Віталій Максимов залишиться на посаді начальника міліції Львівської області, незважаючи на вбивство Богдана Дацка

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко не планує кадрових змін у керівництві львівської міліції. Про це міністр сказав сьогодні під час свого перебування у Львові.

Богдан ДАЦКО
Богдан ДАЦКО
"Я не буду вигороджувати себе шляхом зняття начальника обласної міліції Львівщини Віталія Максимова і керівників ключових підрозділів у зв'язку з криміногенною ситуацією, що склалася на Львівщині», – заявив міністр.

Міністр зазначив, що у порівнянні з минулими роками кількість вбивств на Львівщині в цілому зменшилася. А стосовно резонансних справ, то вже є свідки у справі вбивства гендиректора ТзОВ «Галімпекс» Богдана Дацка. За його словами, розробляється 6 версій цього злочину. Він також повідомив, що поставив умову під час сьогоднішньої оперативної наради щодо негайного розслудвання цього резонансного вбивства.

Як повідомляв "Закарпаття online", вчора вранці у Львові було скоєно вбивство генерального директора ТзОВ «Галімпекс» – Львівський склодзеркальний завод Богдана Дацка, який є, окрім іншого, також власником одного із заводів у Закарпатській області.

Вчора ж на прес-конференції у Львові заступник голови Львівської обласної ради, голова ЛОО партії «Батьківщина» Іван ДЕНЬКОВИЧ, коментуючи під час прес-конференції це вбивство, сказав наступне:

"Я не вірю в розслідування цієї справи. Все закінчиться тим же, чим завершилося розслідування справи про вбивство Степана Сенчука."

А присутній на прес-конференції перший заступник голови фракції БЮТ ЛОР Ігор ДЕРЖКО, підкреслив:

"Якщо стріляють у бізнесменів, то це означає, що в області є великий сектор тіньової економіки. Це є свідченням того, що виконавча влада неефективно працює, не є арбітром. Стає зрозуміло, що тіньові схеми беруть гору над легальними. Тому не лише правоохоронці, а й виконавча влада повинна нести відповідальність за стан справ в області та криміногенну ситуацію".

КОЕНТАРІ від "ЗІКу":

За підрахунками експертів, оборот ринку ялинкових прикрас у Європі за рік становить 400 мільйонів євро. За даними тижневика «Галицькі контракти», частка ТзОВ «Галімпекс-Склодзеркальний завод» на цьому ринку – 35%. Це близько 170 мільйонів євро, або понад 1 мільярд гривень на рік. Це попри те, що завод, яким ще досьогодні керував Богдан Дацко, працює й на українському, американському та інших ринках…

«Ранок 26 жовтня надто нагадав аналогічний сонячний день 29 листопада минулого року: «Ви чули?», «Ти вже знаєш?», «Та не може бути!». Тоді в Брюховичах розстріляли голову спостережної ради корпорації «ЕкоЛан» Степана Сенчука. Не минуло й року, як знову резонансний злочин – замах на генерального директора ТзОВ «Шувар», заступника голови фракції БЮТ Львівської міської ради Романа Федишина. Об’єкт замаху вцілів, але наслідки його не менш трагічні: від вибуху автомобіля загинула ні в чому не винна чотирнадцятирічна дівчинка», – писав ЗІК менш ніж три тижні тому, 27 жовтня. На жаль, знову кляте дежавю (щоправда, день похмурий): 14 листопада, близько 8 години ранку на прохідній ТзОВ «Галімпекс-Склодзеркальний завод» на вулиці Балабана, 14 у Львові невідомий з пістолета розстріляв генерального директора цього підприємства Богдана Дацка.

Це вже четвертий резонансний замах у Львові за останній рік – рік, коли в області за криміногенну ситуацію відповідає начальник УМВС України у Львівській області Віталій Максимов та голова Львівської ОДА Петро Олійник. Саме Петро Олійник, котрий нещодавно наголосив: «Мене взагалі не цікавить питання, буду чи не буду я губернатором. Мене цікавить, яким головою обласної адміністрації я буду, чи буду я мати повноваження, чи буду впливати на кадрову, економічну політику. Якщо я не впливатиму на такі речі, тоді ця посада мене не цікавить». Взагалі Петро Михайлович не раз наголошував на тому, що керівники відомств подвійного підпорядкування в області повинні бути призначеними і є призначеними за його згоди. Не винятком, а радше прикладом, є генерал Максимов.

Вбивство Богдана Дацка підтвердило дивну тенденцію останніх замахів на підприємців Львова: усі вони відбуваються під час зміни політичної влади в державі. Степан Сенчук та Ярослав Вовчак були вбиті через рік після Помаранчевої революції і цілковитої зміни влади в країні. Замах же на Романа Федишина та розстріл Богдана Дацка сталися в акурат після остаточного реваншу Партії регіонів.

Про що це може свідчити? Перш за все, слід наголосити, що часті зміни влади в Україні дезорганізовують та розбалансовують ситуацію на місцях, вносять дисбаланс в бізнес-середовища. Та найголовніше: жодна влада фактично не займається роботою з правоохоронними органами. Попри матеріальну скруту (гроші на святкування енної річниці міста – є, а от на бензин міліції – а навіщо?), правоохоронці морально не готові до системної боротьби зі злочинністю: ну не можуть керівники, скажімо, УМВС України у Львівській області нормально працювати, не знаючи, буде завтра Луценко міністром чи ні. Якщо ні, то хто буде на його посаді). А державна і місцева влади реально усіма цими питаннями взагалі не займаються.

Варто наголосити, що обласна влада навіть не намагається виокремити для себе проблемні місця на бізнесовій та економічній ниві Львівщини. З огляду на останні події можемо сміливо констатувати: виконавча влада області абсолютно не володіє реальною ситуацією в економічному секторі регіону. Адже ні Олійник, ні його команда, володіючи повнотою влади в області, не можуть попередити ймовірні конфлікти в бізнес-середовищах. Влада просто не має реальної оцінки економічної ситуації в області, відтак не може через адміністративні, силові та агентурні важелі впливу попередити можливі криваві способи перерозподілу бізнесу, власності, майна, землі. Нехай це не так стосується ситуації з ринком «Шувар» та Романом Федишиним, бо базар завше залишиться базаром, де з рук в руки течуть живі гроші. Але вбивство гендиректора ТзОВ «Галімпекс-Склодзеркальний завод», 97% продукції якого експортувалося, яскраво свідчить про те, що влада не може прорахувати, де в економіці області можуть бути проблемні місця.

Відтак міліція насправді просто не готова до роботи з попередження таких злочинів. Згадаймо ситуацію з вбивством Степан Сенчука. Під час кожної публічної заяви Віталій Максимов наголошував, що вбивць Степана Романовича от-от знайдуть. Петро Олійник же заявив, що керівництво УМВСУ піде у відставку, якщо за десять днів не буде знайдено вбивць. А що маємо зараз? Максимов – на посаді, вбивць – не знайдено, Олійник з Максимовим працюють нормально, а Луценко заявляє, що претензій до Максимова не має. Маємо приклад «чудової взаємодії» органів влади між собою. Плюс констатуємо, що силовики в особі Максимова займаються одним видом популізму, а влада в особі Олійника та Луценка – іншим. А політичні сили лише з цього користають, заробляючи для себе криваві дивіденди.

З огляду на усе вищесказане, висновок зринає сам собою: місцеві органи виконавчої влади (президентська вертикаль, силовики, депутатський корпус) професійно не готові протистояти викликам, які вони отримали на Львівщині протягом останніх років. Зокрема, щодо попередження та розслідування резонансних замахів на відомих бізнесменів.

Не виключено, що в усій цій ситуації на Львівщині крайнім зроблять Віталія Максимова. Але це, фактично, буде окозамилюванням, призначенням офірного цапа, бажанням приховати справжні системні причини розгулу бандитизму на Львівщині. Бандитизму та кримінальних структур, які, власне, своїм способом прагнуть перехопити вплив на підприємців, котрі мають великі грошові обороти та є монополістами у своїх галузях.

Політичні версії вбивства Богдана Дацка навряд чи варто розглядати попри те, що він до президентських виборів 2004 року був членом СДПУ(О), а під час парламентських 2006 – членом ВО «Батьківщина». По-перше, люди, які знали Богдана Дацка особисто, стверджують, що він не мав політичних амбіцій. По-друге, ті ж знаючі люди наголошують, що панові Дацку було легко домовитися за місце у списку не лише до обласної чи міської, а й до Верховної Ради. Але, як бачимо, він не ходив з депутатським значком на лацкані піджака. Тим паче, ніколи не було жодної інформації, що він фінансував ту чи іншу політичну групу.

Отже, найвірогіднішою версією може бути: а) спроба перехопити вплив на прибуткове підприємство, б) непорозуміння зі співзасновниками, в) усунення неугодного конкурента на ринку землі та нерухомості у Львові. Щодо третього, то поінформовані джерела стверджують, що Богдан Дацко збирався інвестувати кошти в ринок нерухомості та землі у Львові. Тобто стати потужним гравцем на цьому ринку.
"ЗІК"
15 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини