Віталій Яценюк: "Без змін у свідомості побороти таке явище, як корупція, неможливо"

Так вважає начальник відділу по боротьбі з корупцією в органах державної податкової служби ДПА у Закарпатській області.

Начальник відділу по боротьбі з корупцією в органах  державної податкової служби ДПА у Закарпатській області Віталій Яценюк
Начальник відділу по боротьбі з корупцією в органах державної податкової служби ДПА у Закарпатській області Віталій Яценюк

Про корупцію в Україні говорять давно і майже всі: від простих громадян до політиків. Для боротьби з цим явищем на державному рівні прийнято відповідні закони, концепції та програми. Однак масштаби корупції, на думку наших співвітчизників, залишаються ще досить великими. Поширеною і, на жаль, небезпідставною є думка, що податкова – це відомство, де загроза проявів корупції є досить високою. Тому діяльність підрозділів по боротьбі з корупцією, які діють у кожній обласній ДПА, є надзвичайно важливою. Основне завдання, що стоїть перед таким підрозділом - виявляти факти і запобігати проявам корупції серед податківців, не допускати до роботи в органах податкової служби випадкових і несумлінних людей.
 
- Віталію Антоновичу, пройшло не так багато часу з дня вашого призначення, говорити про якісь досягнення було б щонайменше несерйозно. Для початку, які ваші перші враження від роботи на Закарпатті?

- Враження тільки позитивні. І від колективу облДПА, хоча я мало з ким встиг поспілкуватися в службовій діяльності, і від колективу відділу по боротьбі з корупцією.
 
-  Якими  принципами  керуєтеся у своїй роботі?

- Основний принцип моєї роботи - насамперед формую власну думку про людей, а тільки згодом починаю прислухатися і враховую думку інших. Лише з таким підходом роблю висновки про моральні і ділові якості кожного працівника, незалежно від того, чи це працівник відділу по боротьбі з корупцією, чи працівник ДПА в області.
 
- Періодична ротація кадрів, як зазначено у методичних рекомендаціях з питань запобігання та протидії корупції, повинна сприяти запобіганню проявів корупції серед держслужбовців. Ви з цим погоджуєтеся?

- Якщо ця ротація системна, виважена, продумана, вона, безперечно, має свій позитивний вплив на службову діяльність і взагалі на досягнення позитивного результату органами державної податкової служби. Однак лише у випадку, якщо не призводить до дисбалансу в колективах і не є дуже частою. Адже кожна зміна керівника – завжди стрес як і для самого керівника, так і для колективу, у який він приходить. Потрібен час для пізнання один одного, звикання до методів роботи, вимог, тому ротації не можуть бути надто частими.
 
- Наскільки сьогодні можна говорити про ефективність боротьби з корупцією?

- У своїй діяльності ми приділяємо дуже велику увагу профілактиці таких проявів, як корупція і хабарництво. Це є однією з вимог керівництва ДПА України. Під профілактичними заходами маю на увазі виступи в колективах, публікації в пресі, популяризацію роботи підрозділу по боротьбі з корупцією, а також телефон довіри (0312 3 52 70), який, хочу наголосити, працює цілодобово.
 
Без змін у свідомості побороти таке явище, як корупція, неможливо. Ми повинні виховати у людей переконання, що будь-який корупціонер рано чи пізно відповідатиме перед законом, і відповідатиме по всій суворості Закону. Звичайно, документувати деякі корупційні діяння дуже складно, бо їх не хочуть оприлюднювати ні той, хто дає хабар, ні той, хто бере. Тому суспільство разом із правоохоронними органами повинно протистояти і проявити нетерпимість до корупції.
 
У моїй службовій діяльності бували випадки, коли громадянин, обурений тими чи іншими діями посадовців, звертається до нас на телефон довіри, але при безпосередньому контакті під впливом різних чинників відмовляється від написання офіційних заяв, скарг. Проте у той же час думає, що нам достатньо, образно кажучи, помахати пальцем цьому корупціонеру, сказати: "Не роби так більше", і він перестане це робити. Так не буває. Якщо корупціонеру сходить з рук ситуація, коли людина відмовляється офіційно звертатися до правоохоронних органів, тоді сама людина стає мимовільним учасником подальших корупційних діянь порушника. Адже з її допомогою цей посадовець і далі продовжуватиме здійснювати функції держави та "обдирати" інших людей.
 
Я би ще раз хотів наголосити на важливості функціонування телефону довіри. Закликаю громадян звертатися до нас безпосередньо. Якщо ж вони не впевнені у нашій ефективній реакції на їхні заяви, можна звертатися безпосередньо до Управління по боротьбі з корупцію ДПА України (044 272 24 89). Якщо приватний підприємець чи посадова особа вважає, що стосовно нього чи очолюваного ним підприємства податківці вчинили незаконно або виставляють незаконні претензії – сигналізуйте. При зверненні громадян ми гарантуємо конфіденційність. Однак велике прохання: не звертайтеся анонімно, представляйтеся, підписуйте листи, як того вимагає Закон. Тільки в такому випадку ми зможемо допомогти, довести справу до логічного кінця і покарати порушника.
 

- Маємо сьогодні у суспільстві парадоксальну ситуацію: з одного боку, більшість людей засуджує корупцію, з іншого – ця ж більшість бере в ній безпосередню участь, вирішуючи таким чином якісь свої питання. Як бути?

- На моє глибоке переконання, якщо кожен для себе вирішить, що корупція як явище є неприпустимим і неприйнятним (як у службовій діяльності, так і в повсякденному житті), тоді ми зможемо мінімізувати це явище в органах влади, якщо не подолати його взагалі. Тому наше основне завдання, знову повторюся, – залучення широких верств громадськості до подолання проявів корупції. Оскільки реально сьогодні корупція – це один із факторів, який становить загрозу національній безпеці держави. Корумпованого чиновника може купити будь-хто. А коли він потрапить у залежність від кримінальних елементів, то він стане не слугою народу, а рабом у руках злочинців. Тому це явище носить вже набагато серйозніший характер, ніж просто те, що хтось із допомогою хабара  вирішує свої дрібні бізнесові інтереси.
 
- Чи достатньо у підрозділів по боротьбі з корупцією важелів для протидії цьому явищу?

- Реально та об’єктивно наше завдання — створити нормальні умови функціонування податкових органів. Також однією з функцій нашого підрозділу є захист працівників податкової служби та членів їх сімей, адже для тиску на людину можуть використовуватися різні методи.

Законом нам надані широкі повноваження, у тому числі у межах Закону "Про оперативно-розшукову діяльність" і в цілому як правоохоронному органу. Також за участю УБК ДПА України та регіональних підрозділів зараз готуються зміни до Закону "Про боротьбу з корупцією", до Кодексу про адмінправопорушення, до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексу з тим, щоби і посилити ступінь відповідальності корупціонерів перед суспільством, і унеможливити їх подальше перебування на державницьких посадах. Адже якщо ми просто притягнемо корупціонера до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, то він заплатить той штраф у розмірі 255 чи 425 грн. і далі залишиться на своїй посаді, і далі зловживатиме. Ефект від такої боротьби з корупцією нульовий.
 
Тому керівництво ДПА та Управління по боротьбі з корупцією ДПАУ наріжним каменем ставлять питання припинення державної служби корупціонерами. Тобто служба повинна самоочищатися від тих людей, які нечисті на руку і схильні до правопорушень. Тільки в такому випадку ми налагодимо чесний діалог і з підприємцями, і з суспільством, і покажемо, що ми готові до змін, і готові починати ці зміни з себе.

Алла Кохан, прес-служба ДПА в Закарпатській області, "Неділя"
05 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, корупція, хабарництво, ДПА, податковий

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини