будівництва.
 
- Саме від вас я вперше почув про проблемні моменти, і це також моя помилка. На жаль, цей об’єкт не був облікований відділом фізичної культури і спорту за відомих вже причин, бо передача земель лісгоспу до нас відбулася нещодавно, а отже цей майданчик і не міг бути облікованим. Цій зоні відпочинку треба надавати статус, але не тоді, коли вже є генплан будівництва, прокладена дорога, і не мені тепер визначати стратегічне значення даної земельної ділянки, - запевняє Олег Муртазін.
 

Пан Олег каже, що шанси зробити це місце зоною відпочинку примарні, бо гроші вже вкладені, будівництво розпочалося. Але, на його думку, житловий квартал не може залишитися без місця відпочинку і спортивного майданчика, тому він буде звертатися до міського голови. На жаль, рішення тієї сесії, на якій виділили ділянки, в мерії показати відмовилися. А скористатися її сайтом вже неможливо. На початку року його закрили і тим самим приховали від громади і від журналістів прозорість рішень на сесіях міської ради.

Віктор ТАР, Zakarpatpost.net
22 квітня 2009р.

Теги: Червениця, зона відпочинку, міська рада, забудова

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини