Закарпаття: У Мукачеві пройшов Тиждень дитячого читання

Всеукраїнський тиждень дитячого читання тривав з 23 березня до 2 квітня. У приміщенні Мукачівської міської центральної бібліотеки, а також у трьох її філіалах хлопчики й дівчата мали нагоду поспілкуватися з авторами книг для дітей. Тут бібліотекарі знайомили юних читачів з новими виданнями, влаштовували для них інтелектуальні брейн-ринги, повчально-розважальні вікторини, просто залучали до читання.

Закарпаття: У Мукачеві пройшов Тиждень дитячого читання

Заздалегідь підготувалися до свята дитячої книги і в росвигівському філіалі центральної бібліотеки. Тетяна Григорівна Де-м'янчук разом з Наталією Василівною Карпинець розробили захоплюючий сценарій, належно оформили приміщення. Хоч варто сказати, що в читальному залі є і постійні стендові експозиції та альманахи з інформацією про історичні й пам'ятні дати, про духовну й культурну спадщину Мукачева, а також виставки, присвячені ювілеям видатних письменників. Привертають увагу різнокольорові дитячі малюнки та... розкішні живі квіти.

Читальний зал сьомого філіалу переповнили вихованці дошкільного навчального закладу № 8. Малят супроводжували вихователі Олена Віталіївна Гузь та Оксана Василівна Прийме. Вела програму бібліотекар Тетяна Григорівна Дем'янчук. В спілкуванні з присутніми вона виявила обізнаність, тактовність, старанність та самовідданість бібліотечній справі. А сяючі очі й щасливі Посмішки дітвори були цьому підтвердженням. Далі дошкільнятам читали вірші учні тринадцятої та одинадцятої шкіл: Каріна Горзов, Настя Дулова, Тамара Шевчук, Руслан Бапаж, Крістіна Малеш, Юля Тодося, Людмила Балаж та інші.

Жваві й допитливі дошкільнята добре орієнтуються в межах відведеної для них програми, а це - висока оцінка старанням їх вихователів, які привчають діток аналізувати почуте зі сторінок книжки, спонукають до самостійного мислення.

- Не завжди вдається зацікавити малят книгою, - сказала Олена Гузь. - Інколи доводиться переконувати їх, що саме книга допоможе побачити й полюбити красу навкруг себе, навчить спілкуватися, дружити, а згодом допоможе вибрати професію.

З колегою погодилася й Оксана Прийма. Та ще й додала:

- Ми зобов'язані подбати про те, щоб наші вихованці вільно переповідали казки, чітко декламували вірші письменників минулого століття й сучасних авторів, маємо навчити дітей любити Україну, шанувати людей і, звісно, не цуратися роботи...

Період підготовки дітей до школи, хоч і складний, проте змістовний, цікавий, і дітки не підвели своїх виховательок: інтелектуальна гра, яку для малечі організували бібліотекарі, тривала довше, аніж передбачалося. Дошкільнята з ентузіазмом вигукували імена героїв казок, легко відгадували чий та з якої казки одяг або взуття, що були зображені на малюнку; навіть зголошувалися розповідати казки.

Наприкінці свята Олена Віталіївна зібрала малят біля стендів, де розтлумачувала своїм вихованцям зміст і значення фотознімків. Діти багато запитували і виходили з читального залу вельми неохоче.

- Найближчим часом вони повернуться до бібліотеки вже з батьками, бабусями чи дідусями, - запевнила методист Мукачівської міської центральної бібліотеки Лариса Дмитрівна Барлет, - і стануть активними читачами.
Лариса Дмитрівна саме шукала джерела потрібної інформації для дорослого відвідувача бібліотеки. Вона переглянула з півтора десятка книг, поки відстежипа кілька найзмістовні-ших і найновіших текстів, які й запропонувала читачеві.

Безперечно, бібліотека - живильне середовище для польоту творчої фантазії. А лагідність, веселкова барвистість художнього слова, щирість почуттів на сторінках, зокрема, дитячої книжки - не тільки зачарують, але й збагатять знаннями, свіжістю думки.

Маргарита Меденці, м.Мукачево
06 квітня 2009р.

Теги: Мукачево, тиждень, дитяча книга

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини