Олег Гаваші: Майбутнє — за альтернативними джерелами енергії (ФОТО)

У п’ятницю, 10 квітня, голова облдержадміністрації Олег Гаваші під час робочої поїздки Рахівщиною відвідав одне з найпотужніших деревообробних підприємств району – ТОВ "Сведвуд Україна", яке розміщено в селищі Великий Бичків. Керівник краю ознайомився з роботою підприємства та досвідом використання відходів деревообробки як альтернативного джерела енергії.

Олег Гаваші: Майбутнє — за альтернативними джерелами  енергії (ФОТО)

Питання переходу на  альтернативні джерела енергії стало особливо актуальним цього опалювального сезону, коли ціни на енергоносії, в тому числі й на газ, знову пішли вгору. Чимало підприємств краю, в першу чергу це стосується деревообробних, вже перейшли на використання біопалива. Так, на "Сведвуді" компанія побудувала котельню, що працює на відходах деревообробки. Також тут вже не один рік виготовляють паливні брикети, які майже стовідсотково експортують в Німеччину. Генеральний директор ТОВ "Сведвуд Україна" Радислав Ковальчик повідомив, що за місяць на підприємстві виготовляють близько 600 тонн брикетів.

    – На деревообробних підприємствах Європи відходів практично не продукують, бо це насамперед цінна сировина для біопалива, – розповідає Радислав Ковальчик. – На "Сведвуді" вся тирса та тріска теж приносить підприємству додаткові прибутки. Завдяки котлам, які працюють на деревині, підприємство забезпечено технологічною парою для сушильного та пропарювального цехів.

  Загалом два структурні підрозділи, які працюють в Бичкові, – "Сведвуд Проза" та "Сведвуд Карпати" – займаються виробництвом столів, різних видів робочих поверхонь для кухні. Продукцію експортують в країни Євросоюзу, Японію, Австралію та Нову Зеландію. Майже всю сировину "Сведвуд" купує на Закарпатті. Основним постачальником є Великобичквіський держлісгосп. Щомісяця компанія закупляє й переробляє понад 5 тисяч кубічних метрів бука. На підприємстві працюють майже 700 працівників, в основному з Великого Бичкова та навколишніх сіл. Лише за останній рік "Сведвуд" сплатило до всіх бюджетів понад 8 мільйонів податків. Загалом, за  14 років роботи на Закарпатті шведські інвестори вклали в розвиток підприємств понад 30 млн. доларів, цього року, попри кризу, планують інвестувати ще понад 2 мільйони. Адміністративний директор компанії Віктор Костів повідомив, що на "Сведвуді" планується розширити асортимент продукції, а також запровадити нову унікальну технологію забарвлення сировини.

Під час спілкування з головою облдержадміністрації представники компанії поскаржилися на проблеми з повернення податку на додану вартість.

– З листопада минулого року "Сведвуду" не повернуто жодної гривні ПДВ, – каже Віктор Костів. – Загалом підприємству боргують 10,5 млн. гривень, через що йде "вимивання" оборотних коштів компанії.

Майбутнє — за альтернативними джерелами енергіїГолова облдержадміністрації Олег Гаваші повідомив, що питання повернення податку на додану вартість перебуває на особливому контролі в обласної влади. Керівництво області цього року вже неодноразово зверталося до уряду з цими питаннями. Ситуація з поверненням ПДВ дещо поліпшилася у березні, але загалом проблема залишається актуальною для багатьох підприємств краю, які працюють на експорт.

Щодо застосування біопалива, яке виробляється деревообробними підприємствами краю, то Олег Гаваші зазначив, що його потрібно більш активно застосовувати як альтернативу традиційним енергоносіям. На сьогодні від діяльності підприємств лісової галузі в області утворюється близько 480 тисяч кубометрів відходів. Тільки завдяки тому, що всі великі деревообробні підприємства вже опалюються відходами – тирсою та стружкою, Закарпаття за рік економить понад 20 мільйона кубометрів природного газу.

– В гірських районах області, в тому числі і Рахівському, де газу нема в жодному населеному пункті, використання паливних брикетів, гранул, пелет на сьогодні є одним із найбільш оптимальних варіантів для обігріву бюджетних установ, соціальних закладів та й загалом приватних будників, –вважає Олег Гаваші. – В області необхідно якнайшвидше розпочати перехід на альтернативні види опалення, тим більше, що сировиною для виготовлення біопалива Закарпаття надзвичайно багате.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації
13 квітня 2009р.

Теги: Рахів, Сведбуд, альтернативні джерела енергії

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини