Україні потрібна спеціальна державна програма підготовки фахівців з реставрації пам’яток

Проблема збереження культурної спадщини в Україні є однією з найболючіших і найскладніших, проте фахівців з реставрації пам’яток минувшини не вистачає. Про це йшлося на міжнародній конференції "Проблеми підготовки фахівців з охорони та реставрації пам’яток нерухомої спадщини в Україні: існуючий стан та перспективи", організованій Програмою ім. Фулбрайта в Україні за підтримки Посольства США.

Перечин. Храм римо-католицької громади
Перечин. Храм римо-католицької громади
У конференції взяли участь провідні вчені в галузі реставрації і охорони архітектурних і археологічних пам’яток культури зі США, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Польщі, Швеції, Туреччини та України.

Відкриваючи конференцію, директор Програми ім.Фулбрайта в Україні Мирон Стахів зазначив, що йдеться не про те, чи є в Україні талановиті фахівці, а про те, чи їх достатньо. Тож метою конференції, за словами пана Стахіва, є вивчення ситуації щодо підготовки спеціалістів та менеджерів з питань збереження пам’яток архітектури в Україні, а також вироблення рекомендацій для покращення українських освітніх програм у галузі історичної реставрації.

Як поінформував учасників конференції завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету" Львівська політехніка" Микола Бевз, після розвалу Радянського Союзу в Україні не було жодної кафедри, де готували б фахівців з реставрації нерухомої культурної спадщини. Згодом такі кафедри з’явилися у вищих навчальних закладах Києва, Львова, Харкова, Одеси, але у 1997 році спеціальність "реставратор" було вилучено з переліку Міносвіти. В системі освіти України спеціалізація з реставрації є лише на спеціальності "архітектура будівель і споруд". У деяких навчальних закладах готують фахівців з реставрації творів мистецтва і охорони пам"яток, проте вони перважно займаються рухомою спадщиною, а фахівців з реставрації кам"яної чи дерев"яної архітектури катастрофічно не вистачає.

На жаль, найкращі наші реставратори працюють не в Україні, бо в нашій державі ця професія непрестижна, малооплачувана і не забезпечена всім необхідним для праці, визнав голова Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України Микола Жулинський. Лише два українські об"єкти - Києво-Печерська Лавра та заповідник "Софія Київська" внесені до переліку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, проте стан з їх збереженням викликає велике занепокоєння, наголосив М.Жулинський. Річ у тім, що на території Лаври відбувається несанкціонована розбудова монастиря, а у Софії понад 50 років не мінялися комунікації, до того ж під нею проходить транзитний газопровід, що не відповідає нормам збереження пам"яток. "Ми готуємо й інші об"єкти до внесення до списку всесвітньої культурної спадщини, але нам не йдуть назустріч, коли бачать, в якому стані вони перебувають", - сказав М.Жулинський. Він повідомив, що проблеми є і з Кирилівською, і з Андріївською церквами у Києві, відновленням історичної частини Львова та інших міст, не кажучи вже про глибинку. Тож, на думку М.Жулинського, міжнародна конференція - сигнал для України, щоб змінити ставлення до своєї культурної спадщини, а розв"язати проблему можна з допомогою спеціальної державної програми підготовки фахівців з реставрації пам"яток. Підготовка має здійснюватися не тільки в Україні, вважає Микола Жулинський, потрібні стипендії, гранти, практика в центрах, де таку підготовку поставлено на вищий рівень.

Микола Жулинський подякував Посльству США в Україні і Програмі ім.Фулбрайта за ініціативу та допомогу в збереженні культурної спадщини України.

Довідка. Програма ім. Фулбрайта - це найстаріша і найвідоміша у світі програма наукових обмінів Сполучених Штатів Америки. Вона діє з 1946 року, нині - у 140 країнах світу. Радянський Союз відмовлявся від участі в Програмі ім. Фулбрайта, але в 1970-ті роки США своїм коштом впровадили обмін науковцями як один з елементів культурного обміну США-СРСР. Свою діяльність в Україні Програма Фулбрайта розпочала в 1992 році. З 1998 року в Києві діє окремий офіс Фулбрайта. За клопотанням представників Програми ім. Фулбрайта в Україні уряд США надавав гранти у 2002 році - на дослідження і збереження кримськотатарської культурної спадщини, 2005 року - обласним архівам Хмельницької області на придбання спеціального обладнання для відновлення манускриптів, а також на відбудову дерев’яної церкви у с.Холодне Закарпатської області та на розкопки козацьких фортець у Нікополі.
17 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини