Санаторій "Гірська Тиса" в Квасах на закарпатській Рахівщині пропонує оздоровлення за допомогою унікальної мінеральної води

Дивина! До якого куточка нашого Закарпаття не поїдеш, тобі там заявлять: наша мінеральна вода – унікальна! Не лише для краю, а й для цілої України. Мало того – і в Європі схожу "мінералку" знайдеш у ліпшому разі в 2–3 місцях. Найцікавіше, що це чиста правда: в області дійсно існують десятки унікальних за лікувальними властивостями мінеральних джерел. Одне з них – у селі Кваси на Рахівщині.

Санаторій "Гірська Тиса" в Квасах на закарпатській Рахівщині пропонує оздоровлення за допомогою унікальної мінеральної води

Слово миш’як у більшості людей однозначно асоціюється з небезпечною отрутою. Так воно і є. Проте, виявляється, арсен (інша його назва. – Авт.) може бути й корисним. Його лікувальні властивості сповна використовують у санаторії "Гірська Тиса". Якщо ж бути точним, то лікуються не самим миш’яком, а мінеральною водою, яка містить цей напівметал. "Гірська Тиса" спеціалізується на оздоровленні хворих із патоло­гією опорно-рухового апарату й периферійної нервової системи. Така вода, окрім Квасів, є ще на куроті "Ля-Бурбуль" у Франції, у Німеччині та в Росії – на Камчатці й Сахаліні. Її цінність визнали дуже давно. Санаторій у Квасах збудували понад півстоліття тому – 1958 року. Проте тривалий час він не діяв. І ось торік улітку тут нарешті завершили капітальний ремонт – й оздоровчий заклад дістав друге життя. Очолив його заслужений лікар України Іван Біляк.

"З часу запуску санаторію ми вже обслужили майже півтори тисячі людей, що нас дуже тішить, – розповідає Іван Павлович. – Основ­на принада нашого санаторію – це миш’якова вода. Науковці довели, що наша мінералка містить миш’як і вуглекислоту в такій концентрації, що лікує хвороби, пов’язані з опорою й рухом. У нас одужують люди, що мають проблеми з хребтом, м’язами, суглобами, периферійною нервовою системою. За відгуками пацієнтів, після курсу оздоровлення в нас вони мають стійкий терапевтичний ефект. Люди до нас приходять на милицях, а звідси йдуть на своїх двох".

Санаторій має власну свердловину, захищену відповідно до всіх санітарних норм.

Лікувальний заклад пропонує пацієнтам різноманітні програми: здоровий хребет, здорові суглоби, спа-пакет, здоров’я шахтаря, посттравматичне відновлення, здоров’я автомобіліста, антицелюлітна програма, здоров’я спортсменів і ветеранів спорту. Найбільшу популярність мають наразі "Здоровий хребет" і "Здорові суглоби".  Всі ці програми передбачають докладне медичне обстеження. Санаторій пропонує три курси різної тривалості: 12, 18 та 21 день. Такі періоди, каже Іван Біляк, є оптимальними для того, щоб людина адаптувалася, прийняла 10–12 ванн із миш’яковою водою, пройшла курс масажів, інші процедури,  а також нормально відпочила й набралася сил.

"Доведено, що за цей період (десять, а ліпше 12 або 14 ванн плюс інші процедури) можна досягнути значних результатів", – стверджує головний лікар. Загалом санаторій безумовно вищий за класом від багатьох закладів такого типу. Так, тут пропонують процедури, заведені у Європі. У "Гірській Тисі" для хворих є інгалятори різних типів, електротерапія кількох видів, аромотерапія, киснева пінка, фітотерапія, фреш-соки тощо.

"Чи можна пити вашу во­ду?" – цікавимося. "Вона не досліджена для пиття, – каже Іван Павлович. – І тому вживати її ми не рекомендуємо. Але місцеві жителі її п’ють багато років. Тут загалом, де не копнеш, всюди мінеральна вода. У нас – одного типу, трохи далі – інакша. Недарма ж село називається Кваси (у місцевому діалекті – мінеральна вода. – Авт.). А своїм пацієнтам даємо шаянську, і люди із задоволенням її п’ють".    

Наразі в санаторії ще не завершено реконструкцію. Із п’яти поверхів будівлі функціо­нують нині три. Одночасно санаторій може прийняти 150 чоловік. А після завершення ремонту 4-го та 5-го поверхів тут зможуть оздоровлюватися одночасно 250 людей. Максимально заповнений санаторій був у новорічний період. Однак і на момент наших відвідин у ньому оздоровлювалося 120 осіб. Головно в Квасах нині набирають сил закарпатці, а також кіровоградці, кияни, представники інших областей. Лікувалися тут й іноземці: італійці, німці, ізраїльтяни тощо. Тобто, незважаючи на недавнє відновлення роботи, про "Гірську Тису" знають уже й за кордоном. "Ми намагаємося популяризувати санаторій, – каже пан Біляк. – На Закарпатті його рекламувати потреби немає – у нас його ще пам’ятають. Намагаємося донести інформацію про нього в інші регіони й країни". 

"Гірська Тиса" належить приватним інвесторам із Києва. Натомість обслуга повністю місцева – з самого села чи з Рахівського району. Що ж до цін, то, на думку головного лікаря, вони більш ніж прийнятні. Так, ліжко у двомісному номері коштує 200 грн за добу, в одномісному – 250 грн. У цю суму входять консультації терапевта й дієтолога, триразове харчування, курси мінеральних ванн, рекомендованого лікарем душу, озокеритових аплікацій, масажу, лікувальної фізкультури. Чи варто викласти такі гроші за оздоровлення й продовження власного життя, судіть самі! Єдине застереження – краще поспішати. Бо якщо санаторій, який зовсім недавно відкрився, вже має майже стовідсоткову заповненість, можна лише здогадуватися, яка черга до нього вишикується в найближчому майбутньому...

Хто бажає оздоровитися у "Гірській Тисі", може звернутися до адміністрації за номером 8 (03132) 3-24-16 або на електронну адресу gtisa@ukrpost.net.

Юрій Лівак,"Старий Замок "Паланок"
02 квітня 2009р.

Теги: санаторій, "Гірська Тиса", лікування, мінеральна вода

Коментарі

Раїса 2013-04-04 / 22:46:52
Моя мама поїхала у віці 73 роки поїхала поліпшити свій стан здоров'я (кінець березня-початок квітня 2013 року). Їй був призначений масаж стоп. Масажист вимагала купляти лише в неї спеціальні масла, за запізнення на процедуру на 5 хв. заставляла чекати, перепускаючи чергу, в інший раз - просто не брала на процедуру, нке дивлячись, що в цей час нікого не було, просто собі ходила по закладу та розмовляла. На зауваження моєї мами відреагувала погрозами,в т.ч. викликом охорони до бабусі, якій прийшлось зробити зауваження щодо безпідставного перепускання черги іншими відпочиваючими за запізнення в 5хв.!!! та підвищеним тоном тощо. Закінчилось тим, що в мами піднявся вперше в житті тиск до 200/120 мм.рт.ст.Вона- полівалентний алергетик, ввести будь-який препарат - небезпечно.Таким чином, поїхала оздоровлюватись, а отримала передінсультний стан. Це приватний санаторій, а відбір кадрів - в духовному, професійному аспекті-низький. Харчування, зі слів мами, не з кращих, але терпіти можна. Приміщення та обладнання - хороші.

Світлана м. Київ 2010-08-20 / 11:22:00
Цього літа ми замучились від задушливої жари і міського шуму. У квартирі температура досягала 34 – 36 градусів з позначкою «+» та до цього всього у мене дуже боліли ноги. Вирішили пошукати по інтернету санаторій з профілем лікування опорно-рухового апарату… так ми знайшли цей райський куточок і приїхали в «Гірську Тису». На наше здивування середня температура тут була 25-28 градусів, і до того чисте повітря часто освіжав короткий дощик. Ми так гарно відпочили і підлікувались, що просто слів не вистачає це передати…, а їх мінеральна водичка просто чудо!

2010-05-27 / 10:11:00
Лікування хороше, колектив привітний і доброзичливий, в санаторії створено затишок, але погода нас підвела, весь час був дощ, у зв'язку з цим багато екскурсійних поїздок було відмінено.., а так хотілось побачити більше..

Лариса 2010-05-12 / 15:27:00
Первый раз отдыхала в санатории, очень понравилось. Уют, порядочность персонала и превосходная природа делают отдых не забиваемым. Еще, очень большой выбор процедур, есть с чего выбрать. Множество «Спа-процедур», мне лично понравились инфра-красная сауна и мезотерапия, они сжигают лишние калории и делает кожу упругой.

Андрій Павлович 2010-03-25 / 09:50:00
Всім працівникам санаторію за витримку, організацію та якість проведення процедур бажаю міцного здоров'я, оптимізму, приємних відпочиваючих та всіх благ!


Наталія 2010-03-18 / 11:38:00
Тепер наші суглоби та спина будуть нові,


бо купались ми у миш'яковистій воді

Водичка змила болячки не всі,

тож приїдемо знову до вас навесні :-)

Аня 2010-03-10 / 17:17:00
Приїхала з санаторія «Гірська Тиса» і всім розказую, яка там краса. Навіть не знаю як описати! Санаторій знаходиться в дуже красивому місці. Я гуляла кожного дня. Лікування в поєднанні з прогулянками - просто супер! Я пройшла курс 21 день по програмі «СПА-ПАКЕТ». Мій організм очистився від шлаків, обмін речовин покращився. Я приймала медові масажі, бета-каротинні відновні ванни, підводні гідромасажі, які посприяли гарному вигляду мого тіла, чим я дуже задоволена. Також позаймалася в тренажерному залі, ходила на лікувальну фізкультуру. Все мені сподобалося! Ще раз повторюся, але краса Карпат мене вразила, мої позитивні емоції тільки покращили ефект процедур.

Леонід 2010-02-22 / 17:01:00
Два дні тому вернувся з санаторія «Гірська Тиса». Їздив на лікування, так як маю травму коліна. Процедури пройшов всі, ще взяв кілька додатково. Болю вже не відчуваю. Завдяки фізіопроцедурам запальний процес призупинився. Зараз мій організм більш витривалий і я знову можу займатись спортом. Мінусом було те, що я поїхав один. І було трохи нудно. Хоча в санаторії є розважальні програми. А Карпати!!! Які там красиві гори! Наступного разу обов'язково візьму дружину.

Яніна 2010-02-10 / 17:01:00
Недавно приїхала з санаторію «Гірська Тиса». Влаштувало все! В санаторії чистенько, тепло, працівники ввічливі та приємні, присутній різний спектр процедур. Велике Вам спасибі! Розвивайтесь та процвітайте!

lexlion 2010-01-18 / 09:12:00
Відпочивав в санаторії в грудні 2009 року по соцстраху.

Плюси:

1) євроремонт в кімнатах плюс нова сантехніка

2) дійсно порядок на більшості видів процедур - майже відсутність черг, бо все чітко по часу (крім душа Шарко, який чомусь один лише на весь санаторій, а прописують всім)

3) тепло в кімнатах взимку

4) наявність екскурсій (екскурсоводу Сніжані респект)

5) думаю, що дійсно допоміг санаторій в плані оздоровлення (проблеми з хребтом майже зараз зникли)

6) досить уважні і ввічливі жіночки на фізіопроцедурах - окреме дякую.



Мінуси:

1) харчування спочатку було краще, ніж в кінці мого 12-денного перебування;

2) терапевт - пані на першому поверсі спального корпусу в окулярах не особливо сподобалась в ставленні, намагається навязати купу дорогих додаткових процедур, по більшості своїй непотрібних

3) масаж (!!!!) 15 хвилин коштує 60 чи 45 грн. (як домовитесь) - це ДОРОГО як для с. Кваси, в Києві ДЕШЕВШЕ, да і масаж не може тривати 15 хвилин - за цей час можна лише розігріти спину, а масаж повинен тривати 45-60 хв - НОРМАЛЬНИЙ.

4) вищевказані проблеми з чергою біля душу Шарко

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини