Закарпаття: Весняна толока стартувала на Ужгородщині

Згідно з Указом Президента України „Про проведення весняних толок у 2009 році” та відповідних розпоряджень перших керівників краю – Михайла Кічковського та Олега Гаваші реалізація намічених завдань на Ужгородщині стартувала.

Весняна толока стартувала на Ужгородщині
Весняна толока стартувала на Ужгородщині

Нинішнього року у районі заплановано посадити загалом понад 5 тисяч саджанців та кущів з метою озеленення населених пунктів, надання їм належного естетичного вигляду. Посильну участь, як підкреслила начальник оргвідділу райради Галина Барканова, у весняних толоках беруть працівники органів місцевого самоврядування та депутати всіх рівнів. Їх проведення фінансується із місцевого бюджету, а саджанці дерев і кущів готують лісництва. В.о.директора ДП „Ужгородський лісгосп” Василь Кий розповів, що цьогоріч для весняної толоки на потреби району буде виділено 2960 штук посадкового матеріалу. Значну роботу в його підготовці для озеленення с. Паладь-Комарівці здійснили лісничий В. Доброньського лісництва Володимир Войтович та його помічник Валентин Геккер, які, до, слова, взяли й безпосередню участь в закладанні парку.

     Так от, працівники районних держадміністрації та ради, окремих державних структур, депутати виїхали в с. Паладь-Комарівці, щоб власними руками закласти новий парк у центрі села. День видався плідним. Учасники акції посадили на площі 30 соток близько 300 саджанців липи, берези, сосни, ясеня, верби, дикої черешні, горіха тощо.

     Завзято працювали голова РДА, депутат облради Анатолій Колібаба та голова райради Михайло Фединець, їх заступники, депутати районної ради, а це – Адальберт Ковач, Степан Мацк, Анатолій Черниченко, керівник апарату РДА Андрій Німець, керуючий справами райради Йосип Мадяр, голова МДПІ Тарас Триндяк та ін. Відчувалось, що вони підтримують давні традиції праці на землі. І хоч вона важка, та втома від неї радісна, бо результат очевидний – молоді деревцята на очах бадьоро, струнко тягнулися уверх, які тішитимуть людей не один рік.

     Як розповів Анатолій Колібаба, районна влада, депутати за останні три роки 8 разів виїжджали в різні села району, зокрема, В. Добронь, Петрівку, Кам’яницю та інші, щоб допомогти громадам в озелененні та облагородженні населених пунктів. Важливо, аби самоврядні громади зберегти, виростили саджанці, не допустити засмічень та продовжити добрий почин.

     Слід зазначити, що паладькомарівці активно включилися в місячник благоустрою села. Вони зустріли учасників толоки охайно прибраними вулицями, обрізаними та побіленими деревами, впорядкованими територіями навколо державних установ.

     У день закладання парку молоді саджанці туї вилюдніли і навпроти сільської ради. На добру пам’ять про себе їх посадили: голова райради Михайло Фединець та старійшина депутатського корпусу, житель села, виконавчий голова ДСУУ Бейла Сані, якому напередодні виповнилось 65 років. До речі, учасники дійства завершили толоку з добрим настроєм, щиро вітаючи іменинника з пам’ятною датою, зичили нових звитяг і здоров’я.

     Зазеленіла дивовижна алея і навпроти сільської школи, і на шкільному подвір’ї, де заклали один ряд каштанів. Користуючись нагодою, Анатолій Колібаба, Михайло Фединець та їх заступники оглянули територію ЗОШ, наявні будівлі, спортивні майданчики тощо. Під час обміну думками з директором школи Катериною Береш керівники району внесли ряд слушних пропозицій щодо раціонального використання приміщень, інвентаря, пообіцяли допомогти із встановленням на території навчального закладу шкільних лавиць – як без них.

     А тим часом до перших осіб та депутатів району з окремими питаннями підходили мешканці села. На порушені проблеми одержували вичерпні відповіді.

     На завершення толоки сільський голова Йосиф Іллар щиро подякував владі та депутатам за допомогу, пообіцяв, що громада доглядатиме саджанці, роститиме їх по-господарськи, а Бейла Сані запросив учасників акції навідатись у Паладь-Комарівці через півроку: щоб узяти участь у традиційній осінній толоці й водночас оцінити результати весняної. На той час нині посаджені алеї щедро буятимуть.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
08 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, весняна толока

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини