Закарпаття: У Виноградові "розгорілися" шпигунські пристрасті

14 квітня цього року мешканці м.Виноградова (Закарпатська область) обідньої пори стали свідками незвичного вже в останній час пожвавлення діяльності правоохоронних органів.

Закарпаття: У Виноградові "розгорілися" шпигунські пристрасті

Місце пригоди теж викликало закономірний подив – працівники міліції заповнили приміщення та терасу кафе "Еліза", що розтащоване неподалік місцевого райвідділу. Цікавим було те, що дії правоохоронців мали для присутніх незрозумілий та хаотичний характер – міліціянти або ж забезпечували охорону двох громадян, які в цей час смачно обідали та попивали холодне пиво, або навпаки – здійснювали їх конвоювання. Інтерес присутніх загострював і той факт, що при спробі сфотографувати цих загадкових особистостей, ті звичними та вправними рухами закривали свої обличчя. Такий флегматичний променад працівників органів внутрішніх справ (які очевидно не знали, що їм робити) тривав до приїзду представників районного відділу СБУ. Тільки тоді невідомих поважно провели до будівлі Виноградівського РВ ГУМВС України в Закарпатській області. При цьому співробітники міліції мали вигляд дуже ображених на весь всесвіт людей.

Що ж спричинило такий сплеск активності місцевої міліції (який чомусь дуже швидко зник)? На жаль, викладене вище не є результатом діяльності правоохоронців – ті просто були змушені реагувати на виклик голови Виноградівської районної ради. Виявляється у наш час функції МВС вже виконують органи місцевого самоврядування, що має приємно здивувати пана Луценка Ю.В., який очолює згадане відомство. Так, цього ж дня до районної ради надійшла інформація про зрив учбового процесу та використання приміщень міської ЗОШ №3 невідомими особами, характер дій яких був невизначений. Інформація навіть про щось подібне у районних відділах освіти та внутрішніх справ була відсутня. 

Зважаючи на специфіку навчально-виховного процесу та з метою забезпечення належних умов здобуття освіти працівниками районної ради та представниками депутатського корпусу було відвідано комунальний загальноосвітній заклад. Пояснення працівників школи неприємно вразили – виявляється кабінет інформатики вже другий тиждень поспіль "орендують" громадяни, які представилися співробітниками УБОЗу та переконали керівництво навчального закладу в законності своїх дій та відсутності потреби погоджувати проведення таких з органами управління освітою. 

За такої ситуації представники територіальної громади були змушені чекати появи борців з організованою злочинністю. Подальший перебіг подій відбувався в найкращих традиціях Голлівуду – виявивши на "своєму" робочому місці незнайомих йому людей правоохоронець одразу кинувся тікати і виявив неабияку спритність у зачиненні за собою всіх наявних шкільних дверей. З грюкотом покинувши шкільну територію міліціонер на спринтерській швидкості помчав містом. Однак фізична підготовка працівника "щита і меча" виявилася гіршою за аналогічну місцевих управлінців, які наздогнали його у вже згаданому кафе "Еліза", де той вимушено приєднався до свого колеги. Тут інтрига набула подальшого непередбачуваного розвитку – виявилося, що міліціянт можливо зовсім не міліціянт – оскільки представитися та пояснити мету свого періодичного перебування в учбовому закладі громадянин та його товариш відмовилися.

Тут вже довелося викликати справжніх працівників органів внутрішніх справ та їх колег з служби безпеки. Подальший розвиток подій описаний вище та став редакційним початком цієї шпигунської історії.
 Надалі слід відзначити оперативність та професійність дій співробітників СБ України. Вже за кілька годин ними у кабінеті інформатики Виноградівської ЗОШ №3 було виявленого сторонню валізу з невідомим вмістом, яка була вилучена слідчо-оперативною групою.

Сюрпризом стала знахідка шпигунських технічних засобів для проведення прихованого аудіо- та відео- спостереження у будівлі розташованого неподалік КП "Виноградівське РБТІ".
 Відкидаючи доцільність та потребу стеження за школярами та їх викладачами (хоча сумніви залишаються), робимо перший висновок – нагляд проводився за працівниками комунального підприємства. Враховуючи високий технічний рівень налагодження системи спостереження, імовірний другий висновок – нагляд таки було організовано УБОЗ ГУМВС України в Закарпатській області.

Відповідно до ч.2 ст.8 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" застосування технічних засобів одержання інформації проводиться за рішенням суду та виключно з метою запобігти злочинові чи з’ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншим способом одержати інформацію неможливо. З контексту висловленого виникає два запитання: яку кримінальну загрозу суспільству наразі несуть працівники РБТІ? хто і коли санкціонував проведення згаданої оперативно-розшукової діяльності? Відповіді на ці питання мають дати власне самі правоохоронні органи – відповідні заяви направлено до Виноградівського РВ ГУМВС України в Закарпатській області, Виноградівського РВ УСБУ України в Закарпатській області, прокуратури Виноградівського району.

Однак тінь сумніву таки постає:

- якщо обласний УБОЗ діє виключно в рамках чинного законодавства – чи мала б місце взагалі ця історія?

- якщо міліціонер виконує свої службові обов`язки – чи буде він як злочинець втікати від працівників та депутатів районної ради?

- якщо оперативний нагляд санкціоновано – чи була б потреба вживати заходів по його виявленню та знешкодженню?

Міністр внутрішніх справ п.Луценко Ю.В. останнім часом аж надто популізував діяльність міністерства у сфері боротьби з злочинами, що вчиняються службовими особами. Хоча власне відомство, певно, залишилося поза увагою урядовця. І той рівень довіри населення до МВС, який рекламується, не відповідатиме оприлюдненому, якщо закон та права громадян порушуватимуть самі міліціянти. Крім того, поточного року урядом України запроваджено жорстку економію в бюджетній сфері. Але очевидно ці популістичні заходи не охоплюють МВС. Двотижневе спостереження за звичайним суб`єктом господарювання з використанням складних технічних засобів та залученням певної кількості співробітників (які в цей час могли б справді боротися з злочинністю) без належних на те підстав аж ніяк не вписується в рамки цільового, економного та ефективного використання коштів. Є надія, що висловлена критика буде врахована у подальшій роботі високопосадовців МВС та прийнята з розумінням.

Залишається ще один недосліджений аспект цієї історії – моральний – використання правоохоронцями у своїй діяльності навчального закладу. Однак цю сторону питання, зважаючи на її делікатність, у рамках порушеного питання розглядати не будемо.

Далі буде …?

Сайт Виноградівської районної ради
16 квітня 2009р.

Теги: Виноградово, шпигуни, пристрасті, МВС, СБУ

Коментарі

Zhuk 2009-04-17 / 13:41:00
Re: Васьок! Дивлячись на твої коментарі та імя - думаєш - дауни не тільки серед ментів.

Петро Павлович 2009-04-17 / 13:29:00
Хабарництво, ось яка мета нагляду. Не ділишся з іншими ось тобі і камера.

Братуха 2009-04-17 / 13:26:00
Такий нагляд за школярами і вчителями це просто абсурд! Це вели мабуть нагляд за особою яка багато кому напакостила і робить незаконні дії!!! Важко не здогадатись за ким :)))

_Васьок 2009-04-16 / 17:44:00
А хіба менти можуть, хоч шось робити законно? Там же, в основному, одні дауни.

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини